28 mai: 54 de ani de la moartea cardinalului Iuliu Hossu

0
Publicat:

La 28 mai 1955 s-a născut Nicolae Robu, fost primar al Timișoarei, iar în anul 1964 a fost înființată Organizația pentru Eliberarea Palestinei. În aceeași zi, dar în anul 1985, s-a născut actrița Carey Mulligan. 

Iuliu Hossu
Iuliu Hossu s-a născut la 30 ianuarie 1885. Foto: Arhivă

28 mai 1937: A fost fondat grupul auto german Volkswagen

Sediul companiei se află în orașul german Wolfsburg. foto shutterstock (Arhivă)
Sediul companiei se află în orașul german Wolfsburg. foto shutterstock (Arhivă)

Compania Volkswagen a fost înființată de Guvernul german cu scopul de a produce autoturisme la costuri scăzute. Cuvântul „Volkswagen” înseamnă „mașina poporului”, conform Volkswagen Newsroom.   

Sediul companiei se află în orașul german Wolfsburg, iar primul model fabricat a fost Volkswagen Type 1. Acest model a fost fabricat până în anul 2003.   

28 mai 1955: S-a născut Nicolae Robu, fost primar al Timișoarei

Nicolae Robu
Nicolae Robu a fost primar al Timișoarei. Foto: Arhivă

Născut la Bocsig, județul Arad, Nicolae Robu este un om politic și profesor universitar. A fost ales în 2004 și 2008 rector al Universității „Politehnica” din Timișoara. Ulterior în perioada 2012-2020, a fost primar al Timișoarei.  

Nicolae Robu, care a pierdut Primăria Timișoarei în urmă cu patru ani în fața lui Dominic Fritz, a intrat în rândurile PNL la finalul lunii iulie 2008. Ulterior, în luna februarie a anului 2009, fostul edil a fost ales președinte al PNL Timișoara, iar în luna iulie a aceluiași an a fost numit președinte interimar al PNL Timiș.  

De asemenea, în luna martie a anului 2010 a fost desemnat președinte al PNL Timiș, membru al Consiliului Național Executiv al PNL și membru al Biroului Politic Central al PNL.   

28 mai 1963: A murit scriitorul Ion Agârbiceanu

Născut la 12 septembrie 1882, Ion Agârbiceanu a fost scriitor, ziarist și om politic. După ce și-a terminat studiile gimnaziale și liceale la Blaj, Agârbiceanu a decis să urmeze cursurile Facultății de Teologie din Budapesta și cele ale Facultății de Litere. 

Scriitorul a fost director al ziarului „Patria” din Cluj și al ziarului„Tribuna”. Ulterior, a deținut mai multe funcții în primul Parlament al României Mari. În anul 1919, a fost ales parlamentar, apoi a mai obţinut un mandat în perioada 1922-1926. 

De asemenea, a fost membru al Comitetului Executiv al Partidului Național Român. În continuare, a fost ales senator și a ocupat funcția de vicepreşedinte al Senatului României 

28 mai 1964: A fost înființată Organizația pentru Eliberarea Palestinei 

Organizația pentru Eliberarea Palestinei a fost fondată la Ierusalim, la sfârșitul primei reuniuni a Consiliului Național Palestinian. Această decizie a fost luată în urma primului summit al Ligii Arabe, desfășurat la Cairo în luna ianuarie a anului 1964, care a solicitat crearea unei organizații care să îi reprezinte pe palestinieni, conform Consiliului European pentru Relații Externe. 

În anul 1974, Organizația pentru Eliberarea Palestinei a fost recunoscută oficial de Liga Arabă și de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite ca fiind „singurul reprezentant legitim al poporului palestinian”. Ulterior, în 1988, aceasta a acceptat o soluție cu două state în conflictul cu Israelul. 

28 mai 1970: A murit cardinalul Iuliu Hossu

 Iuliu Hossu
Iuliu Hossu a murit la Spitalul Colentina din Capitală. Foto: Arhivă

Născut la 30 ianuarie 1885, Iuliu Hossu a fost unul dintre cei mai de seamă fruntași români prezenți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Episcopul Iuliu Hossu, alături de alți trei fruntași ardeleni: episcopul Miron Cristea, Alexandru Vaida-Voievod și Vasile Goldiș au dus la București Declarația de Unire, în Parlamentul României. 

Autoritățile comuniste, precum și conducerea Bisericii Ortodoxe Române și patriarhul Iustinian Marina, i-au oferit scaunul de mitropolit al Moldovei, doar dacă renunța la credința catolică și la legătura cu Roma. 

Nevrând să treacă la ortodoxie, Hossu a fost transferat inițial la Mănăstirea Căldărușani, iar în anul 1950 la penitenciarul din Sighet. 

Cinci ani mai târziu a fost dus la Curtea de Argeș, iar în anul 1956, la Mănăstirea Ciorogârla, apoi din nou la Căldărușani, unde a stat cu domiciliu obligatoriu până la sfârșitul vieții. 

28 mai 1985: S-a născut actrița Carey Mulligan

 Carey Mulligan
Carey Mulligan s-a născut în anul 1985. Foto: Profimedia (Arhivă)

Născută în Westminster, Anglia, Carey Mulligan a debutat în film în „Mândrie și prejudecată”. Conform imdb.com, actrița a obținut 82 de premii și a primit 149 de nominalizări pentru rolurile sale.    

De asemenea, a fost de trei ori nominalizată la Oscar. 

Din filmografia sa amintim: „Pride& Prejudice/ Mândrie și prejudecată”, „An Education/ O lecție de viață”, „The Great Gatsby/ Marele Gatsby”, „Far from The Madding Crowd/ Departe de lumea dezlănțuită” și „She Said/Asta spune ea”.   

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite