Aceeaşi unitate SEAL care l-a ucis pe bin Laden se ia la trântă cu piraţii somalezi

Unitatea a şasea a trupelor SEAL (trupele de elită ale Marinei SUA) a eliberat din mâinile piraţilor o americancă de 32 ade ani - Jessica Buchanan - şi un danez - Poul Hagen Thisted (60 de ani). Cum a decurs operaţiunea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei doi occidentali luaţi ostatici lucrau pentru grupul danez De-mining, care curăţă fostele zonele de conflict din Africa şi Orientul Mijlociu de dispozitivele rămase neexplodate. Danezul şi americanca erau ţinuţi captivi de piraţii somalezi din octombrie. Apoi, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, o echipă SEAL (forţele speciale ale Marinei SUA) a fost paraşutată în cursul unui raid. A urmat o luptă dură cu piraţii. Nouă dintre ei au fost ucişi şi cei doi occidentali - eliberaţi.


John Buchanan, tatăl americancei răpite, nu mai vorbise cu fiica sa de peste trei luni. Ştia însă că starea fizică a acesteia se înrăutăţeşte pe zi ce trece.
La câteva secunde după finalul misiunii, John Buchanan a fost sunat de la Casa Albă. I s-a spus să-şi ţină telefonul aproape şi să nu vorbească cu altcineva în următoarele minute pentru că va primi un telefon important. Nu ştia la ce să se aştepte. Timp de 40 de minute, a aşteptat împreună cu cealaltă fiică a sa veşti despre Jessica. Apoi a fost sunat de un bărbat care i-a spus "Domnule Buchanan, următoarea voce pe care o veţi auzi este a preşedintelui Statelor Unite", a declarat el pentru CBS News. "Am răspuns: bine. Dar mă gândeam ce fel de glumă plină de cruzime mai e şi asta".

"Am nişte veşti bune pentru tine, John"

"Apoi, am auzit: John, aici Barack Obama. Am niste veşti foarte bune pentru tine. Fiica ta, Jessica a fost salvată şi evacuată de echipa SEAL şi se află în drum spre casă", a mai declarat John Buchanan. Obama i-a mai transmis că este alături de el, mai ales că are două fete (exact ca şi liderul de la Casa Albă) şi că este extrem de mândru că tinerii americani se duc să ajute alte naţiuni. După alte câteva minute, a primit un telefon de la fiica sa. "Tati, te iubesc, voi fi bine", i-a spus Jessica Buchanan. "E incredibil că e în viaţă, că e bine şi că trupele SEAL au putut face ceva pentru a o scoate de acolo", declară tatăl său.

Cei care primesc laurii, dar ale căror nume nu vor fi niciodată cunoscute, sunt militarii din unitatea a şasea a trupelor SEAL - aceeaşi unitate care l-a vânat şi ucis pe Osama bin Laden în luna mai, în Pakistan. De data aceasta, unitatea a fost paraşutată lângă o bază a piraţilor, lângă Adado (Somalia). A urmat un schimb de focuri cu piraţii. Nouă dintre aceştia au fost ucişi şi cinci au fost capturaţi.

Forţele speciale au reuşit să-i ia prin surprindere în primă instanţă: cei care ar fi trebuit să facă de gardă dormeau după ce consumaseră narcotice. Piraţii aveau armament greu şi diverse substanţe explozive la îndemână, au declarat oficiali militari. Niciun membru al trupelor SEAL nu a fost rănit.


Potrivit unui pirat, care a declarat pentru presa americană că se numeşte Bile Hussein, trupele SEAL au intrat foarte repede în clădire, în jur de ora 2 în cursul nopţii şi asta din cauză că cei care trebuia să stea de gardă dormeau, după ce toată seara au mestecat frunze de khat.

Ministrul danez de Externe Villy Sovndal a confirmat că starea precară de sănătate a unuia dintre ostatici (Jessica Buchanan, se pare, suferea de o infecţie la rinichi) a determinat SUA să trimită echipa de salvare. Nu se ştie însă ce se va întâmpla în cazul unui jurnalist american răpit sâmbăta trecută.

Militarii americani şi francezi au luat parte până acum la mai multe operaţiuni de salvare. Însă toate au fost pe mare. Operaţiunea SEAL de marţi este primul mare atac asupra unei baze a piraţilor de pe uscat.

Obama: nu vom tolera răpirile

"Acesta este încă un mesaj din partea SUA către lume: America îşi va apăra cetăţenii de orice ameninţări. În calitate de comandant suprem, sunt foarte mândru de trupele care au dus la bun sfârşit misiunea ", a declarat Obama despre misiune.

"Statele Unite nu vor tolera răpirea cetăţenilor săi şi nu va precupeţi niciun effort pentru a asigura securitatea acestor cetăţeni şi pentru a-I aduce pe răpitori la judecată", a declarat preşedintele SUA public. După ce şi-a ţinut discursul privind starea naţiunii, liderul de la Casa Albă a fost auzit felicitându-l pe secretarul Apărării (şi fost şef al CIA), Leon Panetta: "Bună treabă, Leon. Bună treabă".Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările