11 predicţii ale lui Leonardo da Vinci care au devenit realitate

11 predicţii ale
lui Leonardo da Vinci care au devenit realitate

Prototipul de tanc al lui da Vinci

Geniul italian din perioada Renaşterii, Leonardo da Vinci, cunoscut mai ales pentru operele sale de artă ca „Mona Lisa“ sau „Cina cea de Taină“, a fost, de asemenea, un mare inventator şi un cercetător dedicat. Curiozitatea sa continuă l-a condus la idei inovatoare, care au umplut caietele de notiţe cu numeroase schiţe, invenţii, observaţii legate de lume şi teorii – multe dintre ele dovedindu-se mai târziu a fi adevărate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi da Vinci a fost privit de contemporanii săi drept un mare artist, geniul său ştiinţific şi tehnologic nu a fost prea bine cunoscut, în special pentru că multe dintre teoriile şi descoperirile sale nu au fost publicate în timpul vieţii, scrie Business Insider. 
 
În ciuda acestui fapt, astăzi se consideră că da Vinci era cu mult înaintea vremii sale.
 
1. Tancurile de război
 
În timp ce da Vinci era sub patronajul lui Ludovico Sforza, ducele de Milano, el a conceptualizat ideea de „vehicul de război“ blindat. Mulţi consideă că acesta este un prototip timpuriu pentru tancurile moderne, inventate câteva secole mai târziu.
 
După cum este prezentat în schiţele lui da Vinci, vehiculul a fost inspirat din carapacea unei broaşte ţestoase. Maşinăria conică ar fi putut să se mişte în orice direcţie şi era echipată cu mai multe tunuri uşoare. Ca multe ale invenţii ale geniului, ideea era pur şi simplu fantastică, imposibil de realizat la vremea aceea.
 
2. Mitralierele 
 
Da Vinci a conceptualizat şi tunul „mitralieră“. Aceasta era soluţia inventatorului la tunurile a căror încărcare dura prea mult. Da Vinci a schiţat o maşinările cu 33 de tuburi, trei rânduri a câte 11 tunuri fiecare. În teorie, un rând ar trage, în timp ce altul s-ar răci şi al treilea s-ar încărca, aşa încât soldaţii să poată trage în inamici fără întrerupere.
 
3. Submarinele
 
Inventatorul a avut şi ideea unor nave care să poate merge pe sub suprafaţa apei şi chiar a desenat câteva modele pentru acest tip de vas care se putea scufunda.
 
Realizând cât de periculoasă ar fi această idee în mâinile nepotrivite, da Vinci a păstrat proiectul secret.
 
4. Elicopterele
 
O altă idee fantastică a lui da Vinci a fost elicopterul propulsat de un om. Un elicopter propriu-zis a fost construit abia la începutul secolului XX, însă versiunea italianului este considerată drept unul dintre cele mai vechi prototipuri, dacă nu chiar primul. 
 
5. Frigiderele
 
Da Vinci nu se gândea doar la zbor sau arme de război. El a prezis mai multe maşinării practice, precum un prototip timpuriu al unei „maşini de răcit“ – frigiderul. Da Vinci a schiţat mai multe sisteme de răcire, însă nu se ştie exact dacă inventatorul a încercat să şi construiască un prototip de figider.
 
6. Paraşutele
 
Da Vinci a inventat şi o versiune timpurie a paraşutei. Aceasta era construită din mai multe materiale de bumbac izolate şi era susţinută de piloni de lemn. Este puţin probabil ca da Vinci să o fi testat, cercetările moderne relevând că greutatea paraşutei s-ar fi dovedit periculoasă la aterizare, punându-l în pericol pe cel care o testa.
 
7. Evoluţia umană
 
Cu mult înainte ca Charles Darwin să stârnească dezbateri aprinse cu teoria sa a evoluţiei, da Vinci a avut aproximativ aceeaşi idee. De fapt, se pare că el a luat ca un dat faptul că oamenii au evoluat din maimuţe şi nu a încercat niciodată să demonteze teoria.
 
Studiul comparativ al anatomiei celor două specii l-a determinat pe da Vinci să ajungă la concluzia că există o relaţie foarte apropiată între ele. 
 
8. Energia solară
 
Valorificarea energiei solare poate părea un fenomen modern, însă da Vinci şi-a conceput propriul sistem de energie solară pentru a încălzi apa în Florenţa.
 
În timp ce lucra pentru Vatican, da Vinci a experimentat cu un anumit tip de oglinzi şi a prezis că acestea ar putea fi folosite pentru a focaliza lumina solară şi a o folosi. În sistemul său, aceste oglinzi erau folosite pentru a încălzi apa.
 
9. Calculatorul
 
Adevăratul inventator al calculatorului este încă subiect de dezbatere, dar mulţi consideră că da Vinci a fost primul care a venit cu ideea care avea să fie fructificată mai târziu.
 
Cu o sută de ani înainte ca astronomul şi matematicianul german Wilhelm Schickard să-şi construiască calculatorul numeric, da Vinci a desenat planuri pentru un aparat de calcul.
 
10. Telescopul
 
Deşi oamenii se gândesc mai întâi la Galileo când vine vorba despre astronomie, da Vinci a prezis construirea uneui telescop cu un secol înainte. 
 
Se pare că da Vinci a menţionat în notiţele sale „De făcut ochelari pentru a vedea luna mai mare“. Nu există dovezi că da Vinci ar fi făcut un astfel de dispozitiv. Primul telescop a fost inventat aproximativ o sută de ani mai târziu.
 
11. Robotul
 
De asemenea, da Vinci a proiectat ceea ce se crede a fi primul robot umanoid din lume.
 
„Cavalerul cu armură“ al inventatorului era capabil să stea în picioare, să-şi mişte mâinile, capul şi gura. Acest cavaler robotizat era construit dintr-un costum din angrenaje conectate la un sistem de cabluri, permiţându-i „robotului” să meargă singur.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările