Eusebiu Ştefănescu a murit. „Noi, actorii, nu trăim decât în memoria celor care participă la actul de creaţie artistică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eusebiu Ştefănescu a murit la vârsta de 70 de ani
Eusebiu Ştefănescu a murit la vârsta de 70 de ani

Eusebiu Ştefînescu a murit. După doi ani de luptă cu o tumoră care s-a extins, actorul Eusebiu Ştefănescu, celebru pentru rolurile lui din film şi din teatru şi pentru „rostire frumoasă a poeziei”, pentru care a şi primit anul trecut un premiu special la Gala Premiilor UNITER, s-a stins din viaţă în sâmbătă spre duminică, 15 martie, la Spitalul Militar din Bucureşti.

Eusebiu Ştefănescu a fost diagnosticat, în anul 2013, cu o tumoră la cap, şi a suferit trei intervenţii chirurgicale, care, însă, au rămas fără rezultat, la fel şi radioterapia. Tumora s-a extins de fiecare dată. Actorul a murit azi-noapte, la Spitalul Militar din Bucureşti, la vârsta de 70 de ani.

Eusebiu Ştefănescu a fost actor, poet, scriitor, teoretician şi practician al artei vorbirii şi al artei scenice, profesor de actorie şi decan al Facultăţii de Arte de la „Hyperion“. S-a născut pe data de 3 mai 1944 (unele dicţionare menţionează data de 2 mai) la Cricovul Dulce, în Dâmbovita, şi a absolvit Institutul de Artă Cinematografică şi Film din Bucureşti în 1967.

Anul trecut, în cadrul Galei Premiilor UNITER, desfăşurată la Târgu Mureş, actorul a primit un premiu special, care l-a bucurat enorm, un premiu „pentru rostirea frumoasă a poeziei”, oferit de Ion Caramitru, preşedintele UNITER, care a vrut să-i facă o surpriză. A recitat şi atunci pe scena Teatrului din Târgu Mureş, dar pe chipul lui se citea suferinţa.

Eusebiu Ştefănescu a murit. A fost numit cetăţean de onoare al Ploieştiului

Despre acel moment, povestea într-un interviu acordat ziarului Metropolis: „La Gală, a fost frumos, cu emoţii, cu surprize… Spre miezul nopţii, soţia m-a întrebat dacă n-am obosit, iar eu i-am spus că merg să-l întreb pe Caramitru la ce oră se termină. Domnul se uită la mine şi zice: <Sebi, nu vreau să te pun în situaţia penibilă să nu ştii de ce te-am adus aici, când o să urci pe scenă; eu (preşedintele UNITER) îţi dau un premiu, pentru rostirea frumoasă a poeziei>. Am rămas trăsnit. În trei minute trebuia să urc pe scenă. Mi-a venit în minte un vers inspirat, scris de Nichita Stănescu, care se încheia aşa: <de-ar mai fi o dată ca asta fiule, fi-o!>”...

Cunoscut pentru rolurile lui din filme precum „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu”, „Dragostea mea călătoare”, „Destinaţia Mahmudia”, „Colierul de turcoaze”, „Noi, cei din linia întâi”, „Figuranţii”, „Maria şi marea”, „Vinovatul”, „Telefonul”, „Despre morţi numai de bine”, „Păcală se întoarce”, „Duminica pierzi sau câştigi”, Eusebiu Ştefănescu a fost în ultimii ani mai puţin prezent pe scenă, boala afectându-i puternic activitatea. Printre ultimele spectacole în care a jucat se numără „Numele Trandafirului”, de Umberto Eco, „Moartea unui comis voiajor”, de Arthur Miller, la Teatrul Naţional din Bucureşti, şi, cel mai recent, „Bădăranii”, la Teatrul Metropolis.

Anul trecut, Eusebiu Ştefănescu a fost numit Cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, unde a fost actor peste 15 ani, apoi fiind angajat al Teatrului Mic şi al Teatrului Naţional din Bucureşti.

De asemnea, a fost premiat de Uniunea Cineştilor din România (UCIN) pentru prestigioasa activitate în domeniul filmului, teatrului şi învaţământului universitar, primind Premiul de Excelenţă.

Actorul care declara că a ales această meserie în urma unei şedinţe de spiritism în care s-a întâlnit cu Eminescu a cărei poezie a iubit-o, spunea despre relaţi lui cu Dumnezeu:

„Mama mi-a spus când eram foarte mic, după ce m-a învăţat rugăciunile «Tatăl nostru» şi «Înger, îngeraşul meu», un lucru senzaţional: «De nu te vede nimeni, te vede Dumnezeu». Din acea clipă nu am mai putut să fac un gest fără acoperire morală pentru că ştiam că întotdeauna există o instanţă care mă vede şi aceasta este Dumnezeu.

Aş sfătui orice părinte să spună asta copilului său. E mai mult decât un îndemn la moralitate. Este o pavăză în faţa greşelii, în faţa păcatului. Nu pot să pierd o zi. Orice zi e un câştig numai pentru faptul că o trăiesc. Nu mi-am pierdut încrederea în oameni niciodată. (...) Noi, actorii, nu trăim decât în memoria celor care participă la actul de creaţie artistică.”

Actorul Eusebiu Ştefănescu va fi înmormântat, marţi, 17 martie, pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu din Bucureşti, în jurul orei 13.30, a declarat, pentru Mediafax, soţia acestuia, Vali Ştefănescu.

Trupul neînsufleţit al actorului va fi depus luni, la Teatrul Mic din Capitală, după ora 12.00, pentru ca cei care l-au cunoscut şi apreciat să îi poată aduce un ultim omagiu.

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite