Brazilia şi Australia, în cursa pentru primele submarine nucleare de sub ecuator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

Australia primeşte ajutor de la Marea Britanie şi Statele Unite pentru a construi submarine nucleare. În acelaşi timp, Brazilia construieşte deja un submarin cu propulsie nucleară care ar putea ajunge în apă înainte de 2030. Cele două ţări sunt într-o competiţie pentru a deveni prima ţară din emisfera sudică cu forţă nucleară subacvatică, relatează The Economist.

Pe 15 septembrie, Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au semnat pactul „AUKUS” pentru a ajuta Australia să construiască submarine nucleare, o capacitate militară atât de puternică încât Statele Unite nu au împărtăşit-o niciodată cu niciun alt aliat decât Marea Britanie. 

Şi totuşi, în partea opusă a globului, o altă putere de rang mijlociu perfecţionează în linişte aceeaşi tehnologie de mult mai mult timp. La complexul naval Itaguaí de lângă Rio de Janeiro şi alte locaţii din Brazilia, sute de ingineri proiectează şi asamblează părţi din Álvaro Alberto, un submarin cu propulsie nucleară numit după un fost viceamiral şi pionier al sistemului nuclear al ţării. program. Dacă totul merge conform planului, ar putea ajunge în apele insulei Madeira din Itaguaí la începutul anilor 2030, înainte ca Australia s-şi vadă propriile submarine.

 Acest lucru nu numai că va face din Brazilia prima ţară fără arme nucleare care operează un submarin alimentat cu energie nucleară; ar susţine, de asemenea, ambiţiile ţării de a deveni o mare putere navală.

Oficialii brazilieni justifică programul indicând o doctrină cunoscută sub numele de „Amazonul Albastru”, un termen inventat de marină. Se referă la linia de coastă a ţării, lungă de 8.000 km, bogăţiile economice care stau la baza acesteia şi importanţa apărării acestora împotriva posibililor prădători. Totuşi, un submarin nuclear ar putea fi prea mult pentru protejarea peştilor, paza platformelor petroliere şi alungarea navelor de război argentiniene care nu mai sunt ostile.

În 2019 fiul lui Jair Bolsonaro, actualul preşedinte al Braziliei, a spus că Brazilia va fi „luată mai în serios” dacă ar avea arme nucleare. În timp ce majoritatea ţărilor au semnat aşa-numitul Protocol Adiţional cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, un câine de pază nucleară, Brazilia a refuzat de mult să facă acest lucru, motivând că statele care posed arme nucleare nu au făcut suficient pentru a se dezarma.

Nici o ţară aflată sub ecuator nu a deţinut sau operat vreodată un submarin cu propulsie nucleară. Brazilia şi Australia sunt în competiţie şi rămâne de văzut care va ajunge prima la această performanţă.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite