29 iunie: Ziua în care s-a născut actorul Șerban Pavlu VIDEO

0
Publicat:

La 29 iunie 1819 s-a născut omul politic Nicolae Bălcescu, iar în anul 1873 s-a născut arhitectul Petre Antonescu. În aceeași zi, dar în anul 2017, Mihai Tudose a fost învestit în funcția de prim-ministru.

Șerban Pavlu
Șerban Pavlu s-a născut la București. Foto: Arhivă

29 iunie 1819: S-a născut omul politic Nicolae Bălcescu 

Nicolae Bălcescu
Nicolae Bălcescu s-a născut la 29 iunie 1819. Foto Florin Epure (Arhivă)

Născut la București, Nicolae Bălcescu este cunoscut pentru rolul său de conducător al Revoluției române de la 1848 din Muntenia. În anul 1838, la vârsta de 19 ani, s-a angajat în armată, iar în anul 1843 a întemeiat alături de Ion Ghica și Christian Tell societatea „Frăția”, a cărei deviză era „Dreptate, Frăție”. 

De asemenea, Nicolae Bălcescu a editat împreună cu August Treboniu Laurian revista „Magazin istoric pentru Dacia”. Aflându-se în Franța, s-a implicat în revoluția din luna februarie a anului 1848. Ulterior, a revenit în Capitală pentru a lua parte la revoluția din 11 iunie.  

Nicolae Bălcescu a murit la 29 noiembrie 1852. 

29 iunie 1873: S-a născut arhitectul Petre Antonescu 

Născut la Râmnicu Sărat, Petre Antonescu a fost membru titular al Academiei Române. Din anul 1893, a plecat la Paris pentru a studia arhitectura. Printre realizările sale se numără: clădirea Primăriei Capitalei, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Arcul de Triumf, Palatul Kretzulescu, Cazinoul din Sinaia. 

În plus, în 1964, a fost laureat al Premiului Național pentru Arhitectură. 

Petre Antonescu a murit la 22 aprilie 1965.  

29 iunie 1975: S-a născut actorul Șerban Pavlu 

Șerban Pavlu
Șerban Pavlu s-a născut la 29 iunie 1975. Foto: Arhivă

Născut la București, Șerban Pavlu a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din Capitală. Este cunoscut pentru rolul său din serialul „Umbre”. 

Din filmografia sa amintim: „Război în bucătărie”, „Turnul din Pisa”, „O secundă de viață”, „Câinele japonez”, „Vlad”, „Clanul”, „Teambuilding” și „Nunți, botezuri, înmormântări”.   

29 iunie 1978: S-a născut cântăreața și actrița Nicole Scherzinger  

 Nicole Scherzinger
Nicole Scherzinger s-a născut la 29 iunie 1978. Foto: Arhivă

Născută în Honolulu, Nicole Scherzinger a făcut parte din celebra trupă Pussycat Dolls, care s-a destrămat în anul 2009. Din trupă mai făceau parte și Melody Thornton, Carmit Bachar, Ashley Roberts, Jessica Sutta şi Kimberly Wyatt.  

Trupa a dat lovitura cu hiturile „Don’t Cha“ şi „Buttons“.   

Din filmografia sa amintim: „Men in Black 3” și „Dirty Dancing”. 

29 iunie 2007: Lansarea primului model de iPhone 

Primul model de iPhone al Apple a fost anunțat de Steve Jobs în luna ianuarie a anului 2007, iar în iunie a fost lansat în SUA. iPhone 2G dispunea de un ecran cu o diagonală de 3,5 inchi, o cameră foto de 2 megapixeli și de opțiune de stocare de 4 GB și 8 GB. 

În timp, iPhone-ul a evoluat foarte mult, ajungând în prezent la modelul 14 Pro Max. 

29 iunie 2017: Mihai Tudose a fost învestit în funcția de prim-ministru 

Mihai Tudose
Mihai Tudose s-a născut la 6 martie 1967. Foto: Arhivă

În luna iunie a anului 2017, Mihai Tudose a depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni. El a demisionat din funcția de premier în luna ianuarie a anului 2018.  

Născut la 6 martie 1967, la Brăila, Mihai Tudose a absolvit Facultatea de Știinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din Capitală. De asemenea, acesta a fost ministru al Economiei în guvernele conduse de Victor Ponta şi de Sorin Grindeanu.  

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite