Rusia reafirmă că îşi va respecta angajamentele privind tratatul de dezarmare INF

Rusia reafirmă că îşi va respecta angajamentele privind tratatul de dezarmare INF

Rusia reafirmă că îşi va respecta angajamentele privind tratatul de dezarmare nucleară INF FOTO Arhivă

Federaţia Rusă a dat asigurări Statelor Unite, prin vocea generalului Valeri Gerasimov, că Moscova îşi va respecta în continuare angajamentele privind Tratatul asupra Forţelor Nucleare Intermediare (INF), în contextul în care Washingtonul a acuzat recent Moscova de încălcarea acestuia, realatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Luna aceasta, Administraţia americană a incriminat Rusia de nerespectarea tratatului privind controlul armelor, încheiat în 1987, după ce Kremlinul a testat cel puţin o racheta de croazieră cu o rază de actiune de circa 2.500 de kilometri.

Documentul, semnat între SUA şi fosta URSS, prevede ca cele două state să îşi distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră lansate de la sol şi care au o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 1.000 de kilometri, precum şi pe cele care au o rază de acţiune între 1.000 şi 5.000 de kilometri.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său american Martin Dempsey, şeful Statului Major Interarme american, generalul rus Valeri Gerasimov a oferit asigurări că Moscova îşi va respecta angajamentele în legătură cu prevederile tratatului.

În ultima perioadă, Washingtonul a solicitat mai multe discuţii la nivel înalt cu partea rusă în vederea clarificării acestui subiect. Anterior, Ministerul de Externe al Moscovei a negat acuzaţiile aduse de Statele Unite, clasificându-le drept „nefondate”. Mai mult decât atât, Rusia a acuzat la rândul ei SUA că nu respectă tratatul INF prin instalarea sistemelor antirachetă în România şi Polonia.

Administraţia americană nu a oferit detalii cu privire la modul în care Rusia a încălcat efectiv acordul din 1987, însă publicaţia „The New York Times” a scris de curând că Washingtonul şi-a informat partenerii NATO cu privire la testele desfăşurate de Moscova.

Statele Unite doresc ca Federaţia Rusă să se conformeze tratatului şi să îşi elimine toate stocurile de arme interzise, într-un mod în care să poată fi verificat de organizaţiile internaţionale competente.

„SUA s-au angajat să respecte Tratatului asupra Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Încurajăm ca şi Rusia să se conformeze obligaţiilor pe care şi le-a asumat”, a precizat un oficial american sub protecţia anonimatului.

În legătură cu acest subiect, inclusiv preşedintele american Barack Obama i-a scris omologului său rus, Vladimir Putin, notează agenţia AFP. Aceste dezvăluiri apar în contextul în care relaţiile diplomatice dintre SUA şi Moscova sunt deosebit de tensionate în urma crizei din Ucraina.


Citeşte şi:

Ministerul rus de Externe: Sistemele antirachetă americane din România sunt o încălcare a Tratatului INF

Acuzaţiile Statelor Unite privind încălcarea de către Rusia a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare sunt lipsite de fundament, consideră Ministerul rus de Externe care precizează că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia ar putea fi o încălcare directă a Acordului, informează Mediafax.

Rusia avertizează românii, turcii şi polonezii, cu privire la scutul antirachetă

Rusia reproşează Statelor Unite că nu au oferit Moscovei un „schimb de informaţii" cu privire la scutul european antirachetă, a declarat un ofcial rus, avertizând popoarele român, turc şi polonez că „vor deveni ostaticele practicilor americane iresponsabile", relatează RIA Novostti în pagina online.

INFOGRAFIE Scutul de la Deveselu ar putea fi suplimentat cu rachete Patriot

Strategia SUA privind sistemele antirachetă amplasate în Europa de Est, inclusiv în România, s-ar putea schimba ca urmare a intervenţiei ruse în Ucraina. Tot mai multe voci de la Washington cer amplasarea unor rachete mai puternice, iar o soluţie rapidă şi cel mai puţin contestată ar fi amplasarea unui scut Patriot, aşa cum există deja în Polonia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările