Ursula von der Leyen a cerut noi nume la postul de comisar european din partea României şi Ungariei. Ţara vecină are deja un înlocuitor

Ursula von der Leyen a cerut noi nume la postul de comisar european din partea României şi Ungariei. Ţara vecină are deja un înlocuitor

Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Preşedinta desemnată a Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a cerut luni înlocuirea rapidă a propunerilor României şi Ungariei la postul de comisar european, după ce nominalizaţii celor două ţări au fost respinşi de Comisia Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European (PE) din cauza unor conflicte de interese.

Ştiri pe aceeaşi temă

Convorbirile preliminare cu Bucureşti şi Budapesta pentru avansarea unor noi candidaţi au început deja, potrivit purtătorului de cuvânt al Ursulei von der Leyen, citat de DPA.

Pentru prima oară în istoria sa, Comisia JURI, însărcinată cu validarea declaraţiilor de interese ale candidaţilor, a refuzat să dea undă verde unor propuneri la postul de comisar european, şi anume pentru social-democrata Rovana Plumb, care candida la Transporturi şi popularul ungar Laszlo Trocsanyi, care candida la postul de comisar al Vecinătăţii şi Extinderii.

Cei doi comisari sunt „inapţi“ să-şi exercite funcţiile, a anunţat pe Twitter eurodeputatul german Tiemo Wölken.

Astfel, audierile lui Plumb şi Trocsanyi nu vor mai avea loc.

Plumb se află în vizorul PE din cauza a două împrumuturi litigioase, iar Trocsanyi a fost chestionat pe tema legăturilor sale cu cabinetul de avocatură pe care l-a înfiinţat în 1991, înainte de a deveni ministru al Justiţiei al lui Viktor Orban.

Conform unor surse ale DPA, premierul ungar Viktor Orban l-a propus deja în locul lui Laszlo Trocsanyi pe Oliver Varhelyi, ambasadorul Ungariei la UE.

În ceea ce priveşte România, premierul Viorica Dăncilă ia în calcul să îl propună pe Mihai Fifor. O altă variantă vehiculată este cea a ministrului de Externe Ramona Mănescu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările