Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene: Cele două respingeri nu înseamnă neapărat că trebuie propus un nou candidat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mina Andreeva, a declarat că decizia de a o respinge pe Rovana Plumb şi pe László Trócsányi (candidatul Ungariei) din funcţia de comisar european nu înseamnă că „neapărat trebuie propus un nou candidat” şi că decizia se află la Parlamentul European şi la Ursula von der Leyen.

Joi, atât Rovana Plumb, candidatul României pentru portofoliul de comisar european pe Transporturi, cât şi László Trócsányi, candidatul Ungariei pentru portofoliul de comisar european pe extinderea UE în Europa de Sud-Est, au fost respinşi de Comisia Juridică a Parlamentului European (JURI). În cazul lui Plumb motivul principal a fost lipsa de transparenţă din declaraţiile de avere, în timp ce pentru László Trócsányi a fost invocat un confict de interese.

Imediat de la aflarea veştii, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mina Andreeva a declarat că decizia „înseamnă că deocamdată procedura (n.red.: de numire a comisarilor) este suspendată”. Atât candidatul român cât şi cel ungar urmau să fie audiaţi săptămâna viitoare de un comitet special alcătuit din interiorul comisiei la care au fost propuşi.

Decizia Comisiei Juridice „nu înseamnă neapărat că trebuie propus automat un nou candidat”, a adăugat Mina Andreeva. Aceasta a explicat că mai departe Parlamentul European trebuie să se coordoneze cu preşedintele Comisie Europene Ursula von der Leyen. Cu toate astea, un oficial al PE a declarat pentru Politico că foarte curând va fi publicată o decizie în scris care să afirme că cei doi candidaţi nu pot fi acceptaţi.

De altfel, joi, Comisia Juridică a supus la vot calea de urmat: o nouă audiere sau descalificarea din cursa pentru Comisia Europeană. Comisia Juridică a ales măsura cea mai dură: blocarea definitivă a Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european, cu un scor de 20 de voturi împotriva Rovanei Plumb şi zero pentru. „E decizia cea mai dură posibil, care certifică descalificara Rovanei Plumb. Comisia Juridică a hotărât, practic, că nu mai e nevoie de a doua audiere, că lucrurile sunt clare: Rovana Plumb nu-şi poate asuma funcţia de comisar pe Transporturi din cauza lipsei de integritate“, susţin sursele de la Bruxelles.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite