16 februarie: Mineriada din 1999. Miron Cozma și grupurile de mineri din Petroşani porneau spre București

0
Publicat:

La 16 februarie, în 1930, s-a înfiinţat FRF, iar în 1968, Marea Adunare Naţională a votat legea privind organizarea administrativă a teritoriului României. În aceeași zi, în 1999, Miron Cozma și grupurile de mineri din Petroşani porneau spre București.

Calendar 22 ianuarie 1999   A cincea mineriadă: „Pacea de la Cozia”  Au început negocierile dintre premierul Radu Vasile și liderul minerilor Miron Cozma jpeg

16 februarie 1906 - s-a născut matematicianul Tiberiu Popoviciu

Tiberiu Popoviciu a fost absolvent al Facultății de Științe din București, cu un doctorat susținut la Paris (1933) sub îndrumarea profesorului Paul Montel despre teoria funcțiilor convexe de ordin superior. A fost cadru didactic la universitățile din Cernăuți, București și Iași. În 1946 a fost numit profesor la Universitatea din Cluj (catedra de analiză matematică). De altfel, din 1995 Institutul îi și poartă numele. Grație eforturilor sale, în 1959 a fost reluată publicarea revistei Mathematica. Începând cu anul 1993, în cinstea sa și a însemnatei sale contribuții la întemeierea informaticii românești, Liceul de Informatică din Cluj îi poartă numele.

Tiberiu Popoviciu a fost membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 4 iunie 1937, pentru ca, din 1963, să devină membru titular.

La 16 februarie, 1930 - s-a înfiinţat FRF

La data de 16 februarie 1930 s-a înființat Federația Română de Fotbal Asociație, organism independent cu autoritate juridică, care avea să organizeze, în același an, participarea României la Campionatul Mondial de Fotbal din Uruguay. Un an mai târziu, în 1931, Federația a fost admisă la FIFA, după Congresul de la Budapesta din 1931.

Logo FRF. FOTO FRF
Logo FRF. FOTO FRF

La 16 februarie 1933 - Pactul de reorganizare al Micii Înţelegeri

România, Iugoslavia şi Cehoslovacia au încheiat, pe 16 februuarie 1933, la Geneva, Pactul de reorganizare al Micii Înţelegeri. România a ratificat Pactul de organizare la 9 mai 1933, iar documentul a intrat în vigoare la 30 mai, în acelaşi an.

Prin Pactul de Organizare al Micii înțelegeri se hotărâse constituirea ca organ director al politicii externe comune a unui Consiliu Permanent al Micii înțelegeri, compus din miniștrii de Externe ai celor trei țări, fiecare dintre aceștia exercitând președinția Consiliului prin rotație, pe termen de un an. 

Reuniunea Consiliului Permanent al Micii Înţelegeri. FOTO Arhivă
Reuniunea Consiliului Permanent al Micii Înţelegeri. FOTO Arhivă

16 februarie 1941 - s-a născut Kim Jong-il

Kim Jong-il a fost un om politic din Coreea de Nord, comandant militar cu gradul de mareșal al RPD Coreene, conducătorul suprem al Republicii Populare Democrate Coreene între anii 1994 și 2011.

Kim Jong-il s-a bucurat de privilegii absolute și a avut un extraordinar cult al personalității în Coreea de Nord, unde Kim a fost venerat ca un erou, mare om politic, un „om măreț”, și chiar, după cum relatează anumite surse, regele-zeu. Datorită caracteristicii secrete a guvernului nord-coreean, mai mulți oficiali susțin că viața lui Kim și acțiunile sale au fost inconsistente.

Kim Jong-il în august 2011. FOTO Wikipedia
Kim Jong-il în august 2011. FOTO Wikipedia

Kim Jong-il a murit pe 17 decembrie 2011.

16 februarie 1958 - s-a născut rapperul şi actorul Ice-T

Pe numele său real Tracy Lauren Marrow, rapperul Ice-T este cunoscut și pentru rolul detectivului Odafin „Fin” Tutuola din serialul de televiziune „Law & Order: Special Victims Unit” (2000-2018).

16 februarie 1958 - s-a născut actriţa Lisa Loring

Lisa Loring, cunoscută pentru interpretarea personajului Wednesday Addams din serialul de televiziune „The Addams Family” din 1960 s-a născut în aceeași zi cu Ice-T.

Lisa Loring avea șase ani când a primit rolul Wednesday Addams în prima ecranizare a benzilor desenate realizate de Charles Addams. Primul rol îl primise însă mai devreme, la vârsta de patru ani, într-un episod din serialul „Dr. Kildare”.

Lisa Loring, a murit în ianuarie 2023, la vârsta de 64 de ani. 

16 februarie 1968 - Legea privind organizarea administrativă a teritoriului României  

Legea privind organizarea administrativă a teritoriului României votată de Marea Adunare Naţională la 16 februarie 1968 prevedea desfiinţarea regiunilor şi raioanelor şi revenirea la judeţe.

Au rezultat astfel 39 de judeţe, plus municipiul Bucureşti.

16 februarie 1993 - s-a născut actorul Vlad Gherman

Vlad Nicolae Gherman, actorul și cântărețul român devenit cunoscut publicului odată cu apariția în serialul muzical Pariu cu viața, unde a jucat în rolul lui Vlad Stănescu, este, de asemenea membru fondator al trupei pop-rock Lala Band, activă între anii 2011-2014.

Ascensiunea lui Vlad Gherman se datorează, de altfel, succesului serialului și trupei. În mai puțin de un an de la lansare, Pariu cu viața a devenit un fenomen național.

Lala Band a reușind să atingă performanțe impresionante: cinci albume de studio, discul de aur pentru „Cel mai bine vândut album al anului 2012”, patru turnee naționale, peste 150 de ore de muzică live, peste 150.000 de fani veniți la concerte pentru a-și vedea idolii.

16 februarie 1999 - Grupuri de mineri din Petroşani au pornit spre Bucureşti

Mineriada din februarie 1999 a reprezentat cea de a șasea acțiune de acest gen întreprinsă în România după 1989.

Pe 16 februarie 1999, liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a organizat un marș către București, împreună cu 2.500 de ortaci, motivați fiind de decizia Curții Supreme de Justiție care îl condamna pe Miron Cozma la 18 ani de pușcărie pentru organizarea celei de a patra mineriade, din septembrie 1991.

Cu puțin timp înainte, în ianuarie 1999, la a cincea mineriadă, convoiul ortacilor pornit spre București fusese întrerupt în urma unor negocieri încheiate în favoarea cererilor minerilor.

La a șasea mineriadă, Miron Cozma plănuia parcurgerea întregului traseu, urmărind să dea o lovitură puterii de la acea vreme. Grupurile de mineri s-au urcat în 50 de autobuze în zorii zilei de 17 februarie.

Protestatarii au trecut de primul baraj al forțelor de ordine, aflat în dreptul localității Brădești, jud. Dolj. La ora 5 dimineața, marșul a fost oprit de către forțele de ordine la Stoenești, județul Olt. Minerii au fost atacați cu grenade lacrimogene și loviți violent. Miron Cozma a încercat să se refugieze în localitatea Caracal, însă a fost capturat pe drum și arestat, împreună cu 500 de mineri, la ora 9, în aceeași zi.

16 februarie 2013 - Filmul „Poziţia Copilului” a câștigat „Ursul de Aur”

Filmul „Poziţia Copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, care vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora, a câştigat trofeul „Ursul de Aur” pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.  Filmul este considerat o radiografie a societății românești cu tarele ei: trafic de influenţă şi corupţie în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

16 februarie - Ziua naţională a Lituaniei 

Lituania aniversează, pe 16 februarie, Proclamararea independenţei (1918). Este Ziua Națională a acestei țări.

16 februarie 1923 - deschiderea camerei mortuare a faraonului Tutankhamon

Howard Carter (1874-1939), arheolog şi egiptolog britanic, a deschis pe 16 februarie 1923 uşa sigilată de la cameră mortuară ce conţinea sarcofagul faraonului Tutankhamon.

Mormântul lui Tutankhamon din Luxor, Foto Shutterstock
Mormântul lui Tutankhamon din Luxor, Foto Shutterstock

Mormântul faraonului, pe care îl descoperise în noiembrie 1922, este considerat cel mai bine conservat şi intact mormânt faraonic găsit vreodată în Valea Regilor.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite