Încă un concurent pentru Nabucco

Proiectul AGRI vizează transportul gazelor azere prin gazoduct până pe litoralul georgian al Mării Negre.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Bucureşti a avut loc zilele acestea întâlnirea miniştrilor Economiei şi Energiei din ţările participante la proiectul AGRI - Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria - proiect destinat transportului de hidrocarburi în Europa, ocolind Rusia. Cele patru ţări au semnat, în februarie, un protocol pentru realizarea proiectului AGRI şi au început demersurile pentru susţinerea companiilor participante pentru a găsi finanţări şi stabilirea rutei celei mai scurte de aducere a gazelor azere pe piaţa europeană.

Proiectul AGRI vizează transportul gazelor azere prin gazoduct până pe litoralul georgian al Mării Negre. Aici vor fi lichefiate la un terminal special, apoi transportate cu cisternele la un terminal al P ortului Constanţa. Aici vor fi regazifiate şi vândute pe piaţa românească şi europeană. Se vehiculează că la acest proiect se va alătura şi Turkmenistanul, în calitate de furnizor, care va exporta gazul lichefiat prin Marea Caspică în Azerbaidjan, în vederea tranzitului în continuare spre Europa.

Costul proiectului AGRI poate varia între 1,2 şi 4,5 miliarde de euro. Demararea investiţiei se tot amână din cauza Azerbaidjanului, care nu s-a hotărât încă asupra rutei de tranzit, deşi a primit din partea Bruxelles-ului un ultimatum în această privinţă. Uniunea Europeană examinează şi posibilitatea participării la acest proiect a Iranului, în calitate de furnizor de gaze naturale. Experţii consideră că problema tărăgănează, deoarece construcţia conductei şi problemele legate de livrarea materiei prime şi de furnizorii de bază rămân nesoluţionate încă, deşi Azerbaidjanul a dat asigurari că proiectul AGRI va devansa proiectele „South Stream" şi „Nabucco".

Faţă de AGRI manifestă interes şi companii din sectorul gazeifer din Japonia, Coreea, Turcia, Franţa şi Norvegia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările