Criza refugiaţilor: Schimbul de migranţi între UE şi Turcia a început

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O primă navă având la bord migranţi trimişi din Grecia în Turcia, ca urmare a acordului semnat între UE şi Ankara, a ajuns luni dimineaţă în portul turcesc Dikili, transmite AFP, preluată de „La Dernière Heure“.

Plecat de pe insula grecească Lesbos, catamaranul Nezli Jale a acostat la Dikili în jurul orei locale 09.20. Majoritatea migranţilor clandestini aflaţi la bord provin din Pakistan şi Bangladesh.

În total, trei nave cu migranţi la bord au plecat luni dimineaţă dinspre insulele greceşti Lesbos şi Chios către Turcia, astfel că alte câteva sute de migranţi urmează să sosească în porturile Dikili şi Cesme. 

Tot luni, un prim grup de 16 sirieni a ajuns cu avionul la Hanovra, în nordul Germaniei, dinspre Istanbul.

Potrivit unui responsabil al Oficiului Federal german pentru Migraţie şi Refugiaţi, migranţii vor fi duşi imediat la un centru pentru refugiaţi din Friedland, situat la aproximativ 140 de kilometri de Hanovra, în timp ce un al doilea grup format din 16 sirieni este aşteptat să sosească la mijlocul zilei.

Acordul semnat între Uniunea Europeană şi Ankara prevede returnarea în Turcia a tuturor migranţilor intraţi ilegal în Grecia, începând cu 20 martie. Documentul stipulează, de asemenea, ca pentru fiecare imigrant ilegal retrimis în Turcia, un solicitant de azil sirian să fie acceptat în Uniunea Europeană, în limita a 72.000 de persoane. 

În urmă cu zece zile, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi se declara îngrijorat că acordul dintre UE şi Turcia va fi pus în aplicare înainte ca măsurile de siguranţă necesare să fie în vigoare în Grecia, notează agerpres.ro. Potrivit datelor ONU, Grecia nu dispune în prezent de capacitatea necesară „pentru a permite evaluarea corectă a cererilor de azil şi nici de condiţii adecvate pentru a-i găzdui pe refugiaţi în mod decent“ în aşteptarea analizării solicitărilor lor.  

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite