Administraţia americană se opune referendumului privind independenţa Kurdistanului irakian

Administraţia
americană se opune referendumului privind independenţa Kurdistanului irakian

SUA susţine un Irak pluralist, dar unit. FOTO: politico.com

Statele Unite şi-au prezentat dezacordul faţă şi s-au împotrivit proiectului anunţat de preşedintele Kurdistanului irakian privind organizarea unui referendum pe tema independenţei regiunii autonome şi a îndemnat toate comunităţile irakiene la unitate, în contextul ofensivei jihadiste, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele Kurdistanului irakian, Massoud Barzani, a cerut, joi, în Parlamentul regiunii autonome, organizarea unui referendum pe tema independenţei. „Aceasta ar consolida poziţia noastră şi ar fi o armă puternică” în folosul nostru, a afirmat liderul kurd.

Duminică, Barzani a cerut oficial Organizaţiei Naţiunilor Unite să ajute la organizarea unui referendum în Kirkuk, pentru a decide dacă această regiune va deveni sau nu parte din Kurdistanul autonom. Kirkuk, o regiune extrem de bogată în resurse petroliere, trebuia să fie adjudecată la referendumul din 2007, dar acesta nu a mai avut loc niciodată.

„Kurdistan respectă toate etniile ce locuiesc în această regiune şi vom organiza un referendum transparent, din acest motiv cerem ajutorul Naţiunilor Unite”, Barzani i-a mărturisit şefului misiunii de asistenţă în Irak al ONU, Nikolay Evtimov Mladenov.

Pe de altă parte, oficialii americani îi îndeamnă pe kurzi şi pe arabii sunniţi şi şiiţi să formeze un Guvern de uniune naţională la Bagdad. Totodată, Washingtonul s-a arătat reticent faţă de proiectul lui Barzani.

„Continuăm să credem că Irakul va fi mai puternic, dacă va fi unit", a declarat un purtător de cuvânt al Preşedinţiei americane, Josh Earnest, „Statele Unite susţin un Irak democratic, pluralist şi unit. Îndemnăm în continuare toate părţile să colaboreze pentru obiectiv comun”, a reprezentantul Casei Albe.

De la lansarea ofensivei de către insurgenţii sunniţi, la 9 iunie, părţi importante din teritoriul irakian nu se mai află sub controlul Guvernului de la Bagdad. Mai multe regiuni sunt controlate de gruparea Statul Islamic, care conduce ofensiva. De asemenea, ofensiva insurgenţilor le-a permis kurzilor să preia controlul asupra unor zone pe care doresc să le includă în regiunea autonomă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat luni că sprijină crearea unui stat independent kurd, luând o poziţie împotriva celei susţinute de către SUA, care ar prefera ca Irakul să rămână unit, scrie The Guardian.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările