De ce nu mai vor americanii să cumpere Groenlanda

0
0
Groenlanda FOTO SHUTTERSTOCK
Groenlanda FOTO SHUTTERSTOCK

Secretarul de stat american Antony Blinken a confirmat că Statele Unite nu mai vor să cumpere Groenlanda, relatează The Guardian.

Antony Blinken a vizitat teritoriul autonom danez după un turneu de patru zile care a inclus o întâlnire a miniştrilor de Externe din ţările care se învecinează cu zona arctică, relatează The Guardian.

„Sunt în Groenlanda, deoarece Statele Unite apreciază profund parteneriatul nostru şi vor să-l facă şi mai puternic”, a spus Antony Blinken.

El a subliniat că nu a mers acolo pentru a cumpăra teritoriul, semnalând astfel o schimbare de politică faţă de cea a fostei  administraţii Trump. Întrebat dacă SUA au renunţat definitiv la planurile de a cumpăra Groenlanda, Blinken a răspuns: „Pot confirma că este corect”.

Fostul preşedinte american Donald Trump anunţa în 2019 că doreşte achiziţionarea de către Statele Unite a Groenlandei „din motive strategice”.

Guvernul provinciei semi-autonome a precizat atunci că teritoriul nu este de vânzare, iar prim-ministrul Danemarcei a spus la rândul său că orice discuţie de acest fel este absurdă.

Anul trecut, SUA au redeschis un consulat în capitala Groenlandei, Nuuk, şi au promis 12 milioane de dolari ca ajutor pentru proiecte civile.

Deşi a vorbit despre potenţiale finanţări suplimentare, Blinken a fost vag în legătură cu noile proiecte ale SUA, chiar dacă noul guvern local groenlandez a lansat ideea unui acord de liber schimb la începutul săptămânii.

„Am dori să găsim modalităţi de a consolida şi mai mult relaţia comercială”, a spus Blinken.

Noul premier al Groenlandei, Mute Egede, care a venit la putere în aprilie, a declarat că este „convins că acest deceniu va fi începutul unei noi ere în relaţia” dintre cele două entităţi.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite