UE înfiinţează un nou organism pentru industria de apărare şi spaţiu, care va fi „complementar” NATO

UE înfiinţează un nou organism pentru industria de apărare şi spaţiu,
care va fi „complementar” NATO

Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană va înfiinţa o nouă ramură pentru industria de apărare şi spaţiu, pentru a ajuta la finanţarea, dezvoltarea şi desfăşurarea forţelor armate, a anunţat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, marţi, potrivit Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Crearea unei ramuri pentru apărare în Comisia Europeană, măsură împotriva căreia Marea Britanie s-a exprimat în repetate rânduri, este o tentativă a lui von der Leyen de a opri declinul influenţei UE, în timp ce are de-a face cu o presiune crescândă din partea SUA de a face mai mult pentru propria securitate.

„Uniunea Europeană nu va fi niciodată o alianţă militară”, a spus von der Leyen. „Dar statelor membre ale Uniunii Europene li s-a spus de multe ori... că achiziţiile comune pentru forţele lor armate sunt de o importanţă capitală”, a declarat şefa Comisiei Europene în cadrul unei conferinţe de presă.

Von der Leyen, fost ministru german al Apărării, a spus că planurile vor aduce beneficii alianţei NATO conduse de americani, din care fac parte multe state UE, adăugând: „NATO întotdeauna va fi apărarea noastră colectivă”. 

Sylvie Goulard, fostă europarlamentară aflată în prezent în banca centrală a Franţei, va fi responsabilă de noua Direcţie Generală pentru Industria de apărare şi Spaţiu, în calitate de comisar pentru piaţa internă şi politica industrială.

Deşi von der Leyen a oferit puţine detalii, ramura de apărare va fi construită în baza unui pact militar UE semnat la sfârşitul lui 2017.

Washingtonul susţine iniţiativa, dar a şi avertizat împotriva împiedicării accesului companiilor americane la contracte din industria apărării.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările