5 septembrie: 77 de ani de la nașterea lui Freddie Mercury, solistul trupei Queen

0
Publicat:

În data de 5 septembrie se împlinesc 77 de ani de la nașterea solistului Freddie Mercury și 156 de ani de la nașterea celebrului pictor român Arthur Verona. De asemenea, în data de 5 septembrie 1997, moare Maica Tereza, iar în 2021 se stinge din viață actorul român Ion Caramitru. 

Freddie Mercury Queen (3) jpg

1487 - Prima atestare documentară a localității Horezu

Localitatea Horezu, județul Vâlcea.  Foto CNIPT Vâlcea
Localitatea Horezu, județul Vâlcea. Foto CNIPT Vâlcea

Descoperirile făcute în urma cercetărilor arheologice din zonă au scos la iveală mărturii arheologice din secolele al IX-lea și al XIIl-lea privind localizarea unor așezări umane. Localitatea a fost menționată pentru prima dată într-un hristov dat la Râmnic, la 5 septembrie 1487, de către voievodul Vlad Călugărul, care pomenea de satul Hurez.

Satul a fost apoi donat de Constantin Brâncoveanu Mânăstirii Hurezi. A fost un loc de popas pe drumul ce leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu-Jiu și s-a dezvoltat pe seama acestui statut. În 1780 avea deja rangul de târg, iar mai târziu a fost reședință de plasă. În 1838 s-a deschis prima școală a localității. A fost declarat oraș la 17 februarie 1968

1638 - S-a născut Ludovic al XIV-lea al Franţei, supranumit „Regele Soare” 

a numai 4 ani, Ludovic al XIV lea a devenit rege al Franţei
a numai 4 ani, Ludovic al XIV lea a devenit rege al Franţei

Ludovic al XIV-lea, supranumit „Regele Soare” (n. 5 septembrie 1638, Saint-Germain-en-Laye – d. 1 septembrie 1715, Versailles) regele Franței și al Navarei. A condus Franța vreme de 72 de ani – cea mai lungă domnie din istoria europeană. Era doar un copil de aproape cinci ani în momentul în care s-a suit pe tron în 1643 si a condus personal guvernul din 1661 până la moartea sa.

1858 - S-a născut scriitorul român Alexandru Vlahuţă 

Alexandru Vlahuță (n. 5 septembrie 1858, Pleșești, azi Alexandru Vlahuță, județul Vaslui — d. 19 noiembrie 1919, București) a fost un scriitor român, una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale fiind „România Pitorească”, despre care Dumitru Micu spune că este un „atlas geografic comentat, traversat de o caldă iubire de țară”.  

1867- S-a născut celebrul pictor român Arthur Verona

Pe numele său întreg Arthur Petre Anton Bartolomeu Francisc Maria Garguromin Verona (cel care avea să devină, peste ani, unul dintre cei mai importanți pictori români de la jumătatea secolului trecut) s-a născut în anul 1867, la Brăila. Familia Verona avea rădăcini albaneze și dalmate, fiind înnobilată în 1478. Mama lui Arthur, contesa Amalia di Lucovich și tatăl său, Francesco Spiridon Verona, căpitan de marină civilă şi armator de corăbii, au venit la Brăila pentru a organiza, la cererea principele Munteniei, Gheorghe Bibescu, o flotă comercială şi o casă comerţ cu cereale.

Arthur Verona a studiat la Cernăuți, urmând, mai apoi, studii militare la Academia din Viena pentru a deveni ofițer de dragoni în armata austriacă. În ciuda rigorilor carierei militare, Arthur Verona își expune la Viena, în această perioadă, prima sa lucrare, „Patrula de noapte” și participă la expoziția Salonul Secesioniștilor de la München. Din 1894 renunță definitiv la viața militară și se dedică exclusiv picturii. În ciuda obiecțiilor tatălui familiei, alți doi frați, Nicolae Henri Verona şi Paul Verona, dovedesc din plin virtuți artistice, găsindu-și împlinirea în pictură.

Anul 1895 îl găsește ca elev la Academia de Arte Frumoase München, iar în 1899 pleacă la Paris, pentru a studia la Academia Julian cu profesori precum Jean-Paul Laurens și William-Adolphe Bouguereau. Expune în cadrul Expoziției internaționale de la Paris în 1899 și 1900, apoi revine în țară unde, alături de alți oameni de cultură ai vremii, fondează în 1901 Societatea Tinerimea artistică.

Lucrările sale din țară sunt remarcate de Nicolae Grigorescu, care le laudă și, astfel, tânărul pictor, considerat un bun portretist și un talent în pictura murală și monumentală, începe să primească tot mai multe distincții, atât pe plan local cât și internațional (este distins prin decret regal cu Medalia Bene Merenti Clasa I, primește Medalia de Aur la câteva ediții ale Salonului de pictură de la München). Considerat a fi un „bun național”, picturile sale sunt duse la adăpost în 1917, în Rusia, împreună cu tezaurul României. În 1924 participa la a XXIII-a Bienală de la Veneția cu 7 picturi, lucrarea intitulată „Nuntă în Moldova” fiind cumpărată de regele Umberto al Italiei, iar în 1926 Regina Maria îi comandă pictura capelei Castelului de la Bran. 

Din păcate, din cauza reumatismului, este amenințat, în 1934, cu paralizia, iar în anul următor acestui episod legat de sănătate, un incendiu devastator îi distruge atelierul în care erau peste peste 100 de lucrări. În 1940 ajunge profesor la Școala superioară de pictură și sculptură bisericească de pe lângă Arhiepiscopia București iar, în anul următor, datorită meritelor sale, i se acordă naturalizarea de către generalul Ion Antonescu și i se fixează o pensie lunară. Artistul se stinge din viață, după o lungă suferință, în anul 1946. 

1946 - S-a născut Freddie Mercury, celebrul solist al trupei „Queen” 

Frederick „Freddie” Mercury (născut Farrokh Bulsara, n. 5 septembrie 1946, Zanzibar – d. 24 noiembrie 1991, Londra, Regatul Unit) a fost un muzician, cântăreț, compozitor și textier, cunoscut ca vocalist al formației britanice de muzică rock „Queen”.  

1972:  Masacrul de la Jocurile Olimpice de la München 

FOTO: AFP
FOTO: AFP

În data de 5 septembrie 1972  a avut loc „Masacrul de la München” sau „Jocurile Olimpice de la München”, unde opt teroriști arabi, reprezentând grupul militant „Septembrie Negru”, au pătruns în Satul Olimpic, au ucis 2 membri ai delegației Israelului și i-au luat ostateci pe alți 9. În timpul operațiunii de salvare au murit ostaticii, 5 teroriști și un polițist.

Rezultatul masacrului a fost moartea a 11 membri ai delegației israeliene și a unui polițist vest-german. 5 din cei 8 teroriști, membri ai grupului Septembrie Negru, au fost și ei uciși de polițiști vest-germani în cadrul unei încercări eșuate de a-i elibera pe ostatecii israelieni.

Cei trei teroriști capturați au fost eliberați de autoritățile vest-germane când „Septembrie Negru” a deturnat un avion Lufthansa în octombrie 1972. Drept răzbunare, Israelul a efectuat două operațiuni: o infiltrare în Liban în 1973, operațiune cunoscută sub numele de „Primăvara tinereții” și operațiunea „Mânia lui Dumnezeu”, operațiune care se pare că a durat timp de mai mulți ani.

1997 - A încetat din viaţă, în urma unui atac de cord, Maica Tereza

Maica Tereza FOTO: Profimedia
Maica Tereza FOTO: Profimedia

Maica Tereza (n. 26 august 1910, Skopje, Imperiul Otoman – d. 5 septembrie 1997, India), a fost o călugăriță catolică de origine albaneză care a fondat în anul 1950 ordinul Misionarele Carității în Calcutta, India. Timp de peste 45 de ani a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducând și extinderea Misionarelor Carității, mai întâi în toată India, apoi și în alte țări.

În anul 1979 a primit Premiul Nobel pentru Pace. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003 și canonizată la 4 septembrie 2016 în Piața Sf. Petru din Roma. 

2021: A murit actorul, regizorul și politicianul român Ion Caramitru

FOTO: Tomoaki Minoda
FOTO: Tomoaki Minoda

Ion Caramitru (n. 9 martie 1942  – d. 5 septembrie 2021) a fost un actor de teatru și film, regizor și politician român. A fost ministru al culturii între 1996 și 2000, în cabinetul Victor Ciorbea. A fost căsătorit cu actrița Micaela Caracaș și a avut trei băieți: Ștefan, Andrei și Matei Caramitru. A fost președinte al UNITER din 1990, iar începând cu anul 2005 a fost directorul Teatrului Național din București.  

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite