16 decembrie, ziua în care s-a aprins scânteia Revoluției la Timișoara VIDEO

0
Publicat:

La 16 decembrie 1989, timișorenii se strâng în față bisericii reformate unde slujea Laszlo Tokes, pastorul reformat care urma să fie strămutat. În noaptea de 16 spre 17 decembrie au loc confruntări între manifestanți și forțele de ordine.

1770: s-a născut Ludwig van Beethoven, compozitor german

Ludwig van Beethoven recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii s-a născut la Bonn, la 16 decembrie 1770.

A studiat pianul de la patru ani, iar la opt ani a cântat în public.

În sonatele op. 7 şi op. 10 pentru pian (1796-1798) şi în special în Sonata în re major, Beethoven îşi face cunoscută modernitatea geniului, îndrăzneala, asimetriile, forţa dramatică ieşită din comun. În sonatele următoare, op. 13 "Patetica", op. 26 şi 27, ameninţarea beethoviană asupra formei tradiţionale explodează, fiind regăsite modificări la nivelul dualismului tematic şi al dezvoltărilor.

Ludwig van Beethoven Arhivă Adevărul
Ludwig van Beethoven Arhivă Adevărul

Începând cu anul 1798, deschide seria cvartetelor de coarde. Tot în această perioadă apar primele semne ale scăderii auzului marelui compozitor, lucru care îl face să se izoleze mult de societate. Este perioada în care compune o serie de opere desăvârşite între care: cele trei sonate pentru pian op. 31, Simfonia III-a "Eroica", apoi Sonata pentru pian op. 57 "Appassionata", Concertul pentru vioară şi orchestră, Simfonia a V-a (a "Destinului") şi Simfonia a VI-a ("Pastorala").

Între 1813-1818, traversează o lungă şi profundă criză. Cu toate acestea, în această perioadă, apar câteva dintre capodoperele sale: Sonata pentru violoncel op. 102 (1815), ciclul de lieduri "An die ferne Geliebte" (1816), Sonata op. 101 (1816), Sonata op. 106. Sonata op. 111 (1821-1822) este ultima dintre sonate, "actul de adio" faţă de această compoziţie muzicală a lui Beethoven.

La 7 mai 1824 a avut loc prima audiţie a Simfoniei a IX-a, succesul fiind unul triumfal iar simfonia dezlănţuind un entuziasm delirant în ciuda faptului că Beethoven nu percepea nimic din cele petrecute în sală, unde lumea ridicată în picioare striga şi îşi agita pălăriile.

În decembrie 1826, a făcut o congestie pulmonară. După patru luni de suferinţe, la 26 martie 1827, moare la Viena. A fost înhumat la cimitirul Währinger. Funeraliile au fost fastuoase, la ele participând mii de persoane.

1773: Boston Tea Party 

În provincia britanică Province of Massachusetts Bay, devenită ulterior statul american Massachusetts, în rada portului Boston, coloniști distrug prin scufundare o mare cantitate de încărcături de ceai. Evenimentul, cunoscut ca Boston Tea Party devine una din scânteile Revoluției americane (1776 - 1784).

1775: s-a născut Jane Austen, scriitoare engleză 

Jane Austen (1775–1817) este unul dintre cele mai recunoscute nume din literatura engleză. Atât de cunoscute încât, ziua de 16 decembrie, ziua nașterii sale, a devenit sărbătoare națională în Marea Britanie.

Cele șase romane importante ale ei – „Mândrie și prejudecată“; „Rațiune și simțire“; „Persuasiune“; „Parcul Mansfield“; „Northanger Abbey“ și „Emma“ – sunt considerate clasice astăzi, renumite pentru portretizarea vieții clasei de mijloc engleze de la începutul secolului al XIX-lea.

1860: s-a născut Ioan Dragalina, general român

Ioan Dragalina a fost un general român, care a murit eroic în luptele din Valea Jiului în Primul Război Mondial.

Ca urmare a declanșării unei masive ofensive germane și austro-ungare în Valea Jiului (conduse de generalul Paul von Kneussl), în dimineața zilei de 11/24 octombrie 1916 generalul Dragalina primește ordin să se deplaseze la Craiova, unde este numit în funcția de comandant al Armatei I. Decide să ducă lupta în munți, stabilind începerea ofensivei la 14 octombrie.

În dimineața zilei de 12 octombrie 1916, generalul Dragalina ia o mașină, un șofer și doi ofițeri (colonelul Toma Dumitrescu și maiorul Constantin Miltiade) și pleacă personal în Valea Jiului, în recunoaștere, pentru a vorbi cu comandanții aflați în primele linii, deoarece legăturile cu unitățile înaintate erau întrerupte. Ajunge în primele linii și trece podul din apropierea Mănăstirii Lainici, unde s-a spovedit și s-a împărtășit.

La întoarcere, podul este cuprins într-un schimb de focuri. Mașina trece în viteză pe pod prin ploaia de gloanțe, dar câteva gloanțe își ating ținta. Generalul este rănit de două gloanțe în brațul stâng și în omoplat.

Mașina reușește să ajungă în tabăra română, iar Dragalina este transportat de urgență la postul sanitar din Gura Sadului, unde este bandajat, iar rana îi este curățată. Este dus apoi la Târgu Jiu și în aceeași zi la Craiova, unde doctorii constată că este necesară amputarea brațului.

Marele Cartier General ordonă printr-o telegramă ca generalul Dragalina să fie transportat de urgență la Spitalul Militar de la Palatul Regal din București. Generalul este urcat în tren, dar, din cauza aglomerației de pe calea ferată, rana i se infectează. Trenul ajunge la București abia în seara zilei de 13 octombrie; i se dezinfectează rana, i se scoate glonțul din omoplat, iar brațul îi este pus în ghips.

Pe patul de spital, regele Ferdinand I al României îi conferă Ordinul Mihai Viteazul. La 16 octombrie 1916, îi este amputat brațul stâng. Deși starea sa începuse să se îmbunătățească, spre seară se declanșează septicemia. Moare în seara zilei de 24 octombrie/9 noiembrie 1916, scrie wikipedia.

1891: a murit Ion Ionescu de la Brad, revoluționar pașoptist român, întemeietorul științei agricole românești

Ion Ionescu de la Brad a fost un revoluționar pașoptist român, întemeietorul științei agricole românești, membru de onoare al Academiei Române. În cursul vieții a activat ca agronom, economist, savant și scriitor.

1910: are loc, la Issy-les-Moulineaux, lângă Paris, primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacție, inventat și pilotat de Henri Coandă

Henri Coandă s-a născut la 7 iunie 1886, la Bucureşti, tatăl său, Constantin Coandă, originar din Craiova, a fost mareşal al curţii princiare a prinţului Ferdinand în 1911, prim-ministru al României în 1918, profesor de matematică la Şcoala naţională de poduri şi şosele din Bucureşti, iar mama, Haydé Danet, născută în Morlaix (Franţa), era fiica doctorului francez Gustav Danet, medicul lui Napoleon al III-lea.

Henri Coandă Arhivă Adevărul
Henri Coandă Arhivă Adevărul

La trei ani şi jumătate, martor la malul Mării Nordului la izbucnirea unei furtuni, Henri a fost fascinat de puterea vântului de a ridica valurile. „S-a îndrăgostit de vânt şi de zborul păsărilor marine care păreau că au intrat în viaţa lui pentru totdeauna”, se arată într-un document al Muzeului Aviaţiei.

Coandă obţine la 9 august 1910, în Franţa, brevetul de invenţie pentru motorul „turbo-propulsor”. La 15 octombrie 1910, la cel de-al doilea Salon Aeronautic din Paris, a prezentat primul avion cu reacţie din lume, precursorul turboreactoarelor de astăzi. Coandă a testat motorul pe 16 decembrie 1910, la aeroportul Issy-les Moulineaux, în apropiere de Paris, dar în timpul zborului de aproape un minut avionul a luat foc şi a ars complet. Coandă a scăpat numai cu leziuni uşoare şi cu o fractură la antebraţ. Incidentul va fi punctul de pornire pentru o serie de studii aprofundate, care vor pune la punct principiul folosit şi astăzi de constructorii de motoare de avion.

1938: Este înființat partidul Frontul Renașterii Naționale, sub conducerea regelui Carol al II-lea.

După alegerile din iunie 1939, câștigate de FRN, devenit partid unic, un decret-lege cerea tuturor deputaților și senatorilor să poarte uniforma FRN și să presteze juramânt de credință regelui.

1950: s-a născut Nelu Ploieșteanu, interpret român de muzică lăutărească

Nelu Ploieşteanu, pe numele său adevărat Ion Dumitrache, s-a născut pe 16 decembrie 1950, în localitatea Ciorani din judeţul Prahova.La doar şase ani, cânta la acordeon, ulterior a învăţat să cânte şi la pian.

Nelu Ploieşteanu Arhivă Adevărul
Nelu Ploieşteanu Arhivă Adevărul

În 1970, s-a mutat în Bucureşti. A cântat ca acordeonist la Teatrul de revistă "Ion Vasilescu", avându-l ca dirijor pe Ion Albeşteanu. În 1979 a făcut primul turneu în străinătate cu Ansamblul "Mugurelul" (Franţa, Italia, Belgia şi Olanda). Au urmat turnee în Italia, Spania şi Germania.

După 1990 a lansat 18 albume, între care "Cântece de petrecere Viaţa n-o poţi cumpăra" (2001), "Trece timpul ca nebunul" (2004), "Cântece de odinioară" (2006), "Am iubit şi-am să iubesc" (2007), "Fetele sunt floarea vieţii" (2011).

A cântat, între 1990 şi 1998, la "Şarpele roşu" şi la restaurantul "Perla" unde cânta şi în prezent. Cele mai importante colaborări le-a avut cu actorii Gheorghe Dinică şi Ştefan Iordache.

1979: s-a născut Mihai Trăistariu cântăreț român

Mihai Trăistari este un cântăreț din România, fost component al formației Valahia. Provine dintr-o familie de artiști. Tatăl său, Gheorghe Trăistariu, a fost pictor, iar mama sa, Natalia Trăistariu, (născută Natalia Antohi) a studiat medicina și a cântat în tinerețe.

Artistul a vândut până acum peste 2.000.000 albume în țară și în străinătate, a câștigat titlul de "Cea mai bună voce din România" de trei ori in primii ani ai carierei sale: în 1999, 2000 și 2006. După concursul Eurovision 2006, piesa sa „Tornerò“ compusă de compozitorul Eduard Cârcotă, a fost difuzată în peste 30 de țări din Europa.

1989: Revoluția Română la Timișoara

Revoluția de la Timișoara
Revoluția de la Timișoara

Numele poetului Ion Monoran este fundamental legat de Revoluția din 1989 izbucnită la Timișoara. Monoran a oprit tramvaiele în Piața Maria, pe ambele sensuri. Alături de el se afla și Dan Zăgănescu. Mulțimea a ocupat piața, circulația a fost oprită.

Momentul este unul declanșator, protestul începuse pe 15 decembrie, Securitatea se afla la domiciliul pastorului Lazslo Tokes, pentru a-l evacua.

2018: a murit Mircea Petescu, jucător și antrenor român de fotbal

Mircea Petescu, născut pe 15 mai 1942, a fost unul dintre primii impresari ai anilor ”90. El i-a dus pe Hagi la Real Madrid și Gică Popescu la PSV Eindhoven.

Mircea Petescu a evoluat la UTA (1959-1960, 1967-73), Știința Timișoara (1960-63), Steaua (1963-67) și FC Dordrecht (1973-75).

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite