Replici dure între Londra şi Washington după postările antimusulmane ale lui Trump

Replici dure între Londra şi Washington după postările antimusulmane ale lui
Trump

Colaj cu Donald Trump şi Theresa May FOTO Arhivă

Redifuzarea de către preşedintele american Donald Trump pe Twitter a unor clipuri antimusulmane a provocat o înfruntare diplomatică, foarte rară, între Statele Unite şi cel mai apropiat aliat al lor, Regatul Unit, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Donald Trump a răspuns sec, miercuri seara, criticilor premierului britanic Theresa May, care a catalogat repostarea pe Twitter a videoclipurilor antimusulmane provenind de la gruparea de extremă dreapta britanică Britain First drept „o eroare“.

„@theresa_may nu te focaliza asupra mea, focalizează-te asupra terorismului islamic radical distrugător din interiorul Regatului Unit. Totul e bine pentru noi!“, a scris Donald Trump într-un tweet adresat conducătoarei regatului Unit, aliatul istoric al Statelor Unite, repetând mesajul după ce a făcut o greşeală de ortografie în primul cu privire la contul oficial al Theresei May.

Britanicii denunţă o eroare

Preşedintele american a comis „o eroare“, a declarat anterior un purtător de cuvânt al premierului britanic.

„Britain First caută să dezbine comunităţile folosind declaraţii pline de ură care colportează minciuni şi aţâţă tensiunile“, a declarat purtătorul de cuvânt.

„Regatul Unit are o mândră istorie ca societate deschisă şi tolerantă, iar discursul urii nu are ce căuta aici“, a scris, de asemenea, pe Twitter, şeful diplomaţiei britanice Boris Johnson.

Cele trei clipuri, din diverse surse, au fost postate pe Twitter de Jayda Fransen, vicepreşedinta Britain First, şi sunt intitulate „Un imigrant musulman tăbăceşte un olandez în cârje!“, „Un musulman distruge o statuie a Sfintei Maria!“ şi „Mulţime islamistă împinge un adolescent de pe acoperiş şi-l bate până la moarte!“.

Acest din urmă clip datează din 2013 şi a fost filmat în Egipt în cursul unor manifestaţii împotriva fostului şef al armatei Abdel Fattah el-Sisi. El a fost folosit în procesul unui bărbat care a participat la violenţe.

El este postat fără vreun context, la fel ca celelalte două, în scopul aparent de a generaliza împotriva musulmanilor şi islamului, indiferent de circumstanţele scenelor filmate.

Administraţia Trump evocă o ameninţare reală

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a apreciat că nu veridicitatea clipurilor este subiectul. „Ameninţarea este reală, despre asta vorbeşte preşedintele: nevoia de securitate naţională şi de cheltuieli militare. Acestea sunt lucruri foarte reale, nu e nimic fals în acest subiect“.

Ocupantul Casei Albe le-a republicat miercuri dimineaţa, între ora locală 6.35 (13.35, ora României) şi 6.45 (13.45, ora României), fără comentarii.

Reacţia Olandei

Ambasada Olandei în Statele Unite i-a răspuns lui Donald Trump pe Twitter, referitor la clipul care surprinde agresarea unui tânăr în cârje şi atribuită unui „migrant musulman“.

„Faptele trebuie să conteze. Autorul violenţelor din acest clip s-a născut şi a crescut în Olanda. El a primit şi ispăşit o pedeapsă potrivit dreptului olandez“, scrie ambasada pe contul ei de Twitter @NLintheUSA.

Donald Trump însuşi nu a spus un cuvânt despre controversă în cursul unei deplasări în apropiere de Saint-Louis, consacrată fiscalităţii.

Jayda Fransen s-a felicitat, în schimb, pentru publicitatea care i-a fost oferită şi a scris pe Twitter „Dumnezeu să vă binecuvânteze Trump! Să binecuvânteze America!“.

Britain First, care nu a obţinut vreun mandat în alegeri de când a fost înfiinţat ca partid, în 2011, de foşti membri ai Partidului Naţional Britanic (BNP), a făcut din musulmani una dintre principalele sale ţinte, organizând pichete în faţa moscheilor la care a arborat crucea creştină.

Fransen a fost condamnată în 2016 la plata unei amenzi după ce a insultat o femeie care purta vălul islamic în timpul unei „patrule creştine“.

„De partea rasiştilor“

Inclusiv jurnalistul britanic Piers Morgan, un susţinător al lui Donald Trump, a dezaprobat mesajele, pe Twitter.

„Domnule preşedinte, nu subestimaţi enormitatea a ceea ce aţi făcut“, a scris el. „Le-aţi spus de facto tuturor rasiştilor, intoleranţi, islamofobilor şi adepţilor supremaţiei albilor că sunteţi de partea lor“.

În Statele Unite, tweet-urile au amintit campania prezidenţială din 2016, când candidatul Trump a propus închiderea frontierelor americane musulmanilor.

„Eu cred că islamul ne urăşte. Există un fel de ură imensă acolo. Există o ură imensă. Trebuie să mergem până la capătul lucrurilor. Există o ură incredibilă împotriva noastră“, declara, de asemenea, candidatul republican în martie 2016, într-un interviu pentru CNN.

„Preşedintele Trump spune clar bazei sale electorale că ea trebuie să urască islamul şi musulmanii“, a deplâns miercuri Nihad Awad, directorul Council on American-Islamic Relations, o mare asociaţie americană de apărare a musulmanilor.

Iar numeroşi aleşi democraţi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la concetăţenii lor musulmani.

„Este şocant şi teribil să vezi atâta islamofobie din partea preşedintelui unei ţări care protejează libertatea religioasă şi în care trăiesc milioane de musulmani“, a declarat, de exemplu, congresmenul democrat Don Beyer.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările