22 ianuarie: 23 de ani de la încheierea Acordului de la Cozia, care a încheiat a cincea Mineriadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 22 ianuarie 2023 se împlinesc 23 de ani de la încheierea Acordului de la Cozia între Guvernul României şi reprezentanţi ai minerilor din Valea Jiului, cunoscută sub numele de la Pacea de la Cozia, prin care s-a sfârșit cea de-a cincea Mineriadă.

A cincea mineriadă s-a încheiat prin Pacea de la Cozia
A cincea mineriadă s-a încheiat prin Pacea de la Cozia

1821: Tudor Vladimirescu stabilește cartierul general la Mănăstirea Tismana

Tudor Vladimirescu întăreşte mănăstirea Tismana, pentru a dispune de o bază de rezistenţă. Stabileşte cartierul general, pentru a dispune de o bază de rezistenţă, şi se îndreaptă apoi spre Padeş, unde îl aşteptau câteva sute de panduri olteni. Aici Tudor Vladimirescu se adresează cu o proclamaţie, rămasă în istorie ca Proclamaţia de la Padeş, care reprezintă debutul Revoluției de la 1821

Tudor Vladimirescu FOTO MNIR

1828 S-a născut scriitoarea Elena Ghica

Dora d'Istria a fost prinţesa Elena Ghica, una dintre cele mai remarcabile figuri feminine ale secolului al XIX-lea. A fost prima feministă din istoria României. Pictoriţă, scriitoare, muzician talentat, Dora a fost, pe deasupra, şi prima femeie româncă alpinist. A ales un pseudonim pentru că s-a temut ca nu cumva omagiile admiratorilor să se datoreze mai mult condiţiei sale de prinţesă şi familiei ei decât talentului şi operei create. 

1862: S-a format primul guvern unitar al României

La 22 ianuarie 1862 s-a format primul guvern unitar al României, condus de conservatorul Barbu Catargiu, care a funcţionat între 22 ianuarie 1862 - 24 iunie 1862. A fost primul guvern unic al României după recunoaşterea unirii depline a Principatelor. A fost un cabinet de nuanţă politică conservatoare.

Mandatul cabinetului a fost întrerupt brusc de asasinarea primului ministru, sub clopotniţa de pe Dealul Mitropoliei. Misterul acestui prim asasinat politic nu a fost elucidat nici până în zilele noastre.

1905 - A murit matematicianul şi istoricul Ştefan Fălcoianu

Acesta a fost membru titular al Societăţii Academice Române și vicepreşedinte al Academiei Române.

Ştefan Fălcoianu a fost general, om politic, istoric, matematician, membru al Academiei Române, şef al Statului Major General, primul director al CFR.

1922: A murit Papa Benedict al XV-lea (Giacomo della Chiesa)

Este recunoscut ca un papă al dreptăţii, prin eforturile susţinute pentru menţinerea păcii. Papa Benedict al XV-lea s-a născut la Geneva, la 21 noiembrie 1854. A studiat dreptul la Geneva şi teologia la Roma, la Universitatea gregoriană. A fost hirotonit în 1873 şi a devenit doctor în teologie sacră în 1879.

Giacomo a intrat în serviciul diplomatic papal şi a atras atenţia marelui diplomat Rampolla. Când Rampolla a ajuns secretar de stat, Giacomo i s-a alăturat ca asistent. În 1901, a fost numit sub-secretar de stat. Papa Pius al X-lea l-a confirmat în această funcţie până în 1907, când l-a numit pe Giacomo arhiepiscop de Bologna, dovedindu-se a fi un valoros şi excelent lider spiritual. În 1914, Pius al X-lea îl creează cardinal, devenind apoi papă, luându-şi numele de Benedict al XV-lea.

1934: Întrunirea de la Zagreb a Consiliului permanent al Micii Înţelegeri

Pe 22 ianuarie 1934 a avut loc întrunirea de la Zagreb a Consiliului permanent al Micii Înţelegeri, la care Titulescu, Benes şi Jeftic au discutat, printre altele, problema restabilirii relaţiilor diplomatice cu URSS.

În acelaşi timp, s-a căzut de acord ca N. Titulescu să negocieze cu prima ocazie cu M. Litvinov formula satisfăcătoare pentru România în vederea stabilirii relaţiilor cu Moscova.

Mica Antantă, numită și Mica Înțelegere a fost o alianță formată în 1920 și 1921 de Cehoslovacia, România și Iugoslavia (de fapt Regatul Sârbo-Croato-Sloven, denumit Iugoslavia abia din 1929) pentru a se apăra de revizionismul maghiar

1936: S-a născut actorul şi regizorul George Motoi

George Motoi este unul dintre actorii „generației de aur". Acesta s-a nascut la Arman (Caliacra, Bulgaria), la 22 ianuarie 1936.

george motoi actor roman jpeg

Cunoaște consacrarea la Teatrul Național Cluj. Interpretarea rolului Caligula din piesa cu acelasi nume de Albert Camus, îl propulsează fulgerator printre actorii de prim rang ai țării. Din anul 1970, la inviația lui Radu Beligan, devine actor a Teatrului Național din București.

În regia Malvinei Ursianu, a jucat în patru filme importante: Serata (1971), Trecatoarele iubiri (1974), Intoarcerea lui Voda-Lăpușneanu (1979), Liniștea din adâncuri (1982). Un alt film de neuitat este Adela (1985), în regia lui Mircea Veroiu, unde il interpreta pe medicul Emil Codrescu, de care se indragosteste tânăra Adela (Marina Pricopie).

George Motoi a primit premiul pentru întreaga activitate din partea Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) în 2011, Ordinul Meritul Cultural în rang de Cavaler, premiul de excelență acordat de Centrul Național al Cinematografiei pentru contribuția deosebită adusă la afirmarea filmului românesc, în 2002, diploma "Artist de Onoare al Filmului Românesc" în 2001, marele premiu al Festivalului de la San Remo, pentru filmul "Adela", după Garabet Ibrăileanu, regia Mircea Veroiu, premiul Festivalului Național de Teatru, pentru rolul Victor din „Pisica în noaptea Anului Nou", de Dumitru Radu Popescu, regia Val Mugur (Teatrul Național din Cluj).

S-a stins din viață pe 4 martie 2015.

1999: S-a încheiat Acordul de la Cozia

Miron Cozma a fost liderul minerilor  png

Acordul de la Cozia, cunoscut și ca Pacea de la Cozia, între Guvernul României şi reprezentanţi ai minerilor din Valea Jiului. Semnatarii acordului: Radu Vasile, Decebal Traian Remeş, Nicolae Stăiculescu, Miron Cozma, Romeo Beja şi alţi zece lideri sindicali. Prin acesta s-a sfârșit cea de-a cincea Mineriadă.

2010: Filmul „Poliţist, adjectiv” a primit premiul pentru cel mai bun fi lm românesc al anului 2009

Filmul „Poliţist, adjectiv”, regizat de Corneliu Porumboiu, a primit, în cadrul Galei Best Film Fest, Premiul pentru cel mai bun fi lm românesc al anului 2009.

Filmul este o dramă realizată la Vaslui, orașul natal al regizorului Corneliu Porumboiu. Prezintă povestea lui Cristi, un polițist dintr-un oraș de provincie, care investighează cazul unui licean, urmărit pentru trafic de droguri. Pe parcursul investigației, polițistul își dă seama că nu mai crede în meseria sa. El nu vrea să rezolve cazul, crezând că legea se va schimba și n-ar dori să aibă pe conștiință viața unui tânăr.

2010: A fost inaugurată Salina Turda

Salina Turda a fost modernizată printr-un proiect PHARE.

salina turda

Salina Turda este unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice subterane din lume. Concepută în zilele noastre ca un muzeu neobișnuit și inedit de istorie a mineritului în sare, mina de sare aflată în zona Durgău – Valea Sărată din Turda datează încă din secolul XVII!

Salina Turda este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj

2012: Croaţii au aprobat aderarea ţării lor la Uniunea Europeană

Votul a avut loc în cadrul unui referendum, care a fost oerganizat după 20 de ani de la destrămarea fostei Iugoslavii. La 15 ianuarie 1992, și Uniunea Europeană a recunoscut independența Croației și a Sloveniei.

2020 - A fost instituit grupul de lucru pentru monitorizarea şi managementul posibilelor infecţii cu coronavirus

Grupul de lucru pentru monitorizarea şi managementul posibilelor infecţii cu coronavirus a fost înființat la nivelul Ministerului Sănătăţii. România se pregătea să facă față pandemiei de COVID-19, care cuprindea încet - încet toată planeta.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite