Alertă în Mexic. O bandă de hoţi a pus mâna pe materiale radioactive

Alertă în Mexic. O bandă de hoţi a pus mâna pe materiale radioactive

FOTO EPA-EFE

Autorităţile mexicane sunt în alertă după dispariţia unei încărcături ce conţine dispozitive cu izotopi foarte radioactivi.

Ştiri pe aceeaşi temă

De la începutul crizei de COVID-19, atacurile contra camioanelor de transport s-au înmulţit în Mexic, vizând uneori încărcăturile cu butelii de oxigen medical, devenite un produs foarte căutat pe piaţa neagră a profitorilor de pe urma pandemiei.

O bandă din Teoloyucan, o suburbie de la nord de Ciudad de Mexico, a crezut probabil că a dat o lovitură similară, sâmbătă, doar că a pus mâna pe o încărcătură cu totul diferită şi foarte periculoasă.

După cum relatează The Independent, banda din Teoloyucan şi-a însuşit un transport de aparate folosite la inspectarea instalaţiilor industriale. Printre acestea figurează dispozitive numite SENTINEL 880 Series Delta, un proiector cu raze X utilizat în radiografia industrială.

Acest furt a pus în gardă autorităţile, întrucât aparatul respectiv conţine iridiu 192, seleniu 75 şi yterbiu 169, izotopi foarte radioactivi.

„Dacă materialul radioactiv este îndepărtat sau mutat, sau dacă intră în contact direct cu persoanele care îl manevrează, pot apărea răni permanente în câteva minute”, notează Autoritatea mexicană pentru siguranţă nucleară.

Guvernul mexican a alertat populaţia în legătură cu acest pericol.

Dar teama cea mai mare este ca încărcătura furată la Teoloyucan să nu ajungă în posesia unui cartel de droguri care ar avea capacitatea să creeze o „bombă murdară”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările