17 decembrie: Papa Francisc împlinește 87 de ani, la Timișoara a început Revoluția. În 2011, a murit „Diva desculță”

0
Publicat:

În 1912 a murit Spiru Haret, matematician, astronom și pedagog român de origine armenească. În 1989 încep primele proteste la Timișoara, ca răspuns la încercarea regimului de a-l suprima pe pastorul Bisericii Reformate Maghiare, László Tőkés,  iar în 2011 se stinge marea cântăreață Cesaria Evora.

În 1989 a început Revoluția Română la Timișoara. La ordinele lui Ceaușescu, se trage în manifestanți, din Piața Libertății până la Operă, în zona Podului Decebal, pe Calea Lipovei. Tab-urile blochează intrările în oraș, elicopterele efectuează zboruri de supraveghere.  

Primele proteste încep la Timișoara FOTO Constantin Duma
Primele proteste încep la Timișoara FOTO Constantin Duma

1912- Se stinge din viață Spiru Haret, matematician, astronom, pedagog român de origine armenească, vicepreședinte al Academiei Române (n. 1851)  

Spiru Haret a modernizat învățământul românesc FOTO wikipedia.org
Spiru Haret a modernizat învățământul românesc FOTO wikipedia.org

Spiru Haret a fost ministrul care a revoluționat sistemul, de învîtîmânt românesc reducând rata analfabetismului și a accesibilizat educația pentru copiii din mediul rural. 

Spiru Haret provenea dintr-o familie cu posibilități materiale reduse și care a ajuns primul român cu doctorat la Paris, la Universitatea Sorbona. În urma celor 3 mandate ale sale, toate în guvernele liberale (1897-1899, 1901-1904, 1907-1910), rămân realizări remarcabile. Procentele care indicau analfabetismul au început să scadă. La Recensământul din 1912, erau cu 17% mai puțin români care nu știau să scrie și să citească. Și astăzi ne confruntăm cu probleme din vremea lui Haret în învățământ, în special în zona rurală, un mediu căruia acesta i-a acordat atenție sporită. 

A înființat grădinițe

Schimbarea înfăptuită de acesta s-a realizat printr-o abordare de jos în sus, vizând reformarea învățământului în întregimea sa, de la cel primar la cel universitar. Una dintre cele mai cunoscute măsuri adoptate de acesta a fost „curba lui Haret”, pe fondul crizei financiare în care se afla România la 1901, prin care salariile erau reduse în așa fel încât cei cu lefuri mai mici să fie mai puțin afectați. Tot el este și cel care a introdus examenul de admitere la facultate, după ce a decis reducerea anilor de liceu la 3, dar și introducerea unei ore pe săptămână de gimnastică.

Pentru mediul rural, ministrul a avut un deziderat clar: „O școală primară în fiecare sat”. Și nu a fost numai gura de el, în urma mandatelor sale ridicându-se peste 1200 de școli rurale. Mai mult, pentru informare, a fondat și revista săptămânală „Albina” care avea un cost redus, fiind astfel accesibilă celor de la sate. Iar per ansamblu, totalul răspândirii educației pe întreg teritoriul țării a fost uluitor: peste 2000 de școli construite și tot peste 2000 de posturi de învățător, dar și apariția grădinițelor, după cum arată studiul „Știința de carte în teritoriile populate de români la începutul secolului XX”, realizat de Constantin Ungureanu.

În 1910 numărul promovaților se ridica la 306.121, și, în tot același an, numărul școlilor din mediul rural era de 4.695. Datorită acestor realizări, fără precedent, este supranumit “Omul școlii”. 

1936- S-a născut Papa Francisc (n. Jorge Mario Bergoglio), al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice

Papa Francisc împlinește 87 de ani FOTO EPA EFE
Papa Francisc împlinește 87 de ani FOTO EPA EFE

Alegerea Papei Francisc la data de 13 martie 2013 a deschis calea către reformă și o viziune progresistă în Biserica Romano-Catolică. 

Papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio) s-a născut la 17 decembrie 1936, în capitala argentiniană, Buenos Aires, într-o familie de italieni. Tatăl său, Mario Bergoglio, a fost contabil, iar mama sa, Regina Sivori, se ocupa de casă şi de creşterea celor cinci copii pe care îi aveau. A obţinut diploma de licenţă ca tehnician chimist, apoi a ales să devină preot, urmând seminarul diecezan. Pe 11 martie 1958 a intrat în noviciat în Societatea lui Iisus (Ordinul Iezuit). Şi-a completat studiile umaniste în Chile, iar în 1963, după ce s-a întors în Argentina, şi-a dat licenţa în filosofie la Colegiul San José din San Miguel.  A fost profesor de literatură şi psihologie la Colegiul Inmaculada din Santa Fé, între 1964 şi 1965, discipline pe care le-a predat şi la Colegiul del Salvador din Buenos Aires (1966).  

Din 1967 până în 1970 a studiat teologia şi a susţinut licenţa tot la Colegiul San José. Pe 13 decembrie 1969, a fost hirotonit preot de arhiepiscopul Ramón José Castellano.

În 20 mai 1992, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop titular de Auca şi auxiliar de Buenos Aires. La 27 iunie, acelaşi an, a fost consacrat episcop. A fost numit vicar episcopal al zonei Flores, iar pe 21 decembrie 1993 a devenit vicar general al arhidiecezei.

A plecat singur la Roma

La Roma, Ioan Paul al II-lea, care era papă la acea vreme, a auzit de eforturile arhiepiscopului Jorge. În 2001, l-a numit pe Arhiepiscopul Bergolio, cardinal. Cardinalii sunt clericii cu cel mai înalt rang după papă şi ei sunt cei care aleg un papă nou. Pentru ceremonie, Jorge a plecat singur la Roma. N-a vrut să ia cu el nici prieteni, nici rude. Le-a spus să dea mai bine săracilor banii pentru călătorie. Când s-a întors la Buenos Aires, arhiepiscopul a refuzat să poarte roba de mătase roşie, aşa cum fac aproape toţi cardinalii. A rămas în micul lui apartament şi a continuat să-i viziteze pe săracii din mahalale. Mergea săptămânal şi în spitalele din oraş, unde vorbea cu fiecare pacient bolnav sau muibund şi îl binecuvânta. În 2001, în timpul unei astfel de vizite, a spălat picioarele pacienţilor infectaţi cu HIV. A fost un act de smerenie atât de neobişnuit pentru un lider aşa de important al Bisericii, încât s-a scris despre el mult în ziare.

În octombrie 2001 a fost numit relator general pentru cea de-a zecea adunare generală ordinară a Sinodului episcopilor, dedicată slujirii episcopale. În 2002 a refuzat numirea de preşedinte al Conferinţei episcopale argentiniene, dar în 2005 a fost ales şi apoi reconfirmat pentru încă trei ani, în 2008.

După retragerea papei Benedict, cardinalul Jorge Mario Bergoglio a fost ales papă la conclavul din 2013, luându-şi numele de Francisc, primul papă din Ordinul iezuiţilor şi din America Latină.

1976- S-a născut Milla Jovovich, model american, cântăreață, actriță și designer de modă  

S-a născut pe 17 decembrie 1975 la Kiev, în Ucraina, iar numele său real este Milica Jovović, cu patronimicul Bogdan. 

Milla Jovovic FOTO Getyy Images
Milla Jovovic FOTO Getyy Images

În anul 1980, Milla s-a mutat împreună cu familia sa la Londra, după care la Sacramento, California, într-un final au decis să se stabilească la Los Angeles. La scurt timp după mutare, Milla începe să frecventeze școala și reușește să învețe limba engleză timp de trei luni. La școală Milla a avut parte de o atitudine ostilă din partea colegilor, fapt datorat provenienței sale (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste).

Ca actriță a jucat în foarte multe filme SF sau de acțiune, iar primul său rol l-a jucat în serialul TV The Night Train to Kathmandu, la 13 ani, la doi ani după ce își începuse un drum în modelling.

A fost imaginea mai multor branduri celebre, printre care Revlon și L'Oreal Cosmetics, Dior sau Versace. A jucat de-a lungul carierei sale de actor alături de Ben Affleck, Matthew McConaughey sau Bruce Willis. În anul 2002 a apărut chiar și în jocul video Resident Evil, o adaptare a filmului și în celelalte serii ale sale.

1989- A început Revoluția Română la Timișoara. La ordinele lui Ceaușescu, se trage în manifestanți, din Piața Libertății până la Operă, în zona Podului Decebal, pe Calea Lipovei. Tab-urile blochează intrările în oraș, elicopterele efectuează zboruri de supraveghere.  

Revoluția din 1989 a început la Timișoara FOTO Shutterstock
Revoluția din 1989 a început la Timișoara FOTO Shutterstock

Revoluția Română din 1989 a fost o perioadă de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 16 și 22 decembrie 1989, făcând parte din șirul revoluțiilor de la 1989 din întreaga lume. Revoluția Română a început în Timișoara și s-a răspândit rapid în întreaga țară, culminând cu procesul și execuția secretarului general al Partidului Comunist Român (PCR), Nicolae Ceaușescu, și a soției sale Elena, și cu sfârșitul a 42 de ani de regim comunist în România, scrie wikipedia.org. A fost, de asemenea, ultima înlăturare a unui guvern marxist-leninist dintr-o țară membră a Pactului de la Varșovia din timpul evenimentelor din 1989 și singura în care a fost răsturnată violent conducerea țării și în care dictatorul a fost executat.

Revoluția a avut loc în urma unei perioade de austeritate severă, în care a fost impusă raționalizarea alimentelor și energiei electrice, instituită de regimul Ceaușescu pentru a rambursa datoria externă a țării.

Primele proteste au avut loc la jumătatea lunii decembrie 1989, în Timișoara, ca răspuns la încercarea regimului de a-l suprima pe pastorul Bisericii Reformate Maghiare, László Tőkés. Protestele inițiale au fost urmate de solicitarea revoluționarilor români de înlăturare a lui Ceaușescu și schimbare de regim, după modelul revoluțiilor din celelalte state comuniste. Omniprezenta poliție politică, Securitatea, principalul factor de suprimare a disidenței în perioada comunistă, s-a dovedit, în cele din urmă, incapabilă să oprească revolta populară.

2011- A murit Cesária Évora, cântăreață din Republica Capului Verde (n. 1941)  

Îndrăgita artistă Cesaria Evora, supranumită "Diva desculţă", a încetat din viaţă la vârsta de 70 de ani.

Cesaria Evora a murit la 70 de ani FOTO Adevărul
Cesaria Evora a murit la 70 de ani FOTO Adevărul

Cesaria Evora reuşea, de fiecare dată, să transmită publicului său nostalgie, eleganţă şi emoţie. Melodiile sale, printre care "Besame Mucho", "Sentimento" şi "Cabo Verde", au fost fredonate de milioane de oameni.

Supranumită „diva desculţă" datorită apariţiilor sale pe scenă, întotdeauna în picioarele goale, Cesaria Evora este cea mai cunoscută cântăreaţă de morna, o combinaţie între fado portughez şi blues. Originară din insulele Capului Verde, născută la 27 august 1941, Cesaria Evora nu a avut o copilărie fericită. Tatăl ei a murit când ea avea doar 7 ani, aşa că şi-a petrecut primii ani ai vieţii în grija bunicii şi a fost educată de călugăriţele de la mănăstirea din sat.

Cânta în piața publică

Pasiunea pentru muzică şi-a dezvoltat-o încă din copilărie: Cesaria cânta în piaţa publică, acompaniată doar de fratele ei, saxofonistul Lela. Când a împlinit 20 de ani, ea s-a îndrăgostit de un marinar din Capul Verde, Eduardo, care îşi petrecea timpul liber cântând. Acesta a introdus-o în lumea muzicii de pe insule, învăţând-o mai multe stiluri tradiţionale. Fiind o persoană cunoscută în zonă, lui Edurdo i-a fost uşor să o introducă pe Cesaria în play-listurile radiourilor publice, dar i-a făcut cunoştinţă şi cu mai mulţi patroni de baruri şi restaurante, de pe scenele cărora interpreta a devenit nelipsită.

A urmat câteva cursuri de canto pentru a-şi perfecţiona vocea şi în curând a devenit „Regina Mornas" din Capul Verde. În 1987, ajutată de un cunoscut muzician şi filantrop exilat în Capul Verde, ea a susţinut o serie de concerte în Portugalia. Aşa a ajuns să-l cunoască pe Jose Da Silva, cel care avea să-i devină mentor şi producător. Împreună cu acesta, interpreta a plecat la Paris, unde a înregistrat, în 1988, albumul „La Diva Aux Pieds Nus" („Diva Desculţă"). I-a urmat „Mar Azul", lansat în 1991, care a generat critici pozitive în presa internaţională. Cântăreaţa a devenit însă cunoscută pe plan internaţional abia după albumul „Miss Perfumado", lansat pe piaţă în 1992, iar „Sodade" a devenit primul ei hit de nivel mondial.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite