Un tânăr afgan a făcut orice pentru a ajunge în Lituania. Cum a reuşit să o convingă pe preşedinta Dalia Grybauskaite să-l ajute să primească azil

Un tânăr afgan a făcut orice pentru a ajunge în Lituania. Cum a reuşit să o convingă pe preşedinta Dalia Grybauskaite să-l ajute să primească azil

Abdul Basir Yoususi a lucrat în calitate de traducător pentru forţele lituaniene mobilizate în Afganistan FOTO www.15min.lt

Un afgan de 22 de ani rămas blocat în Grecia şi-a luat inima în dinţi şi a postat pe YouTube un filmuleţ în care o roagă direct pe preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, să-l ajute să se stabilească în ţara baltică. Curajul său a fost apreciat de autorităţile lituaniene, care i-au oferit cinci zile la dispoziţie pentru a solicita azil.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Mi s-a spus că Germania ar avea mulţi bani, dar eu vreau să mă stabilesc în Lituania. Vorbesc limba (lituaniană, n. red.) şi nu vreau decât un singur lucru: să rămân aici“, a declarat afganul Abdul Basir Yoususi pentru jurnaliştii veniţi să-l întâmpine pe aeroportul din Vilnius.

El şi-a anunţat dorinţa de a se stabili în Lituania acum o săptămână, când a postat pe YouTube un filmuleţ în care îi cerea ajutorul în acest sens Daliei Grybauskaite.

Apelul lui Abdul, formulat în lituaniană, a devenit viral pe reţelele sociale, iar el a fost recunoscut imediat de către un militar lituanian care a servit în Afganistan în 2012.

„Traducea din lituaniană în dari şi invers. Ne ajuta să comunicăm cu localnicii“, a explicat Jurgis Norvaisa pentru AFP.

După retragerea forţelor lituaniene din provincia afgană Ghur în 2013, tânărul afgan de confesiune catolică a fost ameninţat în mai multe rânduri de către talibani. Prin urmare, el a decis să plece de acasă. După o călătorie care a durat două luni şi a costat între 6.000 şi 7.000 de dolari, Abdoul a ajuns în Grecia, unde a rămas blocat în urma închiderii rutei balcanice.

Acum Abdul Basir Yoususi are cinci zile la dispoziţie pentru a solicita azil pentru el şi familia sa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările