„Bild am Sonntag“: Forţele armate au realizat atacul chimic asupra sirienilor fără acordul preşedintelui Assad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Assad
 controlează 50.000 de trupe de elită, instruite şi conduse de luptători
 iranieni, libieni, din Hezbollah şi de ofiţeri nord-coreeni, înarmaţi 
cu armament de provenienţă rusească. FOTO Reuters
Assad controlează 50.000 de trupe de elită, instruite şi conduse de luptători iranieni, libieni, din Hezbollah şi de ofiţeri nord-coreeni, înarmaţi cu armament de provenienţă rusească. FOTO Reuters

Forţele armate siriene ar fi putut duce la capăt un atac chimic în apropierea Damascului fără permisiunea preşedintelui Bashar al-Assad, relatează „Bild” în ediţia sa de duminică, citând surse din serviciile de informaţii germane. Pe de altă parte, experţii britanici au descoperit urme de gaz sarin în corpurile a trei victime ale atacului chimic de luna trecută din Siria, care au fost transportate în secret la Londra.

Potrivit presei din arhipelagul britanic, săptămâna trecută, trei victime au fost transportate în secret la Londra, unde au fost supuse unui examen medical minuţios.

Ahmad Asi al-Jarba, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Forţele Siriene Revoluţionare şi ale Opoziţiei, susţine că au fost găsite urme de gaz sarin în trupurile a trei victime ale atacului chimic din Ghouta, o suburbie din estul Damascului, petrecut la 21 august, scrie „The Sunday Times”. „Se află în stare stabilă, dar s-au găsit urme de gaz sarin în trupurile lor”, a declarat al-Jarba.

Cele trei victime vor rămâne în Marea Britanie până când vor încheia tratamentul şi se vor însănătoşi.

De asemenea, jurnaliştii au aflat de la o sursă din cadrul Executivului nipon că autorităţile de la Tokyo au primit din partea SUA dovezi privind vinovăţia conducerii siriene de utilizarea armelor chimice. Cu toate acestea, conţinutul dovezilor nu a fost făcut public.

Atac chimic, fără permisiunea lui Assad

Tot dintr-o ediţie de duminică, de data aceasta a cotidianului german „Bild”, aflăm că mai mulţi comandanţi din armata siriană au cerut, în ultimele patru luni şi jumătate, permisiunea preşedintelui Bashar al-Assad ca să folosească arme chimice, însă liderul de la Damasc nu a dat undă verde unor asemenea acţiuni.

„Bild am Sonntag” citează surse din cadrul serviciilor de informaţii germane care au studiat mesaje radio interceptate de spioni. Conversaţiile de pe undele radio au fost interceptate de pe un vas german care naviga aproape de coasta siriană. Aşadar, se poate ca Assad să nu fi aprobat atacul de pe 21 august, în care, potrivit SUA, ar fi murit peste 1.400 de oameni.

Merkel nu merge la război

Săptămâna trecută, şeful BND - serviciul german de informaţii -, Gerhard Schindler, a prezentat în comisiilor parlamentare pentru apărare şi afaceri externe o serie de informaţii confidenţiale. Potrivit „Bild”, Schindler ar fi spus comisiei parlamentare pentru apărare că războiul civil din Siria va continua mulţi ani.

Cancelarul german, Angela Merkel, exclude posibilitatea ca Germania să participe la o intervenţie militară în Siria. „Germania nu va participa la nicio operaţiune militară în Siria”, afirmă Angela Merkel într-un interviu pentru „Bild am Sonntag”. Totodată, cancelarul german cere să se publice „cât mai repede” raportul inspectorilor ONU privind folosirea armelor chimice la 21 august în apropiere de Damasc.

infografie arme chimice gaz sarin

Citeşte şi:

VIDEO Înregistrări cu victimele atacului chimic din Siria, difuzate de CNN, prezintă şiruri de cadavre de copii şi adulţi într-o încăpere

Postul de televiziune CNN a difuzat sâmbătă înregistrări video cu persoane care prezentau convulsii sau copii morţi, care ar fi victime ale atacurilor chimice din 21 august din Siria şi care au fost arătate congresmenilor americani.

Pentagonul pregăteşte o operaţiune de anvergură, care să dureze trei zile, în Siria

Pentagonul pregăteşte atacuri împotriva Siriei mai lungi şi mai intense decât s-a prevăzut, acestea urmând să dureze trei zile, a anunţat duminică Los Angeles Times, citat de AFP.

Rusia ameninţă că-l va apăra pe Al-Assad în faţa oricărui atac SUA asupra Siriei

Preşedintele rus Vladimir Putin a încheiat summitul G20 care a avut loc joi şi vineri la Sankt Petersburg cu un avertisment dur pentru americani. Putin consideră că atacul cu arme chimice nu a fost desfăşurat de forţele fidele preşedintelui Bashar al-Assad, ci de rebelii care ştiu că se bucură de sprijinul americanilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite