Secretarul de Stat american s-a întâlnit cu miniştrii de Externe din Liga Arabă. S-a încălcat „o linie roşie mondială“

Secretarul de Stat american s-a întâlnit cu miniştrii de Externe din Liga Arabă. S-a încălcat „o linie roşie mondială“

Kerry, înconjurat de mai mulţi miniştri de Externe arabi FOTO AFP

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, aflat în turneu prin Europa pentru a susţine cauza unei intervenţii militare contra Siriei, s-a întâlnit duminică, la Paris, cu miniştrii de Externe ai statelor membre ale Ligii Arabe, informează BBC. În urma întâlnirii, Kerry a spus că oficialii au căzut de acord că Assad a încălcat „o linie roşie mondială“ când a dispus folosirea de arme chimice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai multe state arabe din zona Golfului, printre ele Qatarul, Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, sunt în favoarea atacării şi chiar îndepărtării regimului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad. În acelaşi timp, ţările vecine Siriei, precum Iordania sau Libanul, sunt mult mai precaute, fiind îngrijorate că întregul conflict s-ar putea extinde şi în ţările lor.

Făcând referire la aliaţii regionali ai lui Assad, Kerry a declarat: „Este clar că, dacă nu luăm măsuri, mesajul către Iran, Hezbollah şi Assad va fi că nimănui nu-i pasă dacă încalci acest standard vechi de o sută de ani”. „Nu există o soluţie militară (n.r. - la conflictul sirian). Ceea ce încercăm e să restabilim acest standard, cu privire la folosirea armelor chimice”, a mai spus oficialul american.

Totuşi, în ciuda disensiunilor, miniştrii de Externe ai Ligii Arabe au căzut de acord în unanimitate că prin folosirea de arme chimice s-a încălcat „o linie roşie mondială”.

Statele Unite, susţinute ferm de Franţa, Turcia şi unele ţări din Orientul Mijlociu, pledează pentru o intervenţie limitată şi cu ţinte precise, susţinând că trupele guvernamentale siriene se fac vinovate de atacul grav cu gaze toxice din suburbia Ghouta a Damascului, de luna trecută.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările