Un canton elveţian va interzice purtarea vălului islamic în public

Un canton elveţian va interzice purtarea vălului islamic în public

Vălul islamic este deja interzis în Franţa şi Belgia

După Belgia şi Franţa, Elveţia ar putea interzice portul vălului islamic în locurile publice. Mai exact, un canton în sudul ţării ar putea impune această regulă, după ce majoritatea locuitorilor săi s-au pronunţat în favoarea interdicţiei în cadrul referendumului organizat duminică.

Potrivit presei locale, 52% din cetăţenii cantonului Ticino s-au declarat în favoarea unei iniţiative care stipulează că „niciun om nu-şi poate ascunde faţa pe stradă sau în locuri publice” şi „niciun om nu poate fi obligat să-şi ascundă faţa indiferent de sexul său”. Potrivit EFE, 58% din particpanţii la vot în cantonul Ticino au votat măsura.

Potrivit statisticilor oficiale, în Elveţia trăiesc aproximativ 400.000 de musulmani, reprezentând circa 5% din populaţia ţării.

Acum schimbările din Constituţia cantonului trebuie să fie aprobate la Berna de parlamentul regional.

Duminică, elveţienii au fost chemaţi la referendum ca să decidă asupra mai multor probleme care preocupă ţara în acest moment: serviciul militar obligatoriu, programul benzinăriilor de pe autostrăzi şi politica privind vaccinarea obligatorie. Chestiunea vălului islamic a fost supusă referendumului doar în Ticino, canton aflat la graniţia cu Italia, însă propuneri similare au fost avansate în cantoanele Berna, Schwyz, Fribourg, Solothurn şi Basel, dar parlamentele lor regionale au respins iniţiativa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările