Arheologii au descoperit 17 mumii într-o necropolă din Egipt

Arheologii au descoperit 17 mumii într-o necropolă din Egipt

FOTO AFP/Getty Images

În urma unei cercetări arheologice din oraşul Minya, în apropiere de Valea Nilului, cercetătorii au descoperit o necropolă ce conţine 17 mumii. Conform Ministerului Antichităţilor, aceasta este prima descoperire de acest gen din zona respectivă, relatează The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Descoperirea a avut loc în satul Tuna al-Gabal, un sit arheologic aflat la marginea Deşertului de Vest. În zonă se află o necropolă ce găzduieşte mii de ibişi (n.red.: pasăre asemănătoare cu barza, de culoare albă), babuini şi alte animale mumificate. Potrivit cercetătorilor, tot aici mai există o clădire funerară şi câteva morminte.

„Este prima necropolă umană care a fost descoperită în Tuna al-Gabal” a declarat Khaled al-Anani, Ministrul Antichităţilor din Egipt. Mumiile se află într-o stare foarte bună de prezervare, ceea ce i-a dus pe arheologi să creadă că aparţin unor oficiali sau preoţi. 

La faţa locului s-au mai găsit şase sarcofage, două morminte din lut, două papirusuri scrise în demonică precum şi câteva zeci de vase.

Ministrul a punctat că necropola, care se află la opt metri sub pământ, datează de la sfârşitul perioadei Egiptului antic şi începutul perioadei Greco-Romane.

La marginea necropolei s-au mai observat picioare ale alor mumii care ies din pereţi, ministrul declarând că descoperirea, încă preliminară, este mult mai mare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările