INFOGRAFIE Asasinarea lui JFK, un mister vechi de 50 de ani. Ultimele clipe din viaţa celui mai iubit preşedinte american

Înregistrări secrete cu John F. Kennedy, făcute publice. Ce spunea despre un război nuclear cu Rusia

Un văl de secrete acoperă încă circumstanţele în care a fost asasinat cel mai iubit preşedintele din istoria Statelor Unite ale Americii.

Ştiri pe aceeaşi temă

A fost ucis de KGB. Lee Harvey Oswald era, de fapt, agent dublu. Sau este încă în viaţă, iar asasinatul a fost doar o diversiune. Ba nu, l-au omorât chinezii. Sau chiar serviciile secrete americane pentru că se dorea înlăturarea lui de la putere. Şi pe Marylin au ucis-o pentru că ştia prea mult. Numărul teoriilor privind asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy este atins doar de numărul ipotezelor legate de o altă moarte „celebră” - cea a lui Elvis. 
 
Mâine, pe 22 noiembrie, se împlinesc 50 de ani de când JFK a fost împuşcat mortal în oraşul Dallas din statul Texas de către Lee Harvey Oswald. O jumătate de veac a trecut de la momentul care a schimbat lumea, însă misterul din jurul asasinării celui mai iubit preşedinte american rămâne. 
 
În dimineaţa zilei de 22 noiembrie 1963, „preşedintele lumii libere” aterizează pe aeroportul din Dallas la bordul Air Force One. Este însoţit de soţia sa, Jacqueline „Jackie” Bouvier-Kennedy, îmbrăcată în deja emblematicul costum roz. 
 

50 de minute mai târziu, trei focuri de armă au fost trase spre maşina decapotată din care cei doi zâmbeau larg şi făceau cu mâna.
 
Peste altă jumătate de oră, Kennedy era declarat mort, iar fotografiile cu Jackie în costumul pătat de sângele soţului erau developate şi încadrate în machetele paginilor de ziar din întreaga lume. 
 
„Păi, s-a terminat totul acum“
 
Atacatorul, Lee Harvey Oswald, a fost prins la câteva zeci de minute de când preşedintele a fost declarat mort. L-au arestat însă pentru o altă crimă, abia apoi şi-au dat seama cu cine au de-a face.
 
Avea 24 de ani când a apăsat pe trăgaci, ascuns în spatele unei ferestre de la etajul al şaselea al clădirii în care se afla Depozitul de Carte al statului Texas.
 
Lucrase în cadrul forţelor armate navale ale Statelor Unite, dar dezertase în URSS în 1959 şi a locuit acolo aproape trei ani. Când a fost prins de poliţişti, a spus sec: „Păi, cred că s-a terminat totul acum”.  
 
 
Mărturii despre moartea lui JFK
 
În urma a patru anchete oficiale, autorităţile federale americane au stabilit că Oswald este cel care l-a ucis pe Kennedy şi că al doilea glonţ tras de acesta, care l-a lovit pe preşedinte în cap, a fost cel fatal. Însă mărturiile uneia dintre asistentele care se afla la spitalul din Dallas atunci când a fost adus JFK şi care a participat direct la manevrele pentru salvarea lui indică o cu totul altă poveste. 
 
Phyllis Hall avea 28 de ani când a fost mai mult târâtă de-un agent al serviciilor secrete într-o sală de operaţii pentru a ajuta la manevrele de resuscitare, îşi aminteşte ea acum. 
 
 
Glonţul fatal
 
Erau mulţi doctori în încăpere şi unul dintre ei i-a spus să-i îngrijească preşedintelui capul, despre care îşi aminteşte că „fusese spulberat” de focurile de armă. Însă, în timp ce făcea asta, asistenta a văzut un glonţ suspect, care nu semăna deloc cu celelalte extrase din corpul lui John F. Kennedy. 
 
Glonţul ar fi fost „înlăturat” imediat ce l-a văzut asistenta şi nu s-a mai pomenit de el din acel moment. Simpatia lui Oswald pentru URSS şi ideologia sovietică este de notorietate. Însă faptul că el a fost ucis la doar două zile de la asasinarea preşedintelui a ridicat multe semne de întrebare: a fost lichidat pentru a nu vorbi?  
 
Foto
 
Video
 
Râsul lui Lee Harvey Oswald
 
Detectivul Jim Leavelle, care l-a interogat pe Lee Harvey Oswald imediat după asasinarea lui J.F. Kennedy, a oferit presei americane detalii neştiute până acum despre momentele care au urmat după moartea preşedintelui american. Leavelle spune că a decis atunci să rămână încătuşat alături de suspect deoarece poliţia din Dallas primea multe ameninţări cu moartea la adresa lui Oswald. 
 
„I-am spus că, dacă cineva trage în el, sper să aibă aceeaşi precizie ca a lui, să nu mă împuşte pe mine. El a început să râdă şi a spus că nimeni nu va trage în el“, a mărturisit fostul detectiv american despre acele momente tensionate.
 
Totuşi, la scurt timp, Oswald a fost împuşcat mortal de către Jack Ruby, angajat al unui club de noapte din Dallas. Leavelle spune că doar printr-un miracol glonţul nu l-a lovit şi pe el. Nepoata detectivului, Kate Greindling, spune că toată atenţia s-a concentrat asupra morţii lui Oswald, nu şi asupra prinderii lui. 
 
„Cred că oamenii vor să se concentreze asupra morţii deoarece, dacă el n-ar fi murit, nu ar mai exista teorii ale conspiraţiei. Ar fi urmat un proces şi el ar fi fost găsit vinovat“, concluzionează  Kate Greindling. Ea spune că ceea ce au reuşit poliţiştii atunci este de-a dreptul remarcabil. Neavând la dispoziţie staţii de emisie-recepţie sau GPS-uri, poliţiştii americani l-au prins pe Oswald în doar 88 de minute, aceasta fiind o performanţă remarcabilă.
 
Ce crede văduva lui Oswald 
 
Marina Oswald Porter, rusoaică de origine, astăzi în vârstă de 72 de ani, văduva lui Lee Harvey Oswald, este convinsă că tatăl celor doi copii ai săi nu l-a asasinat pe preşedintele John F. Kennedy, ci că Lee a fost doar un ţap ispăşitor al unui complot în care au fost implicate CIA şi Mafia. Ea s-a recăsătorit şi trăieşte acum într-un micuţ oraş din Texas. 
 
Chiar şi după 50 de ani de la asasinarea preşedintelui J.F. Kennedy, peste jumătate dintre americani – mai exact, 61%  – cred că „Băiatul de Aur” al Americii a fost ucis într-o conspiraţie mondială, potrivit unui sondaj realizat recent de compania de cercetări Gallup. 
 
CITEŞTE MAI MULT
 
 
Fotoliul pe care l-a folosit John F. Kennedy şi alte ă sută de suveniruri vor fi scoase la licitaţie luna viitoare, pentru a marca 50 de ani de la moartea sa, a anunţat Casa Heritage din New York, informează AFP.
 
 
Fostul preşedinte american John F. Kennedy l-a admirat pe Hitler, considerând că mişcarea fascistă era benefică Germaniei, potrivit unei cărţi publicate în limba germană, care extrage pasaje din jurnalul intim al lui JFK.
 
 
Anunţată încă din 2007, cartea prin care celebrul scriitor se întoarce la America anilor ’60 şi la un asasinat care a schimbat istoria secolului va apărea la toamnă. Intitulat simplu „11/22/63“, romanul de peste o mie de pagini al lui Stephen King îmbină un conţinut specific literaturii SF cu elemente tipice cronicii de epocă.
 
 
Cum ar fi arătat anul 2012, dacă J.F. Kennedy n-ar fi fost ucis? Iată o întrebare pentru care romanul „JFK. 11.22.63" de Stephen King, publicat la Editura Nemira, ar putea oferi piste pentru un răspuns. 
 
 
În cartea intitulată "Mozaicul lui Mary: Conspiraţia CIA de asasinare a lui John F. Kennedy, Mary Pinchot Meyer şi viziunea lor despre pace", autorul Peter Janney susţine că femeia, care şi-a continuat investigaţiile personale după asasinarea lui JFK, ar fi ajuns atât de aproape de adevăr, încât CIA a considerat că a devenit o ameninţare.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

În dimineaţa zilei de 22 noiembrie 1963, „preşedintele lumii libere” aterizează pe aeroportul din Dallas la bordul Air Force One. Este însoţit de soţia sa, Jacqueline „Jackie” Bouvier-Kennedy. FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
 • În dimineaţa zilei de 22 noiembrie 1963, „preşedintele lumii libere” aterizează pe aeroportul din Dallas la bordul Air Force One. Este însoţit de soţia sa, Jacqueline „Jackie” Bouvier-Kennedy. FOTO Reuters
 • În dimineaţa zilei de 22 noiembrie 1963, „preşedintele lumii libere” aterizează pe aeroportul din Dallas la bordul Air Force One. Este însoţit de soţia sa, Jacqueline „Jackie” Bouvier-Kennedy. FOTO Reuters
 • Cei doi merg într-o mașină decapotabilă spre centrul orașului Dallas. FOTO Reuters
 • Cei doi merg într-o mașină decapotabilă spre centrul orașului Dallas. FOTO Reuters
 • Cei doi merg într-o mașină decapotabilă spre centrul orașului Dallas. FOTO Reuters
 • Momentul în care Kennedy a fost atins de primul dintre cele trei gloanțe. Medicii au stabilit că al doilea, care l-a lovit în cap, a fost cel fatal. FOTO Reuters
 • Arma folosită de Harvey Lee Oswald pentru a-l împușca pe Kennedy. FOTO Reuters
 • Harvey Lee Oswald a fost arestat la 88 de minute după atac, însă pentru o altă crimă. FOTO Reuters
 • Costum Chanel roz purtat de Jackie Kennedy în acea zi n-a mai fost văzut niciodată: încă pătat de sângele președintelui, el este păstrat sub cheie într-o clădire a Arhivelor Naționale și nu va fi expus înainte de 2103 din ordinul familiei Kennedy. FOTO Reuters
 • Vicepreședintele Lyndon Johnson depune jurământul pentru a deveni președinte al SUA în seara zilei de 22 noiembrie, la bordul Air Force One, însoțit de Jackie. FOTO Reuters
 • Sicriul cu trupul lui Kennedy a fost transportat la bordul aceleiași aeronave Air Force One în care Johnson depunea jurământul. FOTO Reuters
Distribuie imaginea
citeste totul despre: