După ce a ordonat arestarea şi uciderea opozanţilor, trăgând împotriva propriei populaţii, cel mai sărac stat într-o ţară atât de bogată în petrol a ajuns în pragul imploziei şi al războiului cu vecinii săi care vor să ajute populaţia.

Mai întâi, Maduro nu acceptă că pe teritoriul venezuelean ar fi foamete şi o situaţie umanitară dezastruoasă, fără medicamente pentru propria populaţie. Apoi, după ce rivalul său Juan Guaido, preşedintele Adunării Naţionale, s-a auto-declarat preşedinte, după alegerile furate de Maduro, cu recunoaşterea imediată de către majoritatea statelor occidentale şi de către cele latino-americane, actualul lider autoritar a simţit cum îi fuge pământul de sub picioare, declarând că avioanele şi navele cu ajutor sunt parte a unei lovituri de stat americane şi, deci, trebuie distruse de forţele armate.

Este ceea ce s-a şi întâmplat pe frontiera cu Brazilia şi Columbia, dar ameninţările au vizat şi largul coastelor Venezuelei, după ruptura cu statele din Caraibe şi ruperea relaţiilor cu Columbia, închiderea totală a frontierei cu Columbia şi parţială cu Brazilia, în sud. Şi asta în timp ce numărul morţilor şi răniţilor în represiune creşte. Astfel, Adunarea Naţională a anunţat arestarea sâmbătă a 51 de persoane, în timp ce 285 de oameni au fost răniţi dintre care 37 au necesitat spitalizare după ce Garda Naţională venezueleană, Garda pretoriană a lui Maduro, a tras în populaţie cu gloanţe de cauciuc pentru că doreau să intre în Columbia ca să muncească.

2 oameni au murit şi 17 au fost răniţi la frontiera cu Brazilia, când luptau pentru ca ajutorul umanitar să pătrundă în Venezuela pentru a ajunge la oameni. Violenţe s-au înregistrat şi între populaţia indigenă şi militari lângă Gran Sabana unde militarii au deschis focul când localnicii luptau ca ajutorul umanitar să intre în ţară şi să ajungă la ei în oraş

În acelaşi timp, camioanele care aduceau ajutor umanitar au fost blocate în multe locuri, la frontierele cu Brazilia şi Columbia, două asemenea camioane devenind ţinta armatei şi fiind arse lângă frontiera cu Brazilia, pentru că reuşiseră să intre în ţară, de către forţele de Securitate ale lui Maduro, potrivit datelor autorităţilor braziliene. Iar în larg, un vas cu ajutor umanitar a fost ameninţat cu lovituri directe şi scufundarea de către navele marinei venezuelene.


Venezueleni se confruntă cu Garda Naţională la graniţa dintre Pacaraima, Brazilia, şi Venezuela pentru a avea acces la ajutoarele umanitare FOTO EPA-EFE / Joedson Alves

Maduro a continuat să se războiască în vorbe, în faţa unor manifestaţii convocate şi obligatorii pentru administraţie, cu Statele Unite, care vor întâmpina, bineînţeles, forţa armelor venezuelene dacă încearcă să atace. Maduro se crede în Războiul Stelelor şi face referiri la aceste elemente din film pentru a mobiliza, vorbind despre Imperiul care atacă, cu referire la Statele Unite.

Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, a replicat că SUA va acţiona împotriva oricui se opune restaurării democraţiei în Venezuela şi nu satisface nevoile poporului disperat al Venezuelei, în timp ce vicepreşedintele Mike Pence se va întâlni cu Guaido la Bogota, în timpul unei vizite desfăşurate în Columbia. De altfel, preşedintele Columbian Ivan Duque a cerut venezuelenilor să nu mai fie loiali celui care arde medicamentele în faţa celor bolnavi şi abandonaţi morţii sigure. Ajutoarele sunt oferite de SUA, Marea Britanie, Germania, Canada, iar medicamentele şi hrana sunt blocate la frontiere în ciuda protestelor oamenilor ce doresc accesul lor în ţară.

Acest război cu ajutoarele umanitare, montat de către Maduro de frica unui atac sau operaţiune specială americană, a făcut ca vulnerabilităţile sale să crească, în egală măsură cu ura populaţiei faţă de el. Deja susţinerea pentru Guido, care are ambasadori în statele care l-au recunoscut şi aduce ajutor umanitar populaţiei, creşte, în timp ce Maduro este detestat pentru că blochează, ba chiar arde hrană şi medicamente, ignorând sau negând criza.

Şi defecţiunile, dezertările şi fuga forţelor de Securitate creşte la ambele frontiere, braziliană şi columbiană. Peste 60 de persoane din forţele de Securitate au fugit în Columbia, potrivit preşedintelui Trujillo, între care doi membri ai Gărzii Naţionale împreună cu familiile. E şi cazul trupelor care păzeau frontiera, la podul internaţional Simon Bolivar de la frontiera dintre Columbia şi Venezuela. Pe de altă parte, Guaido a postat imagini video cu soldaţii venezueleni din zona frontierei care-l salută şi-l recunosc drept comandant suprem al Forţelor Armate venezuelene.

Şi din partea statelor care l-au recunoscut pe Maduro după ultimele alegeri fraudate - unde a candidat eliminând administrativ orice lider de opoziţie -, în Rusia, China şi Iran, există reticenţe în a contracara acţiunile SUA, Occidentului european şi statelor latino-americane care l-au recunoscut pe Guaido. Într-adevăr, chiar mişcarea fondurilor din petrol ale companiei naţionale către Gazprom Bank s-a soldat doar cu blocarea conturilor, nici o companie externă, nici măcar banca gigantului rus, nu doreşte să intre sub incidenţa sancţiunilor pentru ajutorarea lui Maduro. Guaido are acces la resursele din statele care l-au recunoscut, unde şi-a acreditat şi ambasadori, iar banii sunt folosiţi pentru ajutorul umanitar cu care forţează inundarea Venezuelei, forţând, totodată, războiul absurd al lui Maduro împotriva ajutorului umanitar atât de necesar populaţiei venezuelene.