22 decembrie: 34 de ani de la Revoluția Română din ’89: „Dictatorul a fugit” VIDEO

0
Publicat:

La 22 decembrie 1930 a murit politicianul Vintilă I.C. Brătianu, iar în anul 1972 s-a născut cântăreața și actrița Vanessa Paradis. În aceeași zi, dar în anul 1974, s-a născut Andreea Marin.

În 1989, Nicolae şi Elena Ceauşescu fug din București cu elicopterul. FOTO wikipedia (Arhivă)
În 1989, Nicolae şi Elena Ceauşescu fug din București cu elicopterul. FOTO wikipedia (Arhivă)

22 decembrie 1927: A fost înfiinţată Societatea de Difuziune Radiofonică din România

La sfârșitul anului 1927 s-au pus bazele legale ale constituirii primei societăți naționale de radio din România, cu capital majoritar de stat, Consiliul de Miniștri declarând constituită Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România (art.2 din Jurnalul nr. 2915/22 decembrie1927 al Consiliului de Miniștri). Prima Adunare generală a Societății de Difuziune Radiotelefonică a avut loc la 17 ianuarie 1928. Iar în luna martie a aceluiași an, Societatea a fost înregistrată oficial la tribunal.

Societatea de Difuziune Radiofonică din România, în prezent Societatea Română de Radiodifuziune, este un serviciu public autonom de radiodifuziune de interes național, cu atribuții de informare, educație și divertisment.

22 decembrie 1930:  A murit Vintilă I.C. Brătianu, politician și economist român

Născut la 16 septembrie 1867, la București, Vintilă I.C. Brătianu a ocupat funcția de prim-ministru al României în perioada 1927-1928. A obținut diploma de inginer în Franța, iar la revenirea în țară a luat parte la lucrările de construcție ale podului de la Cernavodă. 

În anul 1897 a fost numit director al Regiei Monopolurilor Statului. Ulterior, a deținut următoarele funcții: secretar general în Ministerul Finanțelor, primar al Capitalei (1907 – 1911), ministru de război în timpul Primului Război Mondial, ministru al Finanțelor (1922 – 1926), director al Băncii Românești și cenzor și director al Băncii Naționale a României. 

În anul 1901 a intrat în politică în cadrul Partidului Național Liberal, fiind ales de mai multe ori senator, deputat sau consilier comunal. Din anul 1927 și până în 1930 a fost președinte al Partidului Național Liberal. 

22 decembrie 1956: A murit poetul Nicolae Labiş

 Născut la 2 decembrie 1935, Nicolae Labiș  a fost un poet român. A urmat cursurile Liceului „Nicu Gane din Fălticeni, făcându-se remarcat, în special, la Limba şi literatura română, prin compuneri uluitoare.

În anul 1949 a scris Slove de ziar şi nuvela „Cărări spre victorie”, iar în anul 1951 a obținut premiul I la Concursul de limbă şi literatură română de la Bucureşti.

  În anul 1956 a participat la Conferinţa tinerilor scriitori şi a publicat primul său volum, „Puiul de cerb”, urmat, la scurtă vreme, de volumul „Primele iubiri”, apoi a devenit membru al Uniunii Scriitorilor.  

În noaptea de 9/10 decembrie 1956 a suferit un groaznic accident de tramvai, în staţia din vecinătatea Spitalului Colţea, fiindu-i fracturată coloana vertebrală. În urma incidentului a fost spitalizat.

Nicolae Labiş a murit la vârsta de doar 21 de ani, fiind înmormântat la cimitirul Bellu din Capitală.

22 decembrie 1972: S-a născut cântăreața Vanessa Paradis

Vanessa Paradis
Vanessa Paradis s-a iubit cu Johnny Depp. Foto Gettyimages (Arhivă)

Născută la Saint-Maur-des-Fosses, Vanessa Paradis a înregistrat primul ei single în anul 1983, „La Magie des surprises-parties”. Cu toate că piesa nu a fost un hit, aceasta i-a deschis calea pentru hitul din anul 1987, „Joe le taxi”. 

La vârsta de doar 18 ani, Paradis a fost recompensată cu Premiul Cesar pentru cea mai promițătoare actriță pentru rolul interpretat în „Noce blanche”. Ulterior, un an mai târziu, aceasta a promovat parfumul „Coco” pentru Chanel, iar în 1992 a părăsit Franța și s-a mutat în SUA pentru a lucra cu Lenny Kravitz la un album. 

Vanessa Paradis a trăit timp de 14 ani o poveste de dragoste cu celebrul actor Johnny Depp, cu care are și doi copii. În anul 2018 și-a unit destinele cu Samuel Benchetrit. 

Din filmografia sa amintim: „Noce blanche”, „La fille sur le pont/ Fata de pe pod”, „L'arnacoeur” și „Fading Gigolo/ Gigolo de ocazie”.

22 decembrie 1974: S-a născut Andreea Marin

Andreea Marin
Andreea Marin împlinește 49 de ani. Foto: Arhivă

Născută la Roman, Andreea Violeta Marin a urmat cursurile Facultății de Informatică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În anul 1984, la vârsta de doar nouă ani, Andreea Marin și-a pierdut mama într-un accident rutier.

În anul 1995, pe vremea când avea 21 de ani, s-a căsătorit cu Cristian Gheorghiță, însă după doar cinci ani au divorțat. În luna ianuarie a anului 2006 Andreea Marin s-a recăsătorit cu Ștefan Bănică Junior, iar pe 15 decembrie 2007 a născut-o pe Ana Violeta, primul lor copil. După 7 ani de căsnicie, cuplul și-a anunțat divorțul pe rețeaua de socializare Facebook.

  Cariera sa a fost mereu la superlativ. A fost maestru de ceremonii a patru principale festivaluri internaționale din România: Eurovision, Mamaia, Cerbul de Aur, Gala Națională a Sportului, gazdă și director de program al emisiunii „Surprize, Surprize”, realizată în prime-time pe segment social/divertisment transmisă sâmbătă seara (3 ore în direct), cel mai urmărit spectacol de televiziune în România, nouă ani la rând.

22 decembrie 1989: S-a născut cântăreață de muzică pop și R&B Jordin Sparks

  Jordin Sparks este o cântăreață de muzică pop și R&B din Statele Unite ale Americii. Ea a devenit cunoscută în urma participării la emisiunea-concurs American Idol, pe care a câștigat-o la începutul lui 2007. Prima sa piesă, „This Is My Now”, a debutat pe locul 15 în Billboard Hot 100, fiind inclusă pe albumul de debut al cântăreței, numit „Jordin Spark”. La finele anului 2007, Sparks a lansat discul single „Tattoo”, ce s-a clasat pe locul 8 în SUA și pe locul 3 în Canada. 

  De-a lungul carierei sale, Jordin Sparks a câștigat numeroase premii, printre care Premiul NAACP Image, un Premiu BET, un Premiu American Music, un People's Choice Award și două Teen Choice Awards.  

22 decembrie 1989: După o săptămână de demonstrații și reprimări sângeroase, Nicolae Ceaușescu și soția sa fug din București

La primele ore ale zilei, marile uzine bucureştene și-au încetat activitatea și izbucnește în Bucureşti, Revoluția Română din Decembrie ’89. La ora 10.59, postul de radio anunţă că, prin decret prezidenţial, a fost instituită „starea de necesitate” pe întreg teritoriul României.

La ora 12.06, Nicolae şi Elena Ceauşescu, însoţiţi de Manea Mănescu, Emil Bobu, generalul Marin Neagoe şi două gărzi de corp, părăsesc clădirea CC al PCR cu elicopterul. După-amiază, în jurul orei 15.30, sunt arestaţi lângă municipiul Târgovişte (la 80 km nord de Bucureşti).

În jurul orei 13.00, sediile Radioului şi cel al Televiziunii sunt ocupate de manifestanţi; radioul public transmite în direct evenimentele. Postul de televiziune îşi începe emisiunea având în platou un grup de manifestanţi în frunte cu actorul Ion Caramitru şi poetul Mircea Dinescu, cunoscut disident. Acesta anunţă în direct populaţia: „Dictatorul a fugit”, „Victorie! Fraţi români, am învins!”.

În seara zilei, se constituie Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naţionale, care preia întreaga putere în stat, cu scopul „instaurării democraţiei, libertăţii şi demnităţii poporului român”.

22 decembrie 2008: Emil Boc devine premierul României

Emil Boc
Emil Boc a deținut funcția de premier al României până în anul 2012. Foto: Arhivă

Născut la 6 decembrie 1966, Emil Boc a urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj și pe cele ale Facultății de Drept. Acesta a deținut din anul 2005 și până în anul 2012 funcția de președinte al Partidului Democrat, respectiv al Partidului Democrat Liberal. 

Ulterior, din 22 decembrie 2008 și până la data de 6 februarie 2012 a fost premier al României. În urmă cu trei ani, a obținut în urma alegerilor locale un nou mandat de primar al Clujului, după cele din 2004, 2008, 2012, 2016 și 2020. 

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite