3 mai: Nadia Comăneci devenea campioană absolută a Europei la gimnastică

0
0
Publicat:

Cântărețul american James Brown și actorul român Eusebiu Ştefănescu s-au născut pe 3 mai. În 1494 Cristofor Columb descoperea Jamaica, iar în 1975 Nadia Comăneci a devenit campioană absolută a Europei la gimnastică.

Nadia Comăneci FOTO Getty Images
Nadia Comăneci FOTO Getty Images

1481: A murit sultanul otoman Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului

La 5 aprilie 1453, întreaga armată otomană, în frunte cu sultanul Mehmed al II lea, s-a aflat în faţa zidurilor Constantinopolului. După mai multe asalturi şi pierderi mari, s-a ajuns la concluzia că o bună cale de a pătrunde în oraş ar fi săparea de tuneluri, în paralel cu mărirea atacurilor.

Sultanul otoman Mahomed al II-lea a murit la 3 mai 1481 FOTO: Arhivă
Sultanul otoman Mahomed al II-lea a murit la 3 mai 1481 FOTO: Arhivă

Apărătorii bizantini au primit lovitura decisivă pe 29 mai 1453, când Constantinopolul a fost definitiv cucerit de către otomani, scrie Mehmet Ali Ekrem în „Istoria Imperiului otoman şi a sud-estului european (1300 – 1918)“.

Cucerirea Constantinopolului a fost un şoc pentru Europa creştină. Preocupate mai mult de problemele lor interne, nici Regatul Angliei, nici Regatul Franţei, nici Imperiul Romano-German nu au venit în ajutor. Papa Pius al II-lea a încercat să declanşeze o cruciadă pentru recapturarea Constantinopolului, dar fără succes.

Constantinopolul a devenit noua capitală a Imperiului Otoman. După cucerirea Constantinopolului, Mehmet al II-lea i-a îndemnat pe turcii din toate posesiunile sale să se așeze în oraș, dându-le ajutoare să-și ridice case și prăvălii.

În viziunea lui Mehmed, el era succesorul Împăratului Roman și s-a autointitulat „Kayzer-i Rum“, adică Cezar (Împărat) Roman, dar a fost supranumit „Cuceritorul“.

Mulți greci au părăsit orașul și s-au refugiat în vestul Europei, ducând cu ei cultura și documente din tradiția greco-romană care au contribuit la începutul Renașterii.

Hagia Sofia, construită din ordinul împăratului Iustinian (527-565), a fost transformată în moschee. Mozaicurile au fost acoperite cu un strat de tencuială albă, fără a fi distruse. Motivul este faptul că islamul consideră imaginile cu îngeri, oameni sau animale, drept idolatrie. Ulterior, turcii au adăugat fostei catedrale patru minarete în cele patru colțuri.

1933: S-a născut cântărețul american James Brown

James Brown a fost un cântăreț, compozitor și showman american, considerat una dintre cele mai influente figuri din istoria muzicii. Născut pe 3 mai 1933 în statul Carolina de Sud, Brown a crescut în sărăcie și a avut o copilărie dificilă, dar pasiunea pentru muzică l-a ajutat să-și croiască un drum spre succes.

Cântărețul american James Brown, supranumit „Nașul muzicii soul” FOTO: Arhivă
Cântărețul american James Brown, supranumit „Nașul muzicii soul” FOTO: Arhivă

Cunoscut sub supranumele de „Godfather of Soul” (Nașul muzicii soul), James Brown a jucat un rol esențial în dezvoltarea genurilor soul și funk. Stilul său muzical unic, bazat pe ritmuri accentuate, linii de bas energice și vocalize puternice, a avut un impact major asupra muzicii pop, rock și hip-hop. El a fost un pionier al funk-ului, iar piesele sale au fost frecvent samplate de artiști din toate genurile.

Printre cele mai cunoscute cântece ale sale se numără „I Got You (I Feel Good)”, „Papa's Got a Brand New Bag”, și „Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine”. Pe scenă, Brown era o forță de neoprit – dansa frenetic, schimba costumele cu o viteză amețitoare și ținea publicul în priză cu o energie debordantă.

Dincolo de muzică, James Brown a fost și o voce importantă pentru drepturile civile ale afro-americanilor în anii ’60 și ’70, transmițând prin muzica sa mesaje de mândrie, independență și solidaritate.

A murit pe 25 decembrie 2006, dar moștenirea sa artistică rămâne vie, influențând generații întregi de muzicieni și continuând să inspire cultura muzicală contemporană.

1494: Cristofor Columb descoperă Jamaica

Navigatorul Cristofor Columb s-a născut în 1451, la Genova. Între 1482-1484 a făcut mai multe călătorii pe coastele Guineei, aflându-se în serviciul Portugaliei.

Navigatorul Cristofor Columb a descoperit Jamaica în 1494 FOTO. Metropolitan Museum
Navigatorul Cristofor Columb a descoperit Jamaica în 1494 FOTO. Metropolitan Museum

Între timp căpăta contur planul său de călătorie care să-l conducă în Indii, navigând spre Vest, de-a lungul unei rute care trebuia să fie cea mai scurtă şi convenţională pentru trafic, bazându-se pe presupunerea că Pământul e rotund, dar şi pe o eronată evaluare a întinderii continentului asiatic spre Est şi a distanţei dintre Europa şi Indii.

Când proiectul său a fost respins, Columb s-a mutat în Spania pentru a încerca să obţină sprijinul suveranilor Isabela şi Ferdinand.

Plecat cu trei nave mici, din portul Palos, la 3 august 1492, a atins pământul în octombrie 1492 la Guanahani, denumit de el San Salvador. Au urmat alte trei călătorii până în 1504, în timpul cărora Columb a explorat mai multe insule din Caraibe. În 1498, în timpul celei de-a treia expediţii, Columb a atins pământul american.

1944: S-a născut Eusebiu Ştefănescu, actor român de teatru şi film

Eusebiu Ştefănescu a fost actor, poet, scriitor, teoretician şi practician al artei vorbirii şi al artei scenice, profesor de actorie şi decan al Facultăţii de Arte de la „Hyperion“.

Eusebiu Ştefănescu, actor român de teatru şi film, născut în 1944 FOTO: Cinemarx
Eusebiu Ştefănescu, actor român de teatru şi film, născut în 1944 FOTO: Cinemarx

Eusebiu Ştefănescu a început să scrie poezii de la opt ani. S-a căsătorit devreme cu Liliana Pleşa, o colegă de liceu. În 1969 s-a născut primul lor fiu, Ion Bogdan Ştefănescu, prim-solist la Filarmonica Română. La 48 de ani, Eusebiu Ştefănescu, s-a recăsătorit cu Vali Ştefănescu, o femeie cu doi copii. 

Actorul este cunoscut pentru rolurile lui din filme precum „Dragostea mea călătoare”, „Colierul de turcoaze”, „Figuranţii”, „Maria şi marea”, „Păcală se întoarce” ș.a. Eusebiu Ştefănescu a fost în ultimii ani mai puţin prezent pe scenă, boala afectându-i puternic activitatea.

Printre ultimele spectacole în care a jucat se numără „Numele Trandafirului”, de Umberto Eco, „Moartea unui comis voiajor”, de Arthur Miller, la Teatrul Naţional din Bucureşti, şi, cel mai recent, „Bădăranii”, la Teatrul Metropolis.

Eusebiu Ştefănescu a fost bolnav de cancer și s-a stins din viață la vârsta de 70 de ani.

1948: A fost semnată legea privind instituirea „Planului Marshall"

Planul Marshall, cunoscut oficial ca European Recovery Program (ERP), a fost primul program de reconstrucţie conceput de Statele Unite ale Americii destinat aliaţilor europeni din Al Doilea Război Mondial.

Preşedintele SUA, Harry Truman, semnează legea privind instituirea „Planului Marshall" FOTO: Arhivă
Preşedintele SUA, Harry Truman, semnează legea privind instituirea „Planului Marshall" FOTO: Arhivă

Propus de secretarul de stat George Marshall într-un discurs la Harvard, planul oferea ajutor economic țărilor europene afectate de război.

Deși 22 de state au fost invitate să colaboreze la un plan comun de redresare, URSS a refuzat participarea și a obligat țările din blocul estic să facă la fel, considerând programul un instrument al influenței americane. Sovieticii considerau că acceptarea planului ar fi condus la desprinderea de URSS a ţărilor din sfera sa de influenţă şi la pierderea avantajelor politice şi strategice dobândite de Kremlin în Europa Centrală şi de Est la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial.

La 3 mai 1948, președintele Harry Truman semnează Legea privind instituirea „Planului Marshall”.

Între 1948 și 1951, 16 state europene și Turcia au primit sprijin în valoare de aproape 13 miliarde de dolari. Pentru contribuția sa, George Marshall a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1953.

1975: Nadia Comăneci a devenit campioană absolută a Europei la gimnastică

Campionatele Mondiale se desfăşurau în Norvegia, la Skien, iar Nadia avea doar 13 ani. Era prima sa apariţie şi prima mare lovitură pe scena gimnasticii internaţionale. A fost, totodată, ediţia de Europene la care Nadia Comăneci a câştigat cele mai multe medalii: în 1977 a câştigat două titluri (individual compus şi paralele), iar în 1979 - alte trei medalii de aur (individual compus, sărituri şi sol).

Nadia Comăneci, un reper al gimnasticii mondiale FOTO: Getty Images
Nadia Comăneci, un reper al gimnasticii mondiale FOTO: Getty Images

Născută în Oneşti, Nadia Comăneci devenea atunci un reper al gimnasticii mondiale, la o ediţie la care Ludmila Turişceva (URSS) pornea mare favorită, dar avea să câştige doar o medalie de bronz, la sol, terminând pe patru la individual compus.

Un an mai târziu, la Montreal, Nadia avea să obţină prima notă de 10 din istoria Jocurilor Olimpice. Când şi-a încheiat cariera, Nadia Comăneci adunase nouă medalii la Jocurile Olimpice (dintre care cinci de aur), patru medalii la Campionatele Mondiale (două de aur) şi 12 medalii la Campionatele Europene (opt de aur).

1987: S-a sinucis cântăreaţa franceză Dalida

Unul dintre primele staruri de renume internaţional provenite din lumea arabă, Dalida, a plătit un preţ foarte scump pentru celebritatea de care s-a bucurat.

Dalida, pe numele său adevărat Yolanda Cristina Gigliotti FOTO: Arhivă
Dalida, pe numele său adevărat Yolanda Cristina Gigliotti FOTO: Arhivă

La vârsta de 54 de ani, se sinucide cu o supradoză de sedative, lăsând un bilet pe care a scris: „Viaţa mi-a devenit insuportabilă, iertaţi-mă!” În urma ei, au rămas 170 de milioane de discuri vândute în lumea întreagă, 70 de discuri de aur primite şi primul disc de diamant acordat vreodată unui artist.

Născută în 1933, în Cairo, Dalida, pe numele său adevărat Yolanda Cristina Gigliotti, a trăit o viaţă măcinată de drame cutremurătoare şi relaţii amoroase nereuşite, toate pe fondul unei cariere strălucitoare.

Dintr-un copil retras şi singuratic, viitorul star a devenit, la 21 de ani, Miss Egipt, moment urmat, la scurt timp, de fuga ei la Paris. Acolo, sub numele de Dalila, după cum a „botezat-o„ impresarul său, începe să cânte prin diferite cluburi de noapte, până într-o seară în care este remarcată de către trei oameni influenţi din showbizz: Bruno Coquatrix, directorul sălii de concerte Olympia, Eddie Barclay, fondatorul casei de discuri cu acelaşi nume, şi Lucien Morisse, patronul trustului media Europe1.

Cei trei sunt fascinaţi de frumuseţea şi talentul acesteia, îi lansează primele piese şi o urcă pe cele mai mari scene ale continentului. Succesul nu întârzie să apară, turneele curg, iar fanii o aplaudă în picioare. Într-un final, istovită de turnee, de o muncă draconică şi solicitările care veneau din toate părţile, aceasta decide să se sinucidă.

2003: A murit pictorul român Constantin Piliuţă

Constantin Piliuță, unul dintre cei mai cunoscuți pictori români contemporani, s-a născut la Botoșani, pe 4 februarie 1929.

Constantin Piliuță, unul dintre cei mai cunoscuți pictori români contemporani FOTO: botosaneanul.ro
Constantin Piliuță, unul dintre cei mai cunoscuți pictori români contemporani FOTO: botosaneanul.ro

A absolvit Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu”, promoția 1956, și a debutat în 1957 la Galeria Galatea. A avut numeroase expoziții personale în țară și pe toate continentele. Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, maestrul Piliuță declara:

Oriunde ar fi situat atelierul, în fața șevaletului Piliuță rămâne Piliuță, trebuie sa creeze în stilul Piliuță, trebuie să fie el. Nu-l las niciodată să uite pe pictorul din mine că este nevoit să exploateze mereu doar lucrurile cu care a fost înzestrat de mă-sa și de Dumnezeu. Restul, tot felul de pretenții clădite pe neautenticitate dispar, mor. Unele dintre primele locuri în care am creat au fost cârciumile. Atmosfera lor o iubesc și acum. Chiar dacă s-au dus mulți dintre cei cu care-mi făcea plăcere să vorbesc și sa beau un pahar cu vin, cârciuma o găsesc mereu autentică și interesantă: pot să stau singur, pot să vorbesc, pot să pun țara la cale, este un spațiu viu care-mi dă de gândit și care, uneori, îmi oferă soluții”, a mărturisit pictorul.

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite