Polonia ameninţă SUA că va renunţa la achiziţionarea sistemelor Patriot

Polonia ameninţă SUA că va renunţa la achiziţionarea sistemelor Patriot

Ministerul Apărării al Poloniei a trimis o scrisoare Pentagonului în care avertizează că va renunţa la achiziţia sistemelor de apărare antiaeriană Patriot, în cazul în care Washingtonul nu acceptă să fie trecute în contract şi clauze clare privind transferul de tehnologie, scrie Defense News.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Semnarea acordului dintre cele două state cu privire la livrarea sistemelor de apărare antiaeriană Patriot a avut loc la începutul lunii iulie, în timpul vizitei oficiale a lui Donald Trump. Sistemele urmeazăsă fie transmise Varşoviei până în anul 2022.
 
Potrivit publicaţiei, ministerul Apărării a expediat scrisoarea direcţiei cooperării militare a Ministerului Apărării al SUA pe 15 iulie. În aceasta se arată că SUA trebuie să transmită Poloniei elementele tehnologiei sistemului complex de control şi sistemului radar PAC-3, precum şi a lansatoarelor de rachete. Ulterior, ar urma să fie convenite condiţiile de transmitere a informaţiei secrete care va permite transferarea în Polonia a producţiei rachetelor SkyCeptor şi radarelor pe bază de nitrură de galiu.
 
 
"Incapacitatea de a realiza aceste prevederi va duce la refuzul propunerii, ceea ce va afecta procesul de livrări în cadrul programului", citează Defense News din scrisoarea autorităţilor poloneze.
 
In plus, Polonia a cerut anumite dotări ale sistemelor Patriot comandate pe care nici americanii nu le folosesc în prezent.
 
Astfel, primele două baterii de rachete ar trebui să vină dotate cu o staţie de comandă Northrop Grumman IBCS, pe care americanii o vor adăuga sistemelor Patriot proprii abia în 2022, iar restul de şase ar trebui să aibă radare cu rază de supraveghere de 360 grade, dotare care, iarăşi, nu este în prezent întâlnită pe sistemele Patriot folosite de americani. 
 
După ce conţinutul scrisorii a ajuns în presă, Ministerul Apărării al Poloniei a publicat pe site-ul său oficial o declaraţie pe această temă în care încearcă să utilizeze formulări mai puţin dure. În textul său se menţionează că Polonia „va continua negocierile în spiritul unei înţelegeri reciproce". Ministerul a mustrat presa pentru răspândirea textului scrisorii, gest prin care s-ar încerca înrăutăţirea relaţiilor dintre cele două ţări şi utilizarea selectivă a unor fragmente din corespondenţa dintre autorităţile Poloniei şi SUA.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările