Cecenia: o mie de persoane, interogate după ce Ramzan Kadîrov şi-a pierdut mobilul la inaugurarea unui muzeu

Cecenia: o mie de persoane, interogate după ce Ramzan Kadîrov şi-a pierdut mobilul la inaugurarea unui muzeu

Preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov

Poliţia şi administraţia regională au interogat peste 1.000 de persoane, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru a găsi telefonul mobil pierdut de către liderul cecen Ramzan Kadîrov sâmbătă, la Ghermanciuk, denunţă organizaţia Memorial, relatează postul RFE/RL în pagina electronică de marţi.

Ştiri pe aceeaşi temă


"Locuitori afirmă că, sâmbătă noaptea, ofiţeri de poliţie şi angajaţi ai administraţiei regionale au convocat şi interogat peste 1.000 de persoane, inclusiv copii", pentru găsirea telefonului, a anunţat luni într-un comunicat asociaţia rusă pentru apărarea drepturilor omului Memorial, precizând că "majoritatea (celor convocaţi) a putut să se întoarcă acasă abia (duminică) dimineaţa".

Biroul lui Kadîrov a dezminţit că peste 1.000 de persoane au fost căutate ori interogate în încercarea de a recupera telefonul pierdut. Secretarul de presă al liderului cecen a catalogat marţi această informaţie o "minciună", subliniind că acesta are "două telefoane şi ambele sunt pe birou".

Kadîrov şi-a pierdut telefonul mobil la ceremonia de inaugurare a Muzeului "shira-yurt", la periferia satului Ghemanciuk, în partea centrală a Ceceniei, la aproximativ 30 de kilometri sud de Groznîi. Mii de persoane au participat la deschiderea muzeului. Măsurile de securitate au fost foarte dure, maşinile fiind nevoite să parcheze la o distanţă de cel un kilometru depărtare, iar persoanele şi vehiculele au fost perchiziţionate.

Liderul cecen a părut mulţumit. "Este o sărbătorire grandioasă a Ceceniei", a scris el într-un mesaj pe care l-a postat pe contul Instagaram. "Mii de locuitori ai republicii s-au adunat la shira-yurt-ul, construit la periferia Ghermanciukului. Este o copie a unei aşezări cecene medievale. Turişti din Rusia şi din alte ţări vizitează muzeul-sat zilnic", a adăugat el.

În centrul evenimentului s-a aflat oficierea unei căsătorii în stil tradiţional cecen, Kadîrov oferindu-le mirilor cadou suma de un milion de ruble (aproximativ 20.700 de euro) mirilor, potrivit Memorial. De asemenea, fiecare regiune cecenă a fost invitată să trimit cel puţin un cuplu de dansatori la eveniment.

Însă atmosfera s-a tensionat la finalul evenimentului, când s-a anunţat la difuzoare că Ramzan Kadîrov şi-a pierdut telefonul. Poliţia a chestionat persoane la faţa locului, dar nu a reuşit să-l găsească. După ce participanţii s-au întors acasă, oficiali regionali i-au sunat pe organizatori pentru a afla numele tuturor participanţilor şi invitaţilor la eveniment. Aceştia au fost convocaţi imediat pentru a fi interogaţi. "Au întrebat oamenii dacă au fost la eveniment, unde au stat şi dacă au găsit un telefon sau alte obiecte pierdute", precizează Memorial.

Postul Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) mai scrie că nu este clar dacă telefonul liderului cecen a fost găsit.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările