Cine sunt cei vizaţi?

Ordinul prezidenţial publicat în urma discursului Preşedintelui Trump de ieri, disponibil AICI, menţionează că restricţia de călătorie va fi aplicată tuturor celor care au fost în Europa, mai precis în cele 26 de ţări din Spaţiul Schengen, cu 14 zile înainte de data planificată pentru călătoria în Statele Unite. A menţionat expres că Marea Britanie nu este vizată de această interdicţie, care, deşi nu este membră Schengen, se confruntă şi ea cu prezenţa COVID-19 (460 de cazuri deja confirmate).  România, Bulgaria, Cipru, Croaţia şi Irlanda nu sunt vizate de noua interdicţie de călătorie, din prisma faptului că nu fac parte din Spaţiul Schengen. 

Cine sunt cei exceptaţi?

Intedictia de călătorie NU se aplică printre altele, următoarelor categorii de persoane, deşi vin din Spaţiul Schengen:

Cetăţenilor americani şi rezidenţilor permanenţi, cât şi soţilor, soţiilor şi copiilor minori ai acestora (necăsătoriţi şi sub 21 de ani);

Fraţilor cetăţenilor sau rezidenţilor permanenţi, cu condiţia să aibă sub 21 de ani şi să fie necăsătoriţi;

Părinţilor cetăţenilor americani şi rezidenţilor permanenţi care au sub 21 de ani şi sunt necăsătoriţi.

De asemenea, cei care se vor află deja în avion şi aterizează în SUA după ora de intrare în vigoare a interdicţiei de călătorie, vor fi lăsaţi să intre, însă vor fi trecuţi prin verificări amănunţite pentru a detecta dacă sunt infectaţi.

Această decizie de limitare a călătoriilor dinspre Europa spre SUA este a treia la număr, după cele care au vizat China şi Iranul.  La baza acesteia a stat faptul că cele 26 de ţări care fac parte din Spaţiul Schengen au libertate deplină de mişcare între ele, datorită absenţei graniţelor, fapt care a facilitat răspândirea virusului pe teritoriul acestora. 

În prezent, Spaţiul Schengen are cel mai mare număr de cazuri COVID-19 confirmate în afara Chinei.  În data de 11 martie 2020, au fost raportate 17,442 de cazuri de infectare şi 711 decese, iar trendul este alarmant de crescător. 

Aşadar, cei care sunt vizaţi de această nouă interdicţie ar trebui să îşi facă planuri de călătorie în SUA până va intra în vigoare. Pe de altă parte, cei care sunt exceptaţi este recomandabil să aibă asupra lor documente care dovedesc scopul călătoriei şi relaţia de rudenie cu cetăţenii americani, respectiv rezidenţii permanenţi aflaţi în SUA.