Moldova, prima ţară din Est fără vize în UE

Moldova, prima ţară din Est fără vize în UE

Republica Moldova va deveni prima ţară din vecinătatea estică a Uniunii Europene care beneficiază de un regim liberalizat de vize, după ce Parlamentul European va vota joi, 27 februarie, în plen, liberalizarea vizelor de călătorie, anunţă un comunicat al grupului PPE.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, cetăţenii moldoveni, posesori ai unui paşaport biometric, vor putea călători liber, oriunde în Schengen, timp de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.

Raportorul grupului PPE pentru această propunere, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, a declarat că „din această vară, moldovenii vor avea aceleaşi drepturi ca românii în ceea ce priveşte libertatea de circulaţie în UE“. În plus, potrivit raportorului, rezultatul votului va fi fără „îndoială pozitiv“.

„Sunt convins că plenul Parlamentului European va vota cu largă majoritate liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova. Acesta este rezultatul eforturilor depuse de guvernarea pro-europeană de la Chişinău în ultimii ani şi va avea un efect pozitiv pentru cetăţeni, mediul de afaceri şi pentru imaginea de ansamblu a Republicii Moldova. Mă bucur şi îi felicit. Vom lucra în continuare pentru a ne asigura că şi parafarea Acordului de Asociere UE- Republica Moldova se va face in cel mai scurt timp posibil“, a mai spus membrul Parlamentului European.

Eurodeputatul PDL Marian-Jean Marinescu a fost, anterior, raportor al Parlamentului European pentru propunerea de simplificare a procedurii de eliberare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni, adoptată anul trecut.

La 12 februarie, Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a votat în favoarea unei propuneri de eliminare a vizelor de călătorie pentru cetăţenii moldoveni posesori ai unui paşaport biometric, îndeplinind un ultim pas înainte de votul în plen.

„Apropierea Republici Moldova de Europa trebuie sprijinită şi încurajată, iar eforturile guvernului de la Chişinău de realizare a unor reforme-cheie, în linie cu valorile UE, merită recompensate. Există un larg consens în Parlament în această privinţă. În maxim trei luni cetăţenii moldoveni vor cirula liber în UE.”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările