Statul Islamic revendică decapitarea unui jurnalist american. Casa Albă s-a declarat „îngrozită de moartea brutală”

Statul
Islamic revendică decapitarea unui jurnalist american. Casa Albă s-a declarat
„îngrozită de moartea brutală”

Serviciile americane de informaţii nu au confirmat până în prezent autenticitatea înregistrării video. FOTO captură video/Reuters

Gruparea jihadistă Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) revendică decapitarea jurnalistului american James Foley, măsură luată ca răspuns atacurile aeriene americane în Irak. Administraţia de la Washington s-a declarat „îngrozită de moartea brutală” a americanului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Statul Islamic, grupare jihadistă extremistă, a anunţat marţi că l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley şi a ameninţat că va mai ucide încă unul, în semn de represalii faţă de atacurile aeriene americane în Irak. Întreaga scenă a fost expusă publicului de către SIILprintr-o înregistrare video.

„Am văzut o înregistrare video care pretinde să arate uciderea cetăţeanului american James Foley de către SIIL. Dacă este autentică, noi suntem îngroziţi de moartea brutală a unui jurnalist american nevinovat”, a anunţat Caitlin Hayden, purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională, citată într-un comunicat.

De asemenea, reprezentanta Casei Albe a precizat că serviciile americane de informaţii vor încerca să verifice autenticitatea înregistrării video.

 

James Foley, în vârstă de 40 de ani, era un reporter care acoperise conflictul din Libia înainte de a se deplasa în Siria, unde a relatat despre evenimentele tensionate din acest stat pentru „The Global Post”, AFP, dar şi alte agenţii de ştiri.

Americanul a fost răpit în nordul Siriei la 22 noiembrie 2012, potrivit mai multor mărturii. Videoclipul în care acesta ar fi înfăţişat, are o durata de aproape cinci minute şi intitulat „Mesaj către America”. Filmarea a avut loc într-o zona deşertică neidentificată pentru moment. Bărbatul mascat care l-a executat, se pare, pe jurnalist s-a exprimat în limba engleză cu accent britanic.

Cei din Statul Islamic nu sunt la prima filmare de acest tip. De-a lungul timpului aceştia au publicat în mediul online numeroase execuţii ale celor consideraţi duşmani ai lor. 

Jihadiştii din cadrul grupării SIIL au lansat la 9 iunie o ofensivă în Irak şi au cucerit rapid o mare parte din teritoriile sunnite ale ţării. Forţele americane, reangajate militar în Irak pentru prima oară de la retragerea din decembrie 2011, au efectuat, începând din 8 august, zeci de atacuri aeriene contra unor obiective ale SIIL.

Jihadişti SIIL ameninţă SUA că-i vor „îneca în sânge” pe americani

Jihadişti irakieni din cadrul grupării teroriste Statul Islamic au ameninţat că vor răspunde atacurilor aeriene efectuate de către Statele Unite atacând ţinte americane, într-o înregistrare video în care afirmă „vă vom îneca pe toţi în sânge”, relatează Sky News online.

Mesajul, însoţit de fotografii cu decapitări, a fost difuzat după ce preşedintele american Barack Obama a anunţat că trupe kurde (peshmerga) susţinute de avioane americane au preluat de la SIIL controlul asupra barajului de la Mosul.

Preşedintele american a declarat că jihadiştii SIIL reprezintă în continuare „o ameninţare la adresa Irakului şi întregii regiuni” şi că este necesar ca irakienii „să se unească şi să-i respingă din teritoriile pe care le-au ocupat". „Ei pretind că reprezintă suferinţele sunniţilor, dar de fapt măcelăresc bărbaţi, femei şi copii sunniţi”, a declarat Obama, anunţând că o misiune militară limitată va continua.

Spre deosebire de Al-Qaeda, SIIL s-a concentrat până în prezent asupra ocupării unor porţiuni din teritoriile Irakului şi Siriei, în care a proclamat un califat, şi nu asupra atacării unor ţinte occidentale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările