SUA şi China se înfruntă pe tema prezenţei Taiwanului la ONU

SUA şi China se înfruntă
pe tema prezenţei Taiwanului la ONU

FOTO Arhivă

China respinge propunerea Statelor Unite de a se acorda Taiwanului o „participare semnificativă” la ONU, după ce Joe Biden şi-a subliniat „angajamentul” de a apăra insula de un eventual atac chinez, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Taiwanul este un partener crucial al Statelor Unite şi un succes democratic”, a apreciat marţi secretarul de Stat american Antony Blinken, pe fondul unor tensiuni tot mai mari cu Beijingul cu privire la soarta insulei.

Blinken a îndemnat într-un comunicat lumea „să susţină o participare semnificativă şi robustă a Taiwanului în sistemul ONU şi comunităţii internţaionale”, apreciind contribuţia acestuia drept necesară în vederea înfruntării „unui număr fără precedent de provocări mondiale”.

Reacţia chineză nu s-a lăsat aşteptată.

„Taiwanul nu are niciun drept să participe la ONU”, a subliniat miercuri, la Beijing, un purtător de cuvânt al Biroului afacerilor taiwaneze, Ma Xiaoguang, insistând că doar statele suverane pot adera la ONU.

„O chestiune pragmatică”

Polemica între cei doi giganţi de la Oceanul Pacific intervine după ce regimul comunist tocmai a sărbătorit cu surle şi trâmbiţe 50 de ani de la aderarea sa la ONU, în detrimentul Guvernului taiwanez, care deţinea până atunci mandatul atribuit Chinei.

Antony Blinken a relevat că participarea Taiwanului „la anumite agenţii specializate ale ONU” a fost efectivă „în cea mai mare parte a ultimilor 50 de ani”.

El remarcă însă că aceasta a devenit „recent” imposibilă - şi anume în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) sau Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO) -, şi a arătat cu degetul, fără să numească, opoziţia tot mai mare a Chinei.

„Excluderea Taiwanului subminează activitatea importantă a ONU şi agenţiilor sale”, a subliniat el.

Secretarul de Stat american apreciază că includerea Taiwanului în sistemul ONU „nu este o chestiune politică, ci o chestiune pragmatică” şi subliniază că ea este conformă doctrinei ONU cu privire atât la Taiwan, cât şi la China.

„Îi mulţumim lui (Antony) Blinken pentru recunoaşterea roluluiTaiwanului ca partener vital al Statelor Unite şi model democratic”, a reacţionat, pe Twitter, diplomaţia taiwaneză, salutându-i susţinerea „crucială în înfruntarea eficientă a provocărilor mondiale”.

Washingtonul apără cu regularitatea o mai bună reprezentare a Taipeiului în cadrul agenţiilor ONU şi la reuniuni internaionale.

Însă publicarea unui asemenea comunicat, în contextul în care tensiunile cu Beijingul ating un vârf, atât în această problemă, cât şi în multe alte subiecte, pare menită să transmită un nou mesaj de fermitate.

Angajament pentru apărarea Taiwanului în faţa Chinei

China consideră această insulă cu 23 de milioane de locuitori, asupra căreia nu deţine controlul, una dintre provinciile sale aflate în aşteptarea reunificării cu restul ţării.

Însă gigantul asiatic şi-a multiplicat în ultima perioadă incursiunile cu avioane de război în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului, alimentând temeri cu privire la o voinţă de a rupe statu-quoul şi obligând Statele Unite să ridice tonul.

Întrebat săptămâna trecută despre o posibilă intervenţie militară americană în apărarea Taiwanului, în cazul unui atac al Chinei, preşedintele american Joe Biden a răspuns afirmativ.

„Da, avem un angajament în acest sens”, a declarat el.

Declaraţia sa părea să contrazică politica foarte veche a Statelor Unite denumită a „ambigutăţii strategice”.

În virtutea acesteia, Statele Unite ajută Taiwanul să-şi reconstruiască şi consolideze apărarea, însă fără să-i promită în mod explicit că-i sare în ajutor în caz de atac.

Declaraţiile preşedintelui american au fost primite negativ la Beijing, care l-a îndemnat la „prudenţă”, pentru „a nu dăuna grav relaţiilor chinezo-americane”.

Guvernul american a dat ulterior sigurări că politica sa cu privire la Taiwan nu s-a schimbat.

Statele Unite recunosc din 1979 China comunistă, în detrimentul Taiwanului, însă Congresul american impune în paralel să se furnizeze armament insulei, pentru a se apăra.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările