Pierdere navală uriaşă pentru Rusia. Crucişătorul „Moskva” s-a scufundat în timpul remorcării

Pierdere navală uriaşă pentru Rusia. Crucişătorul „Moskva” s-a scufundat în timpul remorcării

Foto: EPA-EFE

Crucişătorul purtător de rachete „Moskva” s-a scufundat „într-o furtună, în timp ce era remorcat până la destinaţie, din cauza avariei carenei apărute în urma unui incendiu care a provocat detonarea muniţiei”. Acest lucru a fost raportat joi în Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse.

Ştiri pe aceeaşi temă

"În timpul remorcării crucişătorului Moscova către portul de destinaţie, nava şi-a pierdut stabilitatea din cauza avariei carenei apărute în urma incendiului care a provocat detonarea muniţiei. În condiţiile unei mări furtunoase, nava s-a scufundat", a declarat Ministerul rus al Apărării. 

Aceştia au adăugat că echipajul crucişătorului a fost evacuat pe navele Flotei Mării Negre din zonă.

Joi, mai devreme, Ministerul rus al Apărării a raportat că crucişătorul purtător de rachete „Moskva” al Flotei Mării Negre a fost grav avariat în urma detonării muniţiei care a avut loc în urma unui incendiu. Echipajul a fost evacuat pe celelalte nave ale flotei, aflate în zona. Ministerul a precizat că este în curs de investigare cauza incendiului.

Ulterior, Ministerul a clarificat că nava continuă să plutească, iar armamentul principal, format din rachete nu este deteriorat. S-au luat măsuri pentru remorcarea crucişătorului până în port.

Moskva este nava amiral a Flotei Mării Negre, nava principală a Proiectului 1164 Atlant. A fost dat în funcţiune în 1983 sub denumirea de „Glorie”. În 1996, crucişătorul şi-a primit numele actual. Armamentul principal de atac al navei consta în 16 lansatoare de rachete P-1000 Vulkan.

De amintit este şi faptul că, în timpul celui de-al doilea război mondial, în 1941 nava fanion a Flotei Mării Negre a URSS, intitulată tot Moskva (un distrugător dn clasa Leningrad) a fost scufundată în dreptul Constanţei, în timpul unui atac al URSS împotriva portului Constanţa. Şi în prezent scufundarea sa produce controverse dezbătându-se încă dacă s-a scufundat în urma lovirii unei mine ori a lovirii de către artileria navală sau terestră. 

Numele Moskva pare a nu fi de bun augur pentru navele fanion ale Flotei Mării Negre, fie ele sovietice sau ruse. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările