3 decembrie: Ziua în care s-a născut Cătălin Botezatu

0
Publicat:

În data de 3 decembrie, 1966 s-a născut designerul român Cătălin Botezatu. De asemenea, în aceeași dată, dar în anul 1967 , a fost efectuat, cu succes, primul transplant de inimă din lume, iar în 1991 a încetat din viaţă filosoful roman Petre Ţuţea. 

Catalin Botezatu png

 1927 - S-a lansat primul film cu Stan și Bran, „Putting Pants on Philip”

1933 - A început funcționarea efectivă a Spitalului de Urgență din București, actualul Spital de Urgenta Floreasca

În anul 1906 Nicolae Minovici înființează primul serviciu public de ambulanță din România, Societatea de Salvare. La scurt după înființarea serviciului, Nicolae Minovici, realizează că sistemul de sănătate românesc are nevoie de un spital specific care să fie pregătit astfel încât să poată prelua pacienții aduși de ambulanțele serviciului public.

În data de 6 octombrie 1933, prin decizia Ministerului Sănătății nr 68920,publicata in 31 octombrie 1933 M.OF. nr 251, spitalul de urgență este înființat de drept, coordonatorul acestui nucleu nou creat fiind medicul Iacob Iacobovici. Spitalul își începe funcționarea efectivă din decembrie 1933, iar inaugurarea oficială, în prezența oficialităților statului, are loc abia în 5 mai 1934.

Situat inițial pe malul Dâmboviței, spitalul a fost finanțat din fondurile personale ale lui Nicolae Minovici (ipotecarea casei personale), permitea îngrijirea tuturor bolnavilor indiferent de posibilitatea de a plăti serviciile medicale și avea o secție de chirurgie cu 60 de paturi. În acelaș an este înființată în spital și o secție de toxicologie.

La 24 august 1944 clădirea spitalului de pe malul Dâmboviței a fost distrusă de bombardamentele aviației germane. Spitalul a fost mutat în clădirea Sanatoriului Antoniu, aici fiind adăugate noi secții de terapie intensivă, toxicologie și arși. În această perioadă spitalul avea 150 de paturi.

În anul 1949 spitalul se mută într-o nouă locație, locație păstrată până în prezent, Calea Floreasca. La acea vreme spitalului i s-au adăugat noi secții medicale, secția de terapie intensivă, ortopedie și boli interne. Numărul paturilor a crescut ajungând la 400.

 1948 - S-a născut Ozzy Osbourne, solistul trupei Black Sabbath

John Michael Osbourne (n. 3 decembrie 1948, în Birmingham), cunoscut ca Ozzy Osbourne, este un cântăreț englez. A fost vocalistul și fondatorul uneia dintre cele mai cunoscute formații de heavy metal din toate timpurile, Black Sabbath. Ulterior a avut parte de o carieră solo de succes.

 1960: S-a născut actrița americană Julianne Moore 

Julie Anne Smith (născută la 3 decembrie 1960), cunoscută sub numele profesional Julianne Moore, este o actriță americană. Prolifică în cinematografie încă de la începutul anilor 1990, este cunoscută în special pentru portretele sale de femei cu probleme emoționale în filme independente, precum și pentru rolurile sale în blockbustere. A primit numeroase distincții, printre care un premiu Oscar, un premiu BAFTA, două premii Globul de Aur și două premii Emmy.

1966: S-a născut designerul român Cătălin Botezatu 

catalin botezatu hp jpg

Cătălin Botezatu (n. 3 decembrie 1966, Alexandria, Teleorman, România) este un creator de modă și fotomodel din România.  

Și-a început cariera în modă în anul 1984 ca manechin al casei de modă Venus, condusă de Zina Dumitrescu. În anul următor, a primit, la Frankfurt, titlul de Cel mai bun manechin al anului în Europa

A urmat cursurile Institutului European de Modă din Milano, unde l-a avut ca profesor pe celebrul Gianni Versace, care și-a lăsat amprenta pe multe din viitoarele sale creații. Creatorul italian l-a ales să lucreze timp de șase luni în celebrele „Ateliere Versace” de la Milano. La scurt timp după reîntoarcerea în țară, Cătălin Botezatu a devenit director de stil al casei de modă „Europa” din București, după care și-a înființat propria casă de modă, „Delphi”.

1967: A fost efectuat, cu succes, primul transplant de inimă din lume

Într-un spital din Cape Town, chirurgul sud-african Christian Barnard, conducând o echipă din 31 de specialiști, a efectuat, cu succes, primul transplant de inimă. Beneficiarul transplantului, Louis Washkansky, un bărbat de 53 de ani, va muri 18 zile mai târziu de pneumonie, din cauza sistemului imunitar slăbit. În ciuda pneumoniei pe care a contactat-o, inima lui Washkansky a funcționat normal până în clipă morții.

Inima a fost transplantată de la o tânăra de 25 de ani care a decedat în urmă unui accident de circulație. Chirurgul Christian Barnard a folosit o tehnică descoperită de un grup de cercetători americani în anii ’50 – doctorul Norman Shumway fiind primul care a realizat cu succes un transplant de inima la un câine.

În următorii ani tehnică a avansat, fiind creat și un tratament medicamentos care să prevină respingerea organului transplantat. Dr. Barnard a continuat operațiile, iar la sfârșitul anilor ’70 pacienții săi au reușit să trăiască și cinci ani după transplant.

1991: A încetat din viaţă Petre Ţuţea, filosof, eseist, economist şi om politic român 

petre tutea

 Petre Țuțea (n. 6 octombrie 1902, Boteni, Boteni, Muscel, România – d. 3 decembrie 1991, București, România) a fost un autor, economist, eseist, filosof, jurist, politician și publicist român, membru al Mișcării Legionare, victimă a regimului comunist din România. Petre Țuțea este arestat în 12 aprilie 1948, fiind încarcerat în arestul Siguranței din str. Rahova, acuzațiile care i se aduceau fiind de spionaj în favoarea anglo-americanilor.

În realitate, în 11 februarie 1948 diplomatul britanic John Bennet a înaintat la Foreign Office un raport asupra situației economice din România, citând pe larg dintr-o lucrare redactată cu ani în urmă de Petre Țuțea, în cadrul Oficiului de Studii al Ministerului Industriei și Comerțului (Economiei Naționale), privind relațiile economice româno-germane din trecut, ca bază de comparație cu relațiile economice româno-sovietice.

A fost supranumit un Socrate român, datorită preocupărilor filosofice şi rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul său personal în orice circumstanţe, chiar şi în închisoare. Din cauza persecuţiei a publicat foarte puţin înainte de 1989, însă imediat după prăbuşirea regimului comunist scrierile şi interviurile sale au început să fie difuzate. S-a bucurat de prietenia lui Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Constantin Noica. A fost preocupat de filosofia religioasă creştin-ortodoxă. („Bătrâneţea şi alte texte”, „Tratat de economie politică”, „Comentarii la Platon”, „Reflecţii religioase asupra culturii”, „Filosofia nuanţelor”, „Introducere mistică în filosofia modernă”)

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite