Guvernul canadian admite că supraveghează traficul pe Internet, în urma scandalului legat de programul de supraveghere din SUA

Guvernul canadian admite că supraveghează traficul pe Internet, în urma scandalului legat de programul de supraveghere din SUA

Edward Snowden a dezvăluit că SUA folosesc programul de supraveghere Prism pentru a aduna informaţii de la companii de telefonie, dar şi de pe Google şi Facebook

Guvernul canadian a refuzat să spună luni dacă a folosit date strânse prin programul secret al SUA de supraveghere a comunicaţiilor, dar a confirmat că propria agenţie de informaţii supraveghează telefoanele străine şi traficul pe Internet.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un fost angajat al CIA care a lucrat ca şi consultant pentru Agenţia Naţională de Securitate (NSA) americană a declarat că NSA foloseşte un program complex de supraveghere denumit „Prism“, care adună informaţii de la companiile de telefonie, dar şi date de pe Internet, de la companiile Google şi Facebook.

Dezvăluirile lui Edward Snowden au provocat o dezbatere aprinsă asupra dreptului la viaţa privată şi a limitelor care ar trebui impuse programelor de securitate.

Potrivit unui purtător de cuvânt al comisarului canadian pentru protecţia vieţii private, Jennifer Stoddart, aceasta are în vedere demararea unei anchete pentru a stabili dacă drepturile cetăţenilor canadieni au fost încălcate.

Presat de parlamentarii opoziţiei să spună dacă ţara sa a folosit date furnizate prin programul „Prism“, ministrul canadian al Apărării, Peter MacKay nu a răspuns la întrebare, notează Reuters.

În schimb, el a evocat practicile Communication Security Establishment, un departament din cadrul Ministerului Apărării, specializat în colectarea de informaţii externe. „CSE nu are ca ţintă comunicaţiile canadienilor. Este un serviciu de informaţii externe. Este ceva ce s-a întâmplat de mai mulţi ani“, a spus el.

Canada colaborează strâns cu SUA care, împreună cu Marea Britanie, Noua Zeelandă şi Australia, fac parte din aşa-numita reţea Five Eyes de schimb de informaţii.

Canada şi-a reînnoit în 2011 un program secret de colectare a datelor de comunicaţii şi de Internet, după modelul programelor americane de supraveghere extinsă, a scris în ediţia sa de luni cotidianul canadian „The Globe and Mail“, citat de AFP.

Ministrul canadian al Apărării a semnat, în noiembrie 2011, un decret prin care a reînnoit un program de supraveghere a telecomunicaţiilor, care a fost creat iniţiat în 2005 de precedentul guvern liberal, relevă sursa citată. Programul, care are drept scop depistarea activităţilor suspecte, a fost suspendat mai mult de un an, în 2008, la intervenţia unui judecător al Curţii Supreme. Magistratul şi-a exprimat atunci temerile că programul ar putea conduce la o supraveghere nepermisă a canadienilor, a informat cotidianul care a obţinut registre cu date cenzurate, în mare parte, în numele securităţii naţionale.

În Canada, datele provenind de la cetăţenii canadieni sunt adesea colectate „accidental“, dar ele sunt atunci distruse imediat, au declarat responsabili din cadrul Centrului de securitate a telecomunicaţiilor din Canada.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările