3 iulie: ziua în care a murit Radu Vasile, fost prim-ministru al României, și s-a născut Tom Cruise VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 3 iulie 1962 s-a născut actorul Tom Cruise. Tot într-o zi de 3 iulie s-a născut scriitorul Franz Kafka.

Tom Cruise
Tom Cruise

1642: a murit Maria de Medici, regină a Franței

Maria de Medici a fost regină a Franței sub numele de Marie de Médicis, a doua soție a regelui Henric al IV-lea al Franței. După asasinarea soțului său în 1610, a fost regentă pentru fiul său, Ludovic al XIII-lea.

Mariajul cu Henric n-a fost unul reușit. Avea altercații cu metresa soțului ei, Catherine Henriette de Balzac d'Entragues, căruia Henric îi promisese că se vor căsători după decesul fostei metrese, metresa oficială, Gabrielle d'Estrées.

Când Henric s-a căsătorit cu Maria de Medici, au început intrigile la curte. Deși regele putea cu ușurință să-și alunge metresa și să-și susțină soția, el n-a făcut acest lucru niciodată. Ea la rândul său, a arătat mare simpatie și suport pentru fosta soție a regelui, Margareta de Valois, cerându-i lui Henric să-i permită reintrarea în lume.

Construirea și amenajarea Palatului Luxembourg, căruia Maria îi spunea Palatul Médicis a reprezentat marele său proiect artistic. Pictorul de curte era Peter Paul Rubens.

În Florența se află mormântul Mariei de Medici, în curtea unei biserici și are o statuie care o reprezintă.

1883: s-a născut scriitorul Franz Kafka

Franz Kafka a fost un scriitor de limbă germană, evreu originar din Praga. Reprezentant remarcabil al prozei moderne, a exercitat o influență covârșitoare asupra literaturii postbelice. Printre cele mai importante creații kafkiene se numără romanele Procesul, Castelul și America, nuvela Metamorfoza sau povestirile Verdictul, Colonia penitenciară, Un artist al foamei, Un medic de țară și Marele zid chinezesc.

Franz Kafka
Franz Kafka

1906: s-a născut Horia Sima, lider al Mișcării Legionare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Horia Sima a fost un politician fascist român, al doilea și ultimul comandant al Gărzii de Fier, cunoscută și sub denumirea de Legiunea Arhanghelul Mihail sau Mișcarea Legionară.

În zilele 21-23 ianuarie 1941, Horia Sima a declanșat și a condus Rebeliunea legionară împotriva Conducătorului Ion Antonescu și a armatei române, pentru care a fost condamnat în contumacie la moarte (14 noiembrie 1941).

Horia Sima
Horia Sima

În același timp cu rebeliunea, în fruntea legionarior, Sima a inițiat și condus cel mai mare și cel mai violent pogrom împotriva evreilor din istoria Munteniei, Pogromul de la București. În urma rebeliunii, Sima a reușit să fugă în Germania, iar mai târziu în Spania, unde a trăit până la moartea sa.

1928: John Logie Baird a transmis prima emisiune TV color din lume

John Logie Baird a fost un inginer scoțian, cunoscut pentru faptul că a inventat primul sistem de televiziune mecanică. De asemenea, a realizat primul tub electronic pentru televiziunea color.

A realizat prima demonstrație a invenției sale în fața membrilor Royal Society cu un echipament care utiliza discuri rotative pentru a descompune imaginea într-o serie de linii.

În anul 2002, BBC i-a acordat locul 44 în topul "100 Greatest Britons", iar în 2006 National Library of Scotland l-a considerat ca fiind unul dintre primii zece oameni de știință scoțieni.

1932: s-a născut actriţa Coca Andronescu

Coca Andronescu a fost o actriță română de film, radio, televiziune, scenă și voce, care a făcut parte din trupa Teatrului Național din București.

A urmat studii teatrale de actorie la Institutul de Teatru din Cluj-Napoca, promoția 1953. În anii 1970 a jucat într-un miniserial de televiziune de mare succes la public și la critică, care a fost difuzat de Televiziunea Română și în care a interpretat în duet cu Octavian Cotescu memorabilul cuplu de personaje „Tanța și Costel“ din Lehliu Gară.

Coca Andronescu
Coca Andronescu

1933: s-a născut actorul George Oancea

S-a născut la 3 iulie 1933, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

A jucat în filmele: „B.D. la munte şi la mare”, „Despre o anume fericire”, „Munţi în flăcări”, „Raliul”, „Moartea unui artist”.

Actorul George Oancea a fost un strălucit profesionist al lecturii pe unde (colaborator statornic al Radiodifuziunii şi Televiziunii Române), precum şi una dintre „vocile” Teleenciclopediei (alături de alte nume celebre care făceau „marca” acestei emisiuni, ca: Dinu Ianculescu, Ludovic Antal, Adela Mărculescu, Sanda Ţăranu, Florian Pittiş, Ion Caramitru, Irina Petrescu ş.a.) .

1962: s-a născut Tom Cruise, actor american

Tom Cruise Mapother IV este un actor american, nominalizat la premiul Oscar pentru rolul din filmul „Jerry Maguire“.

Revista Forbes l-a denumit ca cea mai puternică celebritate din lume în 2006. El a fost nominalizat la trei premii Oscar și a câștigat trei Premii Globul de Aur. Primul său rol principal a fost 1983 în filmul Risky Business, care a fost descris ca fiind "un clasic al Generației X", precum și o "promovare în carieră" pentru actor.

Tom Cruise
Tom Cruise

După ce a jucat rolul unui pilot eroic din popularul și financiarul, de succes, Top Gun (1986), Cruise a continuat în acestă parte, jucând un agent secret într-o serie din Mission: Impossible filme de acțiune în anii 1990 și anii 2000. În plus, față de aceste roluri eroice, el a jucat alte roluri cum ar fi guru misoginist de sex masculin în Magnolia (1999) și un rece și calculat criminal plătit, sociopat, în thriller-ul lui Michael Mann - Collateral (2004).

1971: a murit Jim Morrison, solistul trupei The Doors

James Douglas „Jim” Morrison a fost un cântăreț, compozitor și textier american, solistul vocal și liderul formației rock psihedelice The Doors. A studiat cinematografia la universitatea UCLA.

Când era copil, familia lui petrecea foarte multă vreme călătorind din cauza serviciului tatălui său, ofițer în Marina Militară. La sfârșitul anilor 1950 Morrison s-a stabilit în Alexandria, Virginia unde și-a încheiat și liceul. În 1964 s-a mutat pe coasta de vest, iar în 1966 a intrat la Universitatea Californiei din Los Angeles.

Pasionat de literatură și filosofie, Morrison a scris versuri sub influența lui Arthur Rimbaud și William Blake. Pe când era student, a început să ia diferite tipuri de narcotice.

2013: a murit Radu Vasile, politician român, prim-ministru al României

Radu Vasile a fost un om politic și istoric român, cel de-al 57-lea prim ministru al României între 1998 și 1999, propus de PNȚCD. Tatăl său, avocat, a fost deținut politic.

Studiile gimnaziale și liceale le-a urmat la Drăgășani și Orăștie. Din motive de dosar, în plină epocă stalinistă, nu s-a putut înscrie la facultate, urmând mai întâi cursurile Școlii Tehnice Sanitare, pe care le-a absolvit în 1962.

După relativul dezgheț din anii 1960 a devenit student al Facultății de Istorie a Universității București, pe care a absolvit-o cu rezultate excelente (al treilea din promoție) în anul 1967. A fost repartizat la Muzeul Satului, de unde a plecat, prin concurs, la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, ca cercetător stagiar.

Radu Vasile
Radu Vasile

Prin concurs a ajuns în învățământul universitar, mai întâi asistent și apoi lector la catedra de istorie economică de la ASE. În 1977 și-a susținut teza de doctorat în istorie, dar, nefiind membru al PCR, nu a avansat în ierarhia universitară, fiind promovat conferențiar abia după Revoluție, în 1990, când este ales prodecan la Facultatea de Comerț. În 1993, a devenit profesor universitar.

A decedat pe 3 iulie 2013 din cauza unor complicații ale cancerului de colon de care suferea. A fost înmormântat în data de 5 iulie 2013 în Cimitirul Bellu Catolic din București. Slujba de înmormântare a fost oficiată de arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite