Alegeri locale în Italia. 50 de candidaţi români pe listele de consilieri

Alegeri locale în Italia. 50 de candidaţi români pe listele de consilieri

În Italia au loc alegeri locale, cu aproximativ 50 de candidaţi români pe listele de consilieri. Scrutinul este considerat însă un test pentru guvernul de stânga al lui Matteo Renzi, înaintea importantului referendum din toamnă privind reforma constituţională care ar urma să confere ţării mai multă stabilitate politică.

Secţiile de vot din cele 1.342 de localităţi s-au deschis la ora locală 7 (8 ora României) şi se vor închide la ora locală 23 (24 ora României).
 
Ca şi în cazul precedentului test electoral pentru Guvernul Renzi – un referendum privind platformele off-shore, organizat în luna aprilie, când numai 32% dintre alegători s-au prezentat la urne – şi de această dată rata de participare va fi cheia.
 
La fel ca în cazul scrutinului din aprilie, şeful Guvernului italian a insistat să ţină sub control dezbaterile, subliniind în ultimele zile că nu este vorba de un vot “privind Guvernul ci, mult mai important, pentru alegerea viitorului oraşului” fiecăruia.
 
Pentru Matteo Renzi, aceste alegeri locale sunt, în primul rând, simbolice: a fost numit la conducerea Executivului în februarie 2014, având ca singură experienţă politică mandatul la Primăria Florenţei.
 
El nu a ezitat să se afişeze alături de principalii candidaţi din mişcarea sa, Partidul Democrat (PD, centru-stânga), inclusiv alături de reprezentantul de la Roma, Roberto Giachetti, care se confruntă cu o cursă dificilă în faţa reprezentantei Mişcării Cinci Stele (M5S), foarte fotogenica Virginia Raggi. Această avocată brunetă în vârstă de 37 de ani este favorită în sondaje, cu 30% din intenţiile de vot. Giachetti este susţinut de circa 24% dintre alegători.
 
Pe a treia poziţie în sondaje se află Giorgia Meloni, candidata dreptei, susţinută în special de partidul populist şi anti-imigranţi Liga Nordului. Ea ar putea face, însă, o surpriză şi să intre în al doilea tur de scrutin împotriva lui Raggi.
 
În ceea ce îl priveşte pe candidatul dreptei “tradiţionale”Alfio Marchini, acesta a fost susţinut vineri seară, la ultimul său miting de campanie, de fostul premier Silvio Belusconi, prezent încă în viaţa politică italiană, în pofida multiplelor sale probleme judiciare.
 
De rezultatele obţinute de Meloni şi Marchini depinde o eventuală unificare a dreptei italiene.
 
Alegerile din capitală vor fi urmărite de toată Europa, deoarece cazul său este reprezentativ pentru o Italie aflată într-o situaţie extraordinară. De altfel, Roma este administrată din octombrie de un comisar extraordinar, numit de Guvern după demisia lui Ignazio Marino, implicat într-un dosar de corupţie
 
În capitală, Roma, alegerile ar putea duce chiar la un mic cutremur. Candidatul Mişcării de Cinci stele, Virginia Raggi, este favorită în sondaje. Cu aproximativ 30% din voturi, ar depăşi cu mai mult de cinci puncte pe principalii săi rivali, Roberto Giachetti de la Partidul Democrat şi Giorgia Meloni, candidatul dreptei radicale.
 
Într-un oraş zguduit de scandaluri şi pradă a unor bande criminale mafiote, Mişcarea de Cinci Stele  s-a lansat împotriva vechilor partide de dreapta şi din stânga. Roma are o datorie publică de 12 miliarde de euro, iar serviciile publice sunt într-o stare deplorabilă. Mişcarea de Cinci stele ar trebui să obţină, de asemenea, un scor bun la Torino.
 
 Este de aşteptat ca alegerile să fie tranşate în cele mai multe localităţi abia în turul al doilea, la 19 iunie. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările