Reuniunea Rusiei, Ucrainei, Turciei şi ONU privind exportul de cereale va avea loc săptămâna viitoare

Reuniunea Rusiei, Ucrainei, Turciei şi ONU privind exportul de cereale va avea loc săptămâna viitoare

Foto: Shutterstock

Liderul turc Recep Tayyip Erdogan şi secretarul general al ONU António Guterres ar putea lua parte la această reuniune.

Ştiri pe aceeaşi temă

Negocierile dintre Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene vor avea loc săptămâna viitoare la Istanbul, conform ziarului Milliyet, care citează surse din cadrul Biroului Preşedintelui Turciei.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi secretarul general al ONU António Guterres ar putea participa la întâlnire.

Dacă mecanismul ce ar putea fi convenit la Istanbul va începe să funcţioneze, 35-40 de milioane de tone de cereale vor fi exportate pe pieţele mondiale prin Bosfor şi Dardanele în următoarele şase până la opt luni. Totodată, se observă că navele vor începe să exporte cereale din Ucraina în termen de o lună după ce mecanismul dintre Federaţia Rusă, Ucraina, Turcia şi ONU va funcţiona.

Navele comerciale din porturile Odesa vor fi primele care vor pleca.

Marţi, postul de televiziune A Haber  a transmis că o delegaţie a Ministerului turc al Apărării Naţionale intenţionează să călătorească în Rusia săptămâna aceasta pentru a discuta despre crearea unui coridor sigur pentru exportul de produse agricole din Ucraina.

Între timp, postul de televiziune TRT a  declarat săptămâna trecută că Rusia, Ucraina şi Turcia au format un canal de comunicare de urgenţă prin ministerele apărării în problema exportului de cereale din porturile ucrainene. Potrivit canalului, ţările îşi vor desemna reprezentanţii cu gradul de generali pentru a desfăşura activitatea acestui canal. Se pretinde că astfel, cu ajutorul acestuia vor fi discutate mai detaliat problemele exportului de cereale.

Problema creării unui „coridor de cereale” a fost discutată pe 8 iunie în cadrul discuţiilor de la Ankara de către miniştrii de externe rus şi turc, Serghei Lavrov şi Mevlut Cavusoglu. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat mai devreme că Moscova va garanta trecerea nestingherită a navelor care transportă cereale ucrainene dacă Kievul îşi va curăţa porturile de mine şi ar putea asigura exportul de mărfuri prin porturile controlate de Rusia, cum ar fi Berdyansk şi Mariupol. El a reamintit că problemele de pe piaţa mondială a alimentelor au început în februarie 2020 şi a numit declaraţiile despre presupusa blocare a cerealelor de către Rusia în porturile ucrainene drept nerealiste.

Autorităţile turce au raportat că ar putea oferi garanţii de securitate pentru aprovizionarea cu cereale ucrainene prin Marea Neagră. Postul TRT TV a raportat anterior, citând surse din administraţia prezidenţială turcă, că mecanismul de implementare a foii de parcurs pentru aprovizionarea cu cereale ucrainene este gata în proporţie de 80-90% şi, după încheierea tuturor acordurilor relevante, poate fi lansat cât mai curând posibil.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările