Raport: Gheţarii din Groenlanda se topesc în ritm accelerat

Raport: Gheţarii din Groenlanda se topesc în ritm accelerat

FOTO Shuterstock

Gheţarii din Groenlanda se topesc în ritm accelerat pe fondul creşterii temperaturilor în emisfera nordică, inclusiv în zonele arctice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui raport al Institutului de Meteorologie din Danemarca, volumul de gheaţă care s-a topit într-o singură zi din această săptămână în Groenlanda ar acoperi întregul stat american Florida cu cinci centimetri de apă, transmite CNN, preluat de Biziday.

Groenlanda trece în aceste zile prin a treia perioadă de topire masivă a gheţii din ultimul deceniu. Doar marţi acest teritoriul autonom al Danemarcei a pierdut peste 8,5 miliarde de tone de gheaţă din suprafaţa sa. Deşi pierderile totale de gheaţă din această săptămână nu sunt la fel de mari ca cele din 2019, suprafaţa de gheaţă afectată este mai mare, precizează sursa citată.

„În ultimul deceniu, am fost deja martorii unor topiri din ce în ce mai severe şi mai neregulate a gheţarilor din Groenlanda. Pe măsură ce atmosfera continuă să se încălzească, aceste evenimente de topire extremă vor deveni din ce în ce mai frecvente”, a declarat Thomas Slater, glaciolog la Universitatea din Leeds şi co-autorul studiului.

În 2019, peste 532 de miliarde de tone de gheaţă s-au topit în Groenlanda, o cantitate record.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările