Opt directori de milioane la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foşti şi actuali directori ANRE, de la stânga la dreapta: Nicolae Răileanu, Leonid Belinschi, Victor Parlicov, Mariana Botezatu FOTO Adevărul
Foşti şi actuali directori ANRE, de la stânga la dreapta: Nicolae Răileanu, Leonid Belinschi, Victor Parlicov, Mariana Botezatu FOTO Adevărul

Câteva milioane de lei au fost cheltuite din bugetul ANRE pentru a-i plăti pe şefii scoşi din funcţii, dar nu de tot. după repunerea lui Victor Parlicov în funcţia de director general, agenţia are, de jure, opt directori în loc de cinci, iar de vină sunt deputaţii.

Curtea Constituţională a stabilit vineri că demiterea lui Victor Parlicov din funcţia de director general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) contravine Legii Supreme. În următoarele zile, acesta urmează să fie repus în funcţie de către Parlament.

În acelaşi timp, alţi doi foşti directori de la ANRE, Nicolae Răileanu şi Leonid Belinschi, susţin că, de jure, încă mai deţin această funcţie, deoarece nu există o hotărâre de Parlament prin care să fi fost demişi. În iulie 2013, a fost numit un nou director general, Sergiu Ciobanu, şi încă doi directori noi, Iurie Onica şi Ghenadie Pârţu. Astfel, ANRE s-a pomenit că are în prezent tocmai opt directori!

Şefi mulţi şi cu salarii grase

Situaţia s-ar putea finaliza cu un faliment financiar al instituţiei. Or, dacă nu va fi rezolvată această problemă juridică, ANRE va cheltui cea mai mare parte din bugetul anual pentru salarii şi indemnizaţii pentru directori.
În 2012, bunăoară, cinci directori au încasat aproape 2,8 milioane de lei sub formă de salarii, prime şi indemnizaţii.

Suma reprezintă peste 22% din cheltuielile de salarizare ale instituţiei şi circa 15% din bugetul anual al ANRE, care, în 2012, a fost de 18,9 milioane de lei.

Oficial, salariul de funcţie al directorului general este de 22.200 de lei, dar Victor Parlicov a declarat pentru anul trecut venituri de 568.436 de lei obţinute la ANRE. Iese că a avut un venit mediu lunar de 47.370 de lei.

Plătiţi regeşte ca să plece

Salariul mediu de funcţie al fiecăruia dintre ceilalţi patru directori oficiali este de 21.000 de lei. Totuşi, veniturile anuale obţinute de ei au fost doar cu puţin mai mici decât ale lui Victor Parlicov, iar în unele cazuri sunt chiar mai mari. De exemplu, Mariana Botezatu a declarat pentru 2012 un venit de 570.580 de lei obţinut la ANRE. Marin Profir, care are cel mai mare stagiu de muncă în calitate de director la ANRE, a declarat venituri de 554.100 lei. Valoarea remunerării obţinute în anul trecut de către Nicolae Răileanu a ajuns la 552.678 lei, iar cea a lui Leonid Belinschi s-a ridicat la 538.335 lei.

După ce la 12 iulie Parlamentul l-a demis pe Victor Parlicov, iar împreună cu el au fost eliberaţi din funcţii şi directorii Nicolae Răileanu şi Leonid Belinschi, cei trei au depus declaraţii pe venit pentru perioada de muncă din 2013. Din documentele de pe pagina electronică a Comisiei Naţionale de Integritate rezultă că în 6,5 luni ale acestui an fiecare a încasat din contabilitatea ANRE câte aproape jumătate de milion de lei: Victor Parlicov – 495.787 de lei, Nicolae Răileanu – 482.007 lei şi Leonid Belinschi – 466.460 lei.

Sumele mari se explică prin faptul că la demisie directorii au primit câte două-trei salarii de funcţie şi alte indemnizaţii.

Rămaşi în funcţii, cu mandate expirate

Deoarece Nicolae Răileanu susţine că, juridic, mai deţine funcţia de director al ANRE, fiindcă nu există o hotărâre de Parlament prin care să fi fost demis, putem presupune că bugetul agenţiei e posibil să suporte, până la finele anului, noi cheltuieli neprevăzute. „Mandatul meu a expirat pe 12 ianuarie 2012, dar Parlamentul nu a luat nicio decizie în acest sens, astfel am continuat să activez până la numirea unei alte persoane în această funcţie. În aceeaşi situaţie este şi fostul meu coleg Leonid Belinschi. La ultima şedinţă a Legislativului, din 12 iulie, directorul general ANRE Victor Parlicov a fost demis. Deputaţii au numit un alt director general, dar şi doi directori. Cu privire la demisia noastră nu a existat nicio decizie“, a declarat Răileanu pentru Unimedia.

Vor apela la instanţă

Nicolae Răileanu a spus că el şi Leonid Belinschi vor contesta în instanţă eliberarea din funcţii. „Angajatorul meu e Parlamentul, deputaţii ar fi trebuit să mă demită, acest lucru se face prin vot, ceea ce nu s-a întâmplat. Nici cartea de muncă nu o pot lua, pentru că nu e clar în baza la ce am fost demişi. Ce îmi vor scrie în cartea de muncă?! Acum ar trebui să fie pusă la vot din nou atât numirea, cât şi demiterea“, a adăugat fostul director ANRE.

Este foarte probabil să se repete situaţia de acum trei ani, când ex-directorul Anatol Burlacov, deşi îi expirase mandatul a continuat să lucreze. După ce a fost demis, în ianuarie 2010, a cerut în instanţă să-i fie plătită o compensaţie echivalentă cu salariul mediu pentru trei luni. Burlacov a câştigat procesul şi ANRE a fost obligată în 2011 să-i achite o recompensă de 112.001 de lei.

Deputaţii sunt de vină

Vina pentru această situaţie revine deputaţilor, care dau dovadă de incompetenţă juridică. Cum altfel poate fi calificat faptul că, bunăoară, Răileanu şi Belinschi, cărora le-au expirat mandatele de director încă în ianuarie 2012, au fost lăsaţi încă un an şi jumătate să „muncească“ şi să adopte decizii ce afectează sute de mii de consumatori, cum ar fi cele de majorare a tarifelor. Şi  n-au muncit gratis - au încasat câte un milion de lei.

Cei doi (foşti) directori au toate şansele şi, formal, dreptul legal  să mai scoată nişte bani din ANRE. Şi asta pentru că deputaţii nu au avut timp să voteze o decizie prin care să-i demită oficial. De fapt, nu a fost o problemă de timp, ci una politică. Liderii politici nu ajunseseră la o înţelegere privind persoanele ce îi vor înlocui pe cei doi. Or, şi acolo se aplică algoritmul politic. 

„Una dintre cele mai ineficiente instituţii“

Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie (ACE) consideră regretabilă situaţia creată la ANRE. „În cazul lui Victor Parlicov este evident că parlamentarii au încălcat legea. Nu mi-e clar de ce ceilalţi doi directori nu au fost demişi la timpul cuvenit. La capitolul rezultate, ANRE nu are cu ce se lăuda, iar milioanele încasate de administraţie sunt bani aruncaţi pe vânt“, a declarat Mogoreanu. „Dacă s-ar face o analiză a eficienţei activităţii agenţiei în raport cu salariile şefilor, am vedea că este una dintre cele mai ineficiente instituţii din ţară“, a adăugat preşedintele ACE.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite