Merită să priviţi, mai întâi, "D-Day invasion June 1944: The spies, secrecy and codewords" , imagini care reconstituie o parte din eforturile aliaţilor pentru pregătirea, în secret, a operaţiunii de debarcare în Franţa. 

Cum va arăta un documentar similar despre reversul medaliei, respectiv eforturile unor lideri autoproclamaţi eurasiatici, care au plănuit ocuparea samavolnică, prin încălcarea normelor curente de drept internaţional, a suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei unui stat vecin cu România, precum Ucraina?

Un film ce ar trebui realizat tot peste şapte decenii, nu acum, când maşina de propagandă aflată în serviciul Kremlinului şi "conservele" subtil reactivate, pe tărâm mioritic, sunt evident "la datorie."

"Datoria" fiind de a ascunde adevărul, de a prezenta victimele agresiunii drept vinovaţii unei ofensive complexe, de ani buni pregătită de Moscova.

Iată însă că doi conaţionali, imuni la intemperiile geopolitice ale momentului, au elaborat şi publicat volumul doi al DICŢIONARULUI ENCICLOPEDIC DE DREPT INTERNAŢIONAL UMANITAR, de la origini, până în prezent, care nu doar explică, ci şi indică practic câţi termeni, din zecile de mii explicaţi în tomul academic, au fost încălcaţi în picioare de, ca să dăm un exemplu la modă, "omuleţii verzi", care au acţionat în peninsula Crimeea, facilitând desprinderea acesteia, manu militari, de Ucraina, şi alipirea la Rusia. 

Despre semnificaţiile unui asemenea demers ştiinţific, un pariu cu viitorul al realizatorilor săi, prof. dr. Ionel Cloşcă şi dr. Dumitru Codiţă am aflat detalii într-un dialog realizat în cadrul emisiunii "Valori euroatlantice", difuzată duminică 8 iunie, la postul 6TV.