17 iulie - Celebrul jurnalist și prezentator Octavian Ursulescu împlinește 76 de ani

0
Publicat:

Pe 17 iulie 1867 s-a născut medicul român Dimitrie Gerota. În aceeași zi, dar în 1947, s-a născut Camilla, actuala Regină a Regatului Unit al Marii Britanii și tot atunci a venit pe lume și celebrul jurnalist și prezentator Octavian Ursulescu.

17 iulie 1429 - încoronarea lui Carol al VII-lea  ca rege al Franței

Carol al VII-lea al Franței a fost încoronat rege al Franței la catedrala de la Reims după o campanie de succes cu Ioana d'Arc. Încoronarea a avut loc în timpul Războiul de 100 de Ani,  purtat între Anglia și Franța( 1337-1453), în fapt, o serie de ostilități întrerupte de perioade lungi de pace între Casa de Plantagenet, conducători ai Regatului Angliei și Casa de Valois, asupra dreptului de a conduce Regatul Franței.

 17 iulie 1976 - a început a XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară de la Montreal

A XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară 1976 desfășurată la Montreal  - Canada (17 iulie - 1 august 1976) a adus României locul nouă pe națiuni, cu patru medalii de aur, dintre care trei obținute de Nadia Comâneci, dar și nouă de argint și 14 de bronz. 

17 iulie 1867- s-a născut medicul român Dimitrie Gerota

Medic român, radiolog și urolog, Dimitrie Gerota (d. 3 martie 1939) a fost membru corespondent al Academiei Române. Începând cu octombrie 1897, a predat anatomia la Școala Națională de Arte Frumoase din București, unde l-a avut ca student pe Constantin Brâncuș. „Jupuitul”, una din lucrările lui Brâncuși, a fost rodul învățăturilor lui Gerota. De altfel, profesorul Gerota l-a ajutat pe Brâncuși să plece la Paris și i-a asigurat un venit lunar  A avut un fiu, Dimitrie Gerota.

 17 iulie 1907 - a murit scriitorul francez Hector Malot

Hector Malot  (n. 1830), autor al mai multor cărți, a devenit celebru în lume grație  romanului „Singur pe lume",  dedicat fiicei sale, Lucie. Povestea lui Remi, un băiat care crește împreună cu o trupă de actori ambulanți și ajunge să înfrunte greutățile vieții încă din fragedă copilărie, a fascinat milioane de copii din întreaga lume. 

17 iulie 1947 - s-a născut jurnalistul Octavian Ursulescu

Octavian Ursulescu împlinește 76 de ani. 

Când spui Octavian Ursulescu, prima dată de gândești la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia,  pe care l-a prezentat de şapte ori, până în 1989.

 „Festivalul de la Mamaia a fost lansat cu scopul de a promova muzica uşoară românească, unul dintre iniţiatori fiind Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR). Nu întâmplător degradarea manifestării a început atunci când aceasta a dispărut dintre organizatori. La primele trei ediţii, când era doar concurs de creaţie, melodiile erau interpretate în două versiuni, după modelul Sanremo”,  povestea prezentatorul, pentru „Adevărul”, anul trecut, despre festivalul care, în perioada 1983-1989, nu a mai fost transmis în integralitate la televiziunea publică.

 Festivalul era înregistrat şi transmis abia ulterior pe micul ecran.

 „Probabil pentru a putea fi vizionat înainte la un anume nivel de decizie. Transmisia la studiourile centrale din Capitală se făcea din releu în releu – să nu uităm că au trecut 35 de ani de atunci. Într-una din seri, pe când Ceauşescu ţinea unul dintre acele discursuri ideologice de la Neptun, evident în direct, între două dintre aceste relee s-a produs o interferenţă şi pentru câteva zeci de secunde am apărut eu, voios nevoie-mare pe scena de la Mamaia, în loc de Nea Nicu! Am aflat abia seara, la hotel – organizatorii şi cei de la TVR erau panicaţi rău”, își amintea Octavian Brsulescu în urmă cu câteva luni

17 iulie 1947 - s-a născut actuala Regină a Regatului Unit al Marii Britanii, Camilla (fostă ducesă de Cornwall)

Regina Camila, a doua soție a regelui Charles al III-lea, împlinește 76 de ani. Camilla Rosemary, născută Shand, a deținut anterior titlurile nobiliare de Ducesă de Cornwall, Ducesă de Rothesay și Contesă de Chester. Fostă Parker Bowles, Camilla a fost cunoscută anterior încoronării ca regină (la 6 mai 2023) sub titlul de Ducesă de Cornwall. 

17 iulie 1952 - s-a născut actorul și cântărețul american David Hasselhoff

Actorul și cântărețul american David Hasselhoff împlinește 71 de ani. 

David Hasselhoff a devenit celebru după ce a interpretat rolul salvamarului Mitch Buchannon în serialul american Baywatch, lansat în anul 1989. 

 „Urăsc să înot. Am o uşoară teamă de apă - se pare că de la numeroasele scene filmate pentru Baywatch în apa foarte rece a oceanului", declara, ulterior, vedeta cotidianului britanic Daily Mirror.  

17 iulie 1954 - s-a născut Angela Merkel, politician german, fost cancelar al Germaniei

Fostul cancelar al Germanie (între anii 2005-2021) împlinește 69 de ani. Anul acesta, Angela Merkel a primit, în Coasta de Fildeş, Premiul pentru Pace al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). 

Premiul a fost acordat pentru politica pentru refugiaţi a Angelei Merkel din 2015, când Germania a primit peste 1,2 milioane de refugiaţi şi alţi migranţi. În discursul său la primirea premiului, Merkel a atenţionat asupra noilor puncte nevralgice din lume şi a îndemnat la soluţionarea paşnică a conflictelor.

17 iulie 1983 - s-a născut actrița americană Sarah Jones 

Actrița Sarah Jones împlinește 40 de ani. Unul dintre cele mai recente filme în care a jucat este Chemical Hearts (2020).

17 iulie 2014 - Un avion Boeing 777 al Malaysia Airlines s-a prăbușit în Ucraina

Avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines s-a prăbușit în Ucraina, la 50 km de granița cu Rusia. În accidentul aviatic au murit 298 de oameni, dintre care 283 erau pasageri, iar 15 erau membri ai echipajul.

 17 iulie - este sărbătoare națională în Irak

 Irakul aniversarează pe 17 iulie proclamarea republicii.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite