Nadia Comăneci, dezamăgită de gimnastica olimpică: „Un haos“. Discurs tăios al româncei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă ecourile mediatice ale scandalului declanșat după concursul olimpic la sol au trecut, acest caz a dezamăgit-o profund pe Nadia Comăneci (62 de ani). Prezentă, joi, la Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), aceasta a comentat, încă o dată, povestea bronzului „plimbat“ dintr-o țară în alta.

Nadia Comăneci. FOTO: Arhiva Adevărul
Nadia Comăneci. FOTO: Arhiva Adevărul

Chiar dacă, deocamdată, TAS a dat un verdict favorabil pentru Ana Maria Bărbosu (18 ani), e posibil să avem o răsturnare de situație, încă una, după analiza Tribunalului Federal Elvețian. Văzând această telenovelă, Nadia a explicat, potrivit Agerpres, că nu poate exista decât un singur scenariu potrivit pentru acest caz.

Ce a declarat Nadia Comăneci?

*Nu pot să spun prea multe pentru că este un proces în derulare la Tribunalul suprem vizavi de Sabrina Voinea şi 'necălcatul' în finala de la sol. Nu ştim dacă încă americanii au depus sau probabil vor depune până la sfârşitul zilei de 13 septembrie. Sunt anumite erori făcute care au surprins pe toată lumea acolo la arbitraj.

*Noi suntem sportivi, însă şi lumea mai greşeşte. Eu văd această întâmplare ca fiind constructivă, să vedem ce putem face ca să putem evita astfel de lucruri la viitoarele Jocuri Olimpice.

*Nu este normal ca toate cele trei gimnaste să sufere. Lucrurile s-au întâmplat într-un haos, sper să se găsească o soluţie astfel încât cele trei gimnaste să primească câte o medalie. Sper ca, până la urmă, se va găsi o soluţie, astfel încât cele trei gimnaste să primească câte o medalie

*Rămânem în jurul gimnasticii, pentru că asta ştim. Mă bucur că am putut să fiu alături de fete, să le motivez şi să le inspir la această ediţie a Jocurilor Olimpice şi sper că rezultatele lor şi munca pe care au depus-o în aceşti ani să motiveze generaţiile care vin.

*Eu încerc să fiu corectă vizavi de sport şi faţă de aceste fete care au lucrat foarte mult şi care trebuie să se înţeleagă că trebuie să fie respectate pentru munca pe care au făcut-o.

Istoricul unui scandal de amploare

Gimnasta Sabrina Maneca-Voinea a făcut apel, la 26 august, la Tribunalul Suprem Elveţian împotriva deciziei Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, care i-a acordat Anei Bărbosu medalia de bronz în finala de la sol, la Jocurile Olimpice de la Paris.

Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS) a decis ca medalia de bronz de la sol, la Jocurile Olimpice de la Paris, să revină gimnastei Ana Maria Bărbosu, în urma memoriilor făcute de Federaţia Română de Gimnastică şi de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

În urma acestei decizii, Ana Maria Bărbosu a obţinut medalia de bronz la sol, în timp ce Sabrina Maneca Voinea a încheiat competiţia pe locul 4. Memoriul depus de FRG şi Sabrina Maneca Voinea a fost respins.

Pe 5 august, în finala de la sol, Ana Bărbosu a fost pentru câteva zeci de secunde medaliată cu bronz, însă americanca Jordan Chiles a depus contestaţie şi i s-a mărit nota, de la 13,666 la 13,766, astfel că a terminat pe poziţia a treia. Sabrina Maneca-Voinea a făcut şi ea contestaţie pentru nota primită (13,700), dar aceasta a fost respinsă.

Medalia de aur a fost cucerită de brazilianca Rebeca Andrade, notată cu 14,166, în timp ce argintul a revenit americancei Simone Biles (14,133).

În urma deciziei TAS, Ana Maria Bărbosu a încheiat pe 3, cu 13,700, Sabrina Maneca-Voinea a ocupat locul 4, cu 13,700, iar americanca Jordan Chiles a terminat pe 5, cu 13,666.

România nu mai obţinuse o medalie olimpică la gimnastică artistică din 2012 (Londra), când Sandra Izbaşa câştiga aurul la sărituri, Cătălina Ponor cucerea argintul la sol, iar echipa feminină a României lua bronz.

Echipa feminină de gimnastică a României a revenit după 12 ani la Jocurile Olimpice cu prilejul acestei ediţii. Gimnastele noastre s-au clasat pe locul 7 în finala pe echipe, Ana Maria Bărbosu pe 17, iar Amalia Ghigoarţă pe 22 la individual compus, Sabrina Maneca-Voinea pe 8 la bârnă şi pe 4 la sol, iar Ana Bărbosu pe 3 la sol.

Ana Maria Bărbosu a primit medalia de bronz pe 16 august, în cadrul unei ceremonii desfăşurate pe esplanada Casei Olimpice din Bucureşti.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite