Era submarinelor ar putea lua sfârşit până în 2050, când oceanele vor deveni „transparente”, spun cercetătorii

Era submarinelor ar putea lua sfârşit până în 2050, când oceanele vor deveni „transparente”, spun cercetătorii

Sumarin nuclear din clasa Virginia FOTO Wikipedia

Era submarinelor ar putea lua sfârşit în 2050 după ce oceanele ar deveni transparente pe fondul dezvoltării unor sisteme sofisticate de senzori, spune cercetătorul în domeniul sistemelor complexe Roger Bradbury de la Universitatea Naţională din Australia, astfel că achiziţia australiană de submarine nucleare în cadrul pactului AUKUS s-ar putea dovedi nefericită, scrie jurnalistul Jamie Seidel.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Submarinele au un singur atu - sunt invizibile. Însă dacă în cadrul unui conflict devin detectabile, atunci sunt pierdute. Drept urmare, în ultimul secol s-a pornit o cursă a înarmării între constructorii de submarine invizibile şi adversari care vor să le contracareze. În ultimii cincizeci de ani, submarinele au devenit atât de sofisticate încât s-au transformat în unele dintre cele mai letale sisteme de arme cu care s-ar putea dota un stat”, scrie cercetătorul în domeniul sistemelor complexe Roger Bradbury de la Universitatea Naţională din Australia într-un articol publicat de Defense Connect.
 
Acesta spune că invizibilitatea este o capacitate înalt specializată ce riscă să fie depăşită de inovaţii tehnologice precum sisteme sofisticate de senzori capabile să facă oceanele transparente.
 
„Un ocean transparent va fi rezultatul unui sistem de senzori integraţi încă nedezvoltat dar care, odată ce va fi pus la punct, va permite o evoluţie rapidă. Iar atunci era submarinelor se va sfârşi mai degrabă spectaculos decât gradual”, a scris cercetătorul australian.
 
Dacă următoarea generaţie de submarine nucleare este estimată să fie lansată până în 2030 şi după această dată, un orizont de timp pentru crearea de tehnologii de detecţie a submarinelor este 2050, potrivit unei analize probabilistice efectuată de echipa acestui cercetător cu ajutorul software-ului folosit de comunitatea de informaţii, Intelfuze.
 
Factura celor opt submarine nucleare din clasa Virginia ar putea ajunge la 100 de miliarde de dolari americani, incluzând costurile de construcţie în Australia, în condiţiile în care aceste submarine ar avea un termen de execuţie de 20 de ani, scrie jurnalistul australian Jamie Seidel.
 
Cel mai recent program american de submarine cuprinde submarine din clasa Virginia care operează cu 132 de membri ai echipajului, se scufundă la 240 de metri adâncime, cu o viteză de peste 20 de noduri. Flota de submarine ale SUA este caracterizată drept „triplu ameninţătoare” datorită dotării cu rachete balistice, ghidate şi a capacităţii de atac.
 
Marea Britanie îşi construieşte submarine din clasa Dreadnaught, care ar putea deveni disponibile pentru patrulare în anii 2030.
 
FOTO via news.com.au
 
„Dacă sistemul e înalt specializat, atunci e posibil să nu aibă căi evoluţioniste pentru supravieţuire într-o lume în schimbare”, scrie Bradbury.
 
O avertizare similară privind relevanţa submarinelor o dădea şi profesorul James Holmes de la US Naval War College, în 2017.
 
„Detectarea unor astfel de urme ale prezenţei unui ... submarin - şi transformarea acestor informaţii în date de urmărire şi ţintire acţionabile - ar anula avantajul său principal sau parţial - şi anume capacitatea sa de a dispărea sub valuri”, a argumentat Holmes.
 
„Pe scurt, submarinele nu vor mai fi la fel de excepţionale ca înainte”, afirmă Holmes. „Vor trebui să înveţe noi obiceiuri. Vor fi mai mult ca nişte ofiţeri de suprafaţă, forţaţi să se antreneze pentru apărare activă şi să contraatace pentru supravieţuire, mai degrabă decât să se încreadă în invizibilitate. Vor trebui să semene mai mult cu nişte aviatori, care operează escadrile de nave offboard pentru a-şi extinde aria de luptă. Şi submarinul nu va mai fi un singuratic, trimis să facă lucruri grozave în operaţiuni independente”.
 
Dronele, inteligenţa artificială şi noii senzori „s-ar putea dovedi revoluţionare, înclinând balanţa în favoarea ASW (războiul antisubmarin)”, scrie cercetătorul american Sebastian Brixey-Williams în raportul publicat recent de Universitatea Naţională din Australia şi intitulat „Indo-Pacific Strategy: Undersea Deterrence Project” „Cu toate acestea, deoarece istoria ştiinţei şi tehnologiei este plină de obstacole neprevăzute şi descoperiri evazive şi deoarece multe dintre aceste tehnologii sunt clasificate în prezent, este dificil să oferim orice tip de cronologie fermă pentru tehnologiile revoluţionare ale ASW”,a arătat el.


 
Ne putem aştepta să vedem noi forme ciudate care să înlocuiască modelele cilindrice relativ simpliste aflate în prezent în serviciu, scrie Jamie Seidel. Acestea vor fi necesare pentru a reduce şi mai mult zgomotul pe care îl fac deplasându-se prin apă, ca şi urmele trecerii lor.  Şi, la fel ca avioanele stealth, unghiuri şi curbe ciudate - împreună cu noi materiale exotice şi scumpe, compozite, ar putea fi necesare pentru a absorbi şi devia senzorii. De asemenea, vor trebui să-şi poarte propriile drone.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările