O săptămână de război în Ucraina. Bombardamente puternice în Kiev. Pregătiri pentru instituirea legii marţiale în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Gettyimages
Foto Gettyimages

Ucraina se află în cea de-a şaptea zi a războiului declanşat de Vladimir Putin. Operaţiunile s-au concentrat miercuri pe centralele nucleare şi încercuirea Kievului. În timp ce delegaţiile rusă şi ucraineană se pregătesc pentru o nouă rundă de negocieri, anunţată pentru joi dimineaţă, puterea din Rusia face demersuri pentru instituirea legii marţiale. Peste 2.000 de civili au fost ucişi până acum în războiul din Ucraina.

GALERIE FOTO


UPDATE 05.10 În centrul oraşului Harkov, Catedrala Sfânta Adormire a fost avariată în urma bombardamentelor Rusiei din 2 martie. Ferestrele şi vitraliile din catedrală au fost sparte, iar decoraţia catedralei a fost deteriorată.

„În urma bombardamentelor, oamenii din interiorul catedralei nu au fost răniţi”, informează serviciul de presă al eparhiei Harkov al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

După cum s-a raportat, poliţia din Harkiv a deschis 151 de proceduri penale pentru infracţiunile comise de armata rusă în oraş.

UPDATE 03.00 Patru adulţi şi doi copii au fost ucişi în atacul aerian al Rusiei asupra oraşului Izium, regiunea Harkov.

„Patru adulţi şi doi copii au fost ucişi în atacul aerian al Rusiei asupra Izium, regiunea Harkov. Au rămas într-o casă privată”, a declarat viceprimarul oraşului Izium Volodymyr Matsokin. Potrivit acestuia, atacul a început în jurul orei 23:59 miercuri, 2 martie. Obuzele au lovit un bloc înalt de apartamente şi o casă privată.

UPDATE 02.20  Numărul invadatorilor ruşi ucişi de armata ucraineană este în prezent de aproximativ 6.000, a declarat secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, la postul de televiziune Ukraine 24.

"Astăzi, Rusia nu are contact cu aproximativ 8.000 de militari săi. Asta nu înseamnă că toţi au murit. Potrivit estimărilor noastre, aproximativ 6.000 de oameni au murit, alţii încă rătăcesc pe undeva", a spus Danilov.

El a mai spus că armata rusă spera să fie „întâmpinată cu flori” în Ucraina.

„Din anumite motive, au decis că sunt flori aici în februarie. De fapt, sunt flori, dar se numesc „Pioni” [artilerie grea autopropulsată], iar artileria noastră îi acoperă cu „bujori” pe aceşti oameni care au venit. pe teritoriul nostru cu intenţii agresive”, a spus Danilov.

UPDATE 01.10 Unităţile de rachete antiaeriene ale Ucrainei au distrus trei avioane şi două elicoptere ale trupelor ruseşti într-o singură zi, a anunţat Comandamentul Forţelor Aeriene pe Facebook.

Pe 2 martie, echipajele aeronavelor de luptă Su-24m şi Su-25 au oferit sprijin aerian unităţilor forţelor terestre ucrainene, distrugând coloane de echipament militar rusesc şi soldaţi în regiunile Kiev, Sumi, Cernihiv şi Harkov.

"În timpul zilei, unităţile de rachete antiaeriene au distrus trei avioane inamice şi două elicoptere ale invadatorilor," a spus Comandamentul Forţelor Aeriene.

Pe 2 martie, serviciul de presă al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat că până la 30 de avioane de luptă ruseşti au violat spaţiul aerian al Ucrainei, în principal din Belarus, şi au bombardat civili.

UPDATE 23.45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret privind înfiinţarea sediului de coordonare pentru probleme umanitare şi sociale, care va ajuta cetăţenii să depăşească circumstanţele dificile legate de agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei, arată site-ul şefului statului.

Potrivit raportului, din cauza invaziei militare a Rusiei în unele oraşe şi sate ucrainene există o situaţie umanitară extrem de dificilă. Mulţi oameni şi-au pierdut casele sau au rămas fără acces la apă, hrană, medicamente şi cele de bază. Pentru a oferi asistenţă eficientă cetăţenilor afectaţi, şeful statului a înfiinţat sediul de coordonare pentru probleme umanitare şi sociale, care va coordona rapid iniţiativele de voluntariat, organizaţiile internaţionale umanitare şi finanţarea dintr-un cont special creat de Banca Naţională a Ucrainei pentru asistenţă umanitară, a spus Preşedinţia.

UPDATE 23.05 Ruşii nu au control asupra unei părţi semnificative a teritoriului prin care au avansat. Trupele ruse nu controlează spatele şi mare parte din teritoriul prin care au avansat în Ucraina, arată Centrul pentru Combaterea Dezinformarii, citat de Ukrinform.

"Ruşii nu controlează spatele şi mare parte din teritoriul prin care au avansat. Nu postaţi hărţi care să arate că ar fi ocupat zone vaste", se spune în comunicat.

În special, Centrul de Combatere a Dezinformarii citează ca exemplu o hartă reală de la 1 martie şi una falsă folosită de propagandişti. După cum a raportat Ukrinform mai devreme, în direcţia Lugansk, apărătorii ucraineni luptă din greu împotriva invadatorilor ruşi şi ţin ferm zona. Convoiul mixt al echipamentelor militare inamice a fost distrus.

UPDATE 22.25 O rachetă rusă a lovit nava Banglar Samriddhi (sub pavilionul statului Bangladesh), aflată în portul Olvia din Mykolaiv. Un incendiu a izbucnit pe navă, după cum a raportat Administraţia Porturilor Maritime din Ucraina pe Facebook. 

„... La ora 17:25 pe 2 martie, nava Banglar Samriddhi (steagul Bangladesh), aflată în largul ţărmului Olviei, ancorajul nr. 363, a fost lovită de o rachetă a marinei ruse. Lovitura a afectat suprastructura ”, se arată în comunicat.

Potrivit ASPU, un incendiu a izbucnit pe navă. Două remorchere s-au grăbit spre salvarea echipajului. Potrivit primelor rapoarte, nimeni nu a fost rănit în atac. ASPU a reţinut că nava a intrat în port pe 23 februarie, aşteptând încărcarea.

UPDATE 22.00 21.50 Atac aerian în zona gării feroviare din sudul Kievului. Obuzul a căzut lângă hotelul Ibis. Clădirea gării a suferit pagube minore. Potrivit Căii Ferate Ucrainene, trenurile nu şi-au sistat activitate.

Imagini live din capitala Ucrainei

UPDATE 21.10 Casa Albă a anunţat că introduce sancţiuni de blocare completă împotriva întreprinderilor din sectorul rus de apărare. Lista de sancţiuni include 22 de întreprinderi ruseşti care produc avioane militare, vehicule de luptă de infanterie, sisteme de război electronic, rachete şi vehicule aeriene fără pilot pentru forţele armate ruse.

La fel, Casa Albă a anunţat că sancţiuni similare vor fi întreprinse şi în adresa Republicii Belorus.

UPDATE 20.55 Retailerul H&M anunţă că suspendă vânzările în Rusia.

Oracle, unul dintre cei mai mari producători software anunţă, de asemenea, că „în numele celor 150.000 de angajaţi din întreaga lume şi în sprijinul guvernului ales al Ucrainei, cât şi pentru poporul Ucrainei”, îşi suspendă toate operaţiunile din Federaţia Rusă.

Tot astăzi, producătorii auto Toyota şi Lexus au declarat că suspendă livrările de autoturisme în Rusia.

UPDATE 20.50 Oligarhul Roman Abramovici anunţă că va vinde clubul de fotbal Chelsea Londra, iar banii obţinuţi îi va dona unei fundaţii caritabile pentru ajutorarea victimelor războiului din Ucraina.

UPDATE 20.02 22 de tanchişti ruşi au fost capturaţi în Ucraina.

UPDATE 20:00 Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat miercuri că 498 de militari ruşi au murit şi alţi 1.597 au fost răniţi în războiul din Ucraina. 

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării susţine că 2.870 de soldaţi şi „naţionalişti” ucraineni au fost ucişi, iar aproximativ 3.700 răniţi.

Este prima dată când Rusia anunţă un bilanţ al pierderilor din rândul forţelor sale.

Partea ucraineană afirmă că bilanţul este mai grav în rândul armatei ruse decât spune Moscova, ridicându-se la aproape 6.000 de militari ruşi morţi în lupte.

Aceste date nu pot fi verificate în mod independent.

UPDATE 19:45 Peste 1.000 de străini s-au alăturat până acum luptei împotriva Rusiei, spune ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba. „Au venit deja voluntari din 16 ţări din întreaga lume în Ucraina gata să lupte împreună cu poporul ucrainean împotriva agresorilor. Numărul lor a trecut deja de 1.000”, a spus şeful diplomaţiei ucrainene, citat de DPA.

UPDATE 19:41 Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri o rezoluţie care „cere Rusiei să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei”.

Rezoluţia fost votată de 141 de ţări, o majoritate covârşitoare. Alte cinci ţări au votat împotrivă, în timp ce 35 s-au abţinut, printre care China.

Rezoluţia cere Moscovei să îşi retragă „imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare” din Ucraina şi „condamnă decizia Rusiei de a creşte statutul de alertă al forţelor sale nucleare”.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kisliţia, a denunţat miercuri un „genocid” în curs de desfăşurare în ţara sa, comis de Rusia.

„Este deja clar că obiectivul Rusiei nu este doar ocuparea. Este un genocid”, a spus ambasadorul ucrainean.

Omologul său rus, Vasili Nebenzia, a făcut apel la un vot împotriva rezoluţiei şi a susţinut, în acord cu retorica obişnuită a Kremlinului, că ţara sa doreşte doar să „oprească” conflictul militar din Donbas.

Conflictul militar din Donbas a izbucnit în primăvara anului 2014, între separatiştii proruşi susţinuşi de Moscova şi armata ucraineană, la scurt timp după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

În afară de Rusia, împotriva rezoluţiei au mai votat Belarus, Coreea de Nord, Eritreea, Siria.

Rezolutia la ONU privind razboiul dus de Rusia impotriva Ucrainei FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

UPDATE 19:23 Vadim Medinski, negociatorul-şef al delegaţiei ruse, a anunţat miercuri seara că discuţiile cu partea ucraineană programate iniţial pentru miercuri la prânz şi reprogramate pentru această noapte vor avea loc în cele din urmă joi dimineaţă, într-o localitate din Belarus de lângă graniţa cu Polonia.

UPDATE 19:13 Comandantul-şef al Forţelor Armate Ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a anunţat, într-un mesaj postat pe Facebook, că forţele ucrainene au „eliberat” oraşul Makariv, situat la 60 de kilometri de Kiev.

UPDATE 19:08 Alex Konanihin, un om de afaceri rus, a anunţat, într-o postare pe o reţea de socializare că va oferi o recompensă de 1.000.000 de dolari pentru arestarea lui Vladimir Putin.

„Putin nu este preşedintele Rusiei, deoarece a ajuns la putere ca urmare a unei operaţiuni speciale de aruncare în aer a blocurilor din Rusia, apoi a încălcat Constituţia prin eliminarea alegerilor libere şi uciderea oponenţilor săi. În calitate de etnic rus şi cetăţean rus, văd că este datoria mea morală să facilitez denazificarea Rusiei. Voi continua să ajut Ucraina în eforturile sale eroice de a rezista asaltului Hoardei lui Putin”, a scris omul de afaceri rus.

Postarea este însoţită de o imagine cu o fotografie a lui Putin şi mesajul: „Căutat: viu sau mort. Vladimir Putin, pentru crime în masă”.

UPDATE 19:00 Canalul Nexta a publicat joi pe Twitter un filmuleţ în care două tractoare pot fi văzute tractând un sistem antiaerian de rachete rusesc TorM2 al cărui cost este estimat la 25 de milioane de dolari.

UPDATE 18:58 Autorităţile din Mariupol, oraş-port la Marea Azov, estimează că sute de civili ar fi fost ucişi după ce forţele ruse au bombardat oraşul continuu timp de 12 ore şi au distrus aproape în întregime un cartier rezidenţial, a declarat primarul oraşului Vadim Boichenko, citat de agenţia Interfax, potrivit The Guardian.

„Nici nu putem lua răniţii de pe străzi, din case şi apartamente astăzi, din moment ce bombardamentele nu se opresc”, a spus el.

Forţele de ocupaţie inamice ale Federaţiei Ruse au făcut totul pentru a bloca ieşirea civililor din oraşul de jumătate de milion de locuitori”, a declarat primarul, precizând că soldaţii blocat trenurile şi au tras în direcţia locomotivelor pentru a împiedica evacuarea populaţiei.

„Aşadar, misiunea lor este să ne distrugă, nu au nicio intenţie de a ajuta civilii”, a spus el.

UPDATE 18:54 Regimul aflat la putere în Rusia se pregăteşte să instituie legea marţială, pentru a nu se confrunta cu manifestaţii anti-război, spune un consilier prezidenţial ucrainean.

„Cele două camere ale Parlamentului rus se vor reuni pe 4 martie într-o şedinţă extraordinară de urgenţă. Pe ordinea de zi, după cum am aflat, se află introducerea legii marţiale ca măsurp preventivă”, afirmă Mihailo Podoliak.

Acest lucru ar însemna interzicerea reuniunilor publice, restricţii de circulaţie şi întreruperea comunicaţiilor cu lumea exterioară.

Anterior, Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin, a făcut apel la ruşi să iasă zilnic să protesteze faţă de campania militară a Kremlinului împotriva Ucrainei.

UPDATE 18:35 Sancţiunile financiare impuse de SUA, Uniunea Europeană şi alte ţări au dat o „lovitură serioasă” economiei Rusiei, a recunoscut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Economia rusă se află acum sub o presiune serioasă şi o lovitură serioasă, aş spune”, a spus Peskov.

Totuşi, el susţine că regimul „va rămâne în picioare” şi va răspunde sancţiunilor „fără a se împuşca singur”.

Efectele sancţiunilor sunt vizibile mai ales în sectorul bancar. Multe bancomate au rămas fără bani şi, în unele cazuri, nu mai sunt posibile nici plăţile cu carduri.

Prăbuşirea rublei îi face de asemenea pe ruşi să se teamă tot mai mult că economiile lor s-ar putea evapora.

UPDATE 18:27 Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, a evocat miercuri perspectiva „răsturnării” de la putere a preşedintelui rus Vladimir Putin în scopul opririi războiului în Ucraina. „Dacă poporul rus ar vedea ce face Putin în Ucraina, cât de frică le este ucrainenilor şi câte vieţi are (şeful statului rus, n. red.) pe conştiinţă, atunci l-ar răsturna de la Kremlin”, a declarat Jean Asselborn, citat de AFP.

UPDATE 18:23 Chiar şi dacă ar captura Kievul, Rusia ar avea mari dificultăţi în a menţine ocupaţia în Ucraina, spun analiştii militari.

UPDATE 18:20 Armata ucraineană cheamă mamele militarilor ruşi luaţi prizonieri să vină să-şi ia fiii. „S-a luat decizia predării militarilor ruşi luaţi prizonieri mamelor lor, dacă acestea vin să-i ia din Ucraina, la Kiev”, se arată într-un comunicat al Ministerului ucrainean al Apărării.

UPDATE 18:01 Un oficial de la Pentagon a transmis că mai mulţi soldaţi ruşi care luptă în războiul din Ucraina au dezerat sau şi-au sabotat echipamentele. Ei sunt înfometaţi, demoralizaţi şi de multe ori rămân fără combustibil.

UPDATE 17:33 Ambasadorul belarus în Republica Moldova, Anatoli Kalinin, a fost convocat miercuri la Ministerul de Externe de la Chişinău, după ce în spaţiul public a fost difuzată o înregistrare video în care preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko le prezenta marţi generalilor săi o hartă tactică în care erau incluse direcţii de atac asupra Ucrainei şi care indica mişcări de trupe spre Transnistria.

În cursul discuţiei cu secretarul de stat Ruslan Bolbocean, ambasadorul Anatoli Kalinin a menţionat că este vorba despre o „prezentare incorectă” de către responsabili ai Ministerului Apărării belarus a informaţiilor respective.

În acest context, secretarul de stat moldovean a subliniat necesitatea unei intervenţii publice din partea Ambasadei Republicii Belarus, care să combată tranşant percepţiile eronate vehiculate în spaţiul public, potrivit unui comunicat al MAE de la Chişinău.

lukasenko harta

UPDATE 17:13 Un tânăr militar rus a izbucnit în plâns după ce a fost hrănit de civilii ucraineni şi a fost lăsat să vorbească la telefon cu apropiaţii săi, potrivit unei înregistrări de pe Twitter.

Armata ucraineană a transmis recent că soldaţii din Rusia au fost trimişi la luptă cu mâncare expirată de şapte ani.

UPDATE 16:58 Ucraina s-a transformat deja într-un Afganistan încins pentru Putin. În plus, ruşii nu mai au unde să zboare şi cu cine să facă schimburi comerciale. Sunt excluşi din compteţiile sportive, în timp ce economia lor se duce de râpă. În aceste condiţii, Putin are şase scenarii, niciunul în favoarea lui, comentează Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei.

UPDATE 16:54 Mai multe persoane au postat recenzii online la restaurantele şi cafenelele din Rusia cu detalii despre războiul din Ucraina, pentru a încerca să treacă de controlul strict al presei de stat şi să le spună ruşilor care este situaţia reală.

Comentariile de pe Google Maps sau Afisha.ru, un alt site folosit pe scară largă în Rusia, sunt mai greu de cenzurat, astfel că oamenii au ales să explice ruşilor situaţia din Ucraina prin recenzii la diverse localuri. De cele mai multe ori, utilizatorii folosesc VPN-urile pentru a se feri de restricţiile de pe reţelele sociale.

UPDATE 16:52 Volodimir Zelenski i-a demis pe şefii administraţiilor regionale de stat Odessa şi Cerkasî şi a numit în locul lor militari.

UPDATE 16:43 Ministerul Britanic al Apărării a publicat pe Twitter cea mai recentă actualizare a situaţiei din Ucraina.

Cinci oraşe din Ucraina sunt încercuite de către trupele ruseşti, însă nu au fost ocupate de către armata rusă. Acestea sunt: Mariupol, Herson, Harkiv, Sumî şi Cernihiv. 

Cinci oraşe sunt deja sub ocupaţia rusă: Bediansk, Doneţk, Luhansk, Melitopol şi Knotop. 

Se duc lupte crâncene în nordul Luhanskului, în zona Zaporojie (în zona aceasta se află centrala nucleară de pe Nipru), Odesa, Kiev, Poltava, Dnipro, Mîkolaiv şi Stanomir.

Harta războiului din Ucraina - 2 martie 2022 Foto

UPDATE 15:29 Autorităţile ucrainene au anunţat, miercuri, că peste 2.000 de civili au fost ucişi până acum în invazia Rusiei asupra Ucrainei, care a început în urmă cu aproape o săptămână

UPDATE 14:17 Armata ucraineană a distrus, luni seara, cu ajutorul dronelor Bayraktar, 180 de echipamente militare ruseşti în regiune Sumî, în nord-vestul ţării.

Potrivit unei declaraţii a şefului administraţiei militare Sumî, un atac a avut luni seara vizând distrugerea de echipamente militare ruseşti.

În urma atacului, purtat cu drone Bayraktar, 180 de piese de echipament au fost scoase din uz, între care 80 de lansatoare de rachete Grad. În plus, pe o rază de doi kilometri au fost distruse tancuri şi transportatoare blindate.

UPDATE 14:00 Odessa, al treilea oraş al Ucrainei, cu port la Marea Neagră, se pregăteşte de luptă, localnicii baricadând deja oraşul sudic în aşteptarea  trupelor ruseşti. Sunt informaţii că ruşii ar fi început deja asaltul asupra aeroportului şi pe care Ministerul ucrainean al Apărării încearcă să le verifice.

UPDATE 13:55 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a ameninţat din nou voalat cu folosirea armei nucleare. Potrivit lui Lavrov, un al treilea război mondial va implica folosirea armei nucleare şi va fi distructiv. „Rusia nu va lăsa Ucraina să obţină arme nucleare”, a spus el într-o nouă încercare de a justifica războiul declanşat de Putin. Ori Ucraina a renunţat la arsenalul său nuclear moştenit odată cu destămarea Uniunii Sovietice şi nu are niciun plan în acest sens, aşa cum trâmbiţează de ani buni liderul de la Kremlin.

Declaraţaia lui Lavrov vine după ce Vladimir Putin a avansat perspectiva unei escaladări nucleare cu Occidentul în privinţa Ucrainei, dând ordin ca „armele de descurajare” ale Rusiei să fie puse în alertă specială.

Casa Albă spune că preşedintele rus „fabrică ameninţări care nu există” cu scopul de a justifica continuarea agresiunii împotriva Ucrainei. De asemenea, Pentagonul nu a detectat deocamdată nicio modificare „concretă” în postura nucleară a Rusiei. 

UPDATE 13:49 Uniunea Europeană a aprobat noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru sprijinul oferit Rusiei în invazia asupra Ucrainei, a anunţat, miercuri, preşedinţia franceză a Consiliului UE. Sancţiunile vor viza „unele sectoare economice, în special industria lemnului, siderurgia şi exportul de potasiu”, relatează Reuters.

UPDATE 13:41 Soldaţii ruşi atacă centrale nucleare. Douăzeci de elicoptere ale armatei ruse au plecat din regiunea Mîkolaiv spre oraşul Voznesensk, unde se aflî centrala nucleară Ucraina Sud, transmite Zerkalo Nedeli.

„Tocmai am primit informaţii de la Garda Naţională că un grup de 20 de elicoptere cu paraşutişti la bord a zburat din regiunea Mîkolaiv spre Voznesensk, unde se află centrala nucleară Ucraina de Sud. S-ar putea să aibă loc un atac asupra centralei nucleare”, scrie Anton Gheraşcenko, un consilier al ministrului de Interne.

„Garda Naţională este gata de luptă”, dă asigurări oficialul guvernamental ucrainean.

Trupele ruse au reuşit zilele trecute să intre în zona centralei nucleare Cernobîl. De la intrarea lor acolo, nivelul radiaţiilor a crescut de şapte ori, informează partea ucraineană.

UPDATE 13:29 Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a evitat să confirme că o a doua rundă de negocieri cu Rusia va avea loc miercuri, aşa cum a sugerat anterior Moscova, transmite EFE.

„Momentan nu se ştie când vor avea loc noi negocieri”, a precizat Kuleba într-un mesaj video difuzat pe Facebook.

Anterior, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat pentru Reuters că este avută în vedere posiblitatea organizării de noi discuţii cu partea rusă, dar că este nevoie de „o agendă substanţială”.

UPDATE 13:09 Armata ucraineană a efectuat în noaptea de marţi spre miercuri o operaţiune ofensivă de succes în zona oraşului Mîkolaiv, în sudul ţării, relatează lb.ua.

„Nu le-am permis orcilor să doarmă toată noaptea. Am desfăşurat Operaţiunea Romii. Am mers în raioane, am pus mâna pe echipamente şi le-am incendiat, dar am păstrat ceva şi pentru noi. Am muncit din greu la Ciornobaivţî. (...) Ei bine, îi vom elibera pe medici, dar îi vom pedepsi pe toţi ceilalţi acum. Lucrăm”, a anunţat Vitali Kim, şeful administraţiei regionale Mîkolaiv.

Potrivit lb.ua, o coloană cu sute de echipamente a fost distrusă în apropiere de Mîkolaiv.

UPDATE 12:59 Sute de muncitori şi localnici au blocat un drum de acces către o centrală nucleară ucraineană din apropierea oraşului Enerhodar, din sud-estul oraşului, în timp ce forţele ruse avansează în zonă.

Videoclipurile postate pe pagina de Facebook a autorităţii locale au arătat o mulţime mare purtând steaguri ucrainene blocând drumul miercuri dimineaţă.

Pentru a bloca artera au fost folosite şi camioane de gunoi.

Dmitro Orlov, primarul oraşului Enerhodar, a declarat pe pagina sa de Facebook: „Am transmis poziţia oraşului nostru şi a locuitorilor săi că ZNPP (Centrala nucleară Zaporijhia) se află sub o protecţie sigură, că muncitorii şi locuitorii din Enerhodar sunt sub steaguri ucrainene”.

„Toate serviciile municipale funcţionează în regim de urgenţă. Nimeni nu va preda oraşul. Oamenii sunt hotărâţi”, a adăugat Orlov.

Rusia a informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că forţele sale militare au preluat controlul asupra teritoriului din jurul centralei Zaporojie, a declarat marţi directorul general Rafael Mariano Grossi.

UPDATE 12:52 Aleksei Navalnîi, principalul opozant politic al lui Vladimir Putin, a făcut apel la ruşi să iasă zilnic să protesteze faţă de campania militară a Kremlinului împotriva Ucrainei.

„Aleksei Navalnîi i-a chemat pe oameni să iasă şi să protesteze împotriva războiului în fiecare zi la ora 19:00 şi în weekenduri la 14:00. În principalele pieţe din oraşele unde locuiţi”, a scris pe Twitter Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt a opozantului rus.

Mişcarea lui Navalnîi a făcut deja apel la o campanie de nesupunere civică în semn de protest faţă de invazia din Ucraina.

UPDATE 12:31 Rusia a masat trupe tot mai aproape de Kiev, a anunţat miercuri primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, informează Reuters.

„Ne pregătim şi vom apăra Kievul! Kievul rezistă şi va rezista”, a adăugat Kliciko într-o postare online.

În acelaşi timp, adjuncta ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că autorităţile verifică informaţiile conform cărora Rusia ar fi atacat cu rachete şi obuze portul Odesa de la Marea Neagră.

UPDATE 12:23 Un grup de aleşi din regiunea Moscova i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să oprească războiul împotriva Ucrainei. 

Într-o scrisoare deschisă, Consiliul Deputaţilor din districtul Gagarinski avertizează că războiul dus de Putin împotriva Ucrainei va duce la sărăcirea întregii Rusii, dar şi la alte consecinţe. Ei numesc învazia din Ucraina drept un „dezastru”.

„Aceasta este calea spre degradarea şi sărăcirea Federaţiei Ruse. Nicio altă acţiune nu ar putea provoca mai multe daune economiei ruse“, se arată în scrisoare.

UPDATE 12:09 Noi negocieri între ruşi şi ucraineni.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că delegaţia rusă va ajunge la locul unei noi runde de negocieri, astăzi, 2 martie, după-amiaza târziu, informează presa rusă.

Peskov a menţionat că delegaţia rusă va fi pregătită să se întâlnească cu reprezentanţii Ucrainei.

„Astăzi după-amiază târziu, delegaţia noastră va fi la locul său şi va fi pregătită să se aşeze la masa negocierilor. Locul nu a fost dezvăluit în prealabil. Medinski va continua să fie principalul negociator", a spus Peskov.

Vladimir Medinski este unul dintre cei mai controversaţi oameni din anturajul apropiat al lui Vladimir Putin.

Acesta a ocupat funcţia de ministru al culturii între 2012 şi 2020, interval în care a supervizat transformarea culturii ruse în una de propagandă şi persecutare a artiştilor şi cercetătorilor disidenţi.

Peskov a evitat să spună unde anume s-ar putea desfăşura reuniunea, a cărei primă rundă a avut loc la 28 februarie la frontiera belaruso-ucraineană.

Totodată, Dmitri Peskov a acuzat din nou Occidentul, afirmând că acţiunile pe care le întreprind în prezent multe state sunt unele neprietenoase faţă de Rusia. Întrebat dacă se intenţionează extinderea listei de "state neprietenoase" faţă de Rusia, pe care în prezent sunt incluse oficial doar SUA şi Republica Cehă, Peskov a spus: "Analizând măsurile pe care multe ţări le iau împotriva noastră, acum ele sunt toate de facto ţări ne-prietene, fie că sunt sau nu sunt incluse pe listă".

La rândul său, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat Reuters că este avută în vedere posiblitatea organizării de noi discuţii cu partea rusă, dar că este nevoie de "o agendă substanţială".

UPDATE 11:46 Ministerul rus al Apărării a confirmat că a organizat atacuri cu rază lungă de acţiune cu arme de precizie care vizează infrastructura de comunicaţii ucraineană, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al armatei ruse, generalul-maior Igor Konaşenkov, relatează CNN, potrivit News.ro.

Sediul serviciilor secrete ucrainene s-a numărat printre ţintele bombardamentelor, potrivit agenţiei de ştiri de stat ruse TASS.

Marţi, zona din apropierea turnului de televiziune din capitala ucraineană, Kiev, a fost ţinta unui atac major al trupelor ruse, după cum arată numeroasele videoclipuri şi imagini postate pe reţelele sociale.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne a confirmat, de asemenea, că a avut loc o lovitură militară în apropierea turnului TV. Nu a fost imediat clar dacă zona din apropierea turnului TV se numără printre ţintele menţionate de Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 11:45: Fostul preşedinte ucrainean fugar Viktor Ianukovici se află acum la Minsk. Potrivit publicaţiei Ukrainskaia Pravda, Kremlinul ar putea încerca să-l proclame „preşedintele” Ucrainei acolo. Acesta este unul dintre scenariile Federaţiei Ruse.

„Informaţiile primite indică faptul că Kremlinul pregăteşte un fel de operaţiune sau acţiune de informare privind întoarcerea fostului preşedinte Ianukovici în Ucraina sau publicarea unui apel în numele său către poporul ucrainean în viitorul apropiat”, scrie presa ucraineană.

UPDATE 11:19 Civili din Starobilsk, în regiunea Lugansk, se opun înaintării convoiului armatei ruse. Zeci de oameni se opun cu mâinile goale, deşi regiunea este controlată deja de armata rusă.

UPDATE 11:06 Bombardamente în Odesa. O explozie a avut loc în zona aeroportului, anunţă Nexta.

>

UPDATE 10:55 Soldaţii ruşi care iau parte la invazia Ucrainei sunt în „completă dezordine”, potrivit înregistrărilor vocale obţinute de o companie britanică de informaţii. 

Mesajele radio interceptate indică faptul că trupele refuză să se supună ordinelor comandamentului central de a bombarda oraşele ucrainene şi se plâng că rămân fără provizii de alimente şi combustibil.

Înregistrările se numără printre cele aproximativ 24 de ore de material obţinut de firma de informaţii ShadowBreak de la începutul invaziei Ucrainei săptămâna trecută.

UPDATE 10:46 Grupul de hackeri NB65, care este asociat cu Anonymous, a anunţat că au reuşit să pirateze Centrul de control al agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, a anunţat pe Twitter Anonymous.

„Grupul de hackeri NB65, afiliat Anonymous, a dezactivat Centrul de control Roscosmos. Rusia nu mai are control asupra sateliţilor săi spion.“

UPDATE 10:32 În Herson, forţele ruse ar avea sub control portul şi gara oraşului. Ruşii sunt peste tot în oraş

acum. Dar încă nu au încercat să preia puterea. Ne-au atacat mai mult magazinele. Se pare că au rămas fără resurse, rezerve şi au venit în oraş pentru a supravieţui, spun localnicii.

Ruşii sunt peste tot în oraş acum. Dar încă nu au încercat să preia puterea. Ne-au atacat mai mult magazinele. Se pare că au rămas fără resurse, rezerve şi au venit în oraş pentru a supravieţui, spun localnicii.

Primarul Kolihaiev i-a cerut preşedintelui Ucrainei să organizeze un coridor verde pentru a „strânge sutele de cadavre în zona oraşului”. De asemenea, este necesar să aducă produse în Herson deoarce depozitele sunt situate în afara oraşului.

Într-un comentariu pentru Radio Svoboda , Kolihaiev a spus că atât militarii, cât şi populaţia civilă au fost ucişi şi răniţi.  Ruşii bombardează cladiri civile chiar şi şcoli au fost lovite.

UPDATE 10:29 În Ovruci, regiunea Jîtomîr, un mercenar din grupul Wagner a fost luat prizonier. Mercenarul luptase anterior în Siria, a scris pe contul său de Telegram consilierul ministrului de Interne Anton Gheraşenko . După atacul aerian rusesc asupra Jitomir, a fost confirmată moartea a două persoane, iar alte 16 au fost rănite.

GALERIE FOTO Cum se pregătesc de luptă ucrainienii din Jitomir

UPDATE 10:11 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat, miercuri dimineaţă, poporului ucrainean, armatei ruse, poporului rus, precum şi întregii lumi. Şeful statului ucrainean a anunţat, prin intermediul unui videoclip postat pe pagina sa oficială de Facebook, că „aproximativ 6.000 de ruşi au fost ucişi în primele şase zile ale invaziei Rusiei", iar Kremlinul nu va reuşi să cucerească ţara sa cu bombardamente şi atacuri aeriene.

Zelenski a vorbit şi despre  atacul Rusiei asupra memorialului Holocaustului Babi Iar, unde aproximativ 70.000-10.000 de evrei au fost masacraţi în al Doilea Război Mondial de către trupele germane şi de auxiliarii ucraineni.

UPDATE 10:05 Oraşul Jîtomîr este o altă localitate atacată de ruşi, patru persoane au murit când locuinţele lor au fost lovite de o rachetă de croazieră rusă. Consilierul ministrului de interne ucrainean, Anton Geraşcenko, a declarat pe canalul său Telegram că toate clădirile rezidenţiale din apropierea bazei Brigăzii 95 Aeropurtate din oraşul Jitomir, aflat la 120 de kilometri vest de capitala Kiev, au fost incendiate.

Imagini impresionante cu soldaţii ucrainieni rugându-se

UPDATE 9:33 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat, miercuri, că Ucraina urmează să primească rachete Stinger şi Javelin din străinătate pentru a se apăra de atacurile Rusiei, precum şi un alt transport de drone turceşti, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Mai multe ţări occidentale s-au angajat să furnizeze Ucrainei arme pentru a evita o invazie rusă.

UPDATE 9:29 Cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi 112 rănite în bombardamentele din Harkov, potrivit informaţiilor date publicităţii de autorităţile ucrainene.

În ciuda numărului mare de victime, guvernatorul Administraţiei Regionale de Stat Harkov, Oleh Synegubov, a declarat că toate atacurile ruseşti „au fost respinse” şi poziţiile au fost menţinute, în ciuda bombardamentelor puternice asupra Harkovului de marţi şi din cursul nopţii.

Guvernatorul a mai spus că „inamicul rus a suferit pierderi semnificative”.

Trupele ruse au pătruns în zonele de nord-est şi de nord ale oraşului.

UPDATE 8:45 În Harkov, o rachetă a fost trasă asupra clădirii Departamentului Regional de Poliţie. Clădirea este aproape distrusă. De asemenea, a fost avariată şi clădirea unei universităţi din vecinătate.

UPDATE 7:48 BBC: Ce s-a întâmplat în Ucraina peste noapte

O nouă dimineaţa în Ucraina, după o noapte în care trupele ruse au înaintat asupra celor două mari oraşe, Harkov şi Kiev.

În cealaltă parte a lumii, preşedintele american Joe Biden şi-a dedicat o mare parte din discursul său privind starea Uniunii situaţiei din Ucraina.

Iată ce s-a întâmplat peste noapte:

- Trupele ruse au fost paraşutate în Harkov, intensificând atacul asupra celui de-al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, care s-a soldat cu zeci de morţi în rândul civililor în bombardamentele de marţi.

 - Oraşul mai mic din sudul ţării, Herson,  a căzut, de asemenea, în mâinile forţelor ruse, spun oficialii locali ucraineni.

Preşedintele american Joe Biden a interzis avioanele ruseşti din spaţiul aerian al Americii

- În discursul său privind starea uniunii, preşedintele SUA a spus: „Putin poate încercui Kievul cu tancuri, dar nu va câştiga niciodată inimile şi sufletele poporului ucrainean”.

- Trimisul Ucrainei în SUA a primit ovaţie în picioare la adresă. Oksana Markarova a transmis legiuitorilor americani informaţii esenţiale săptămâna aceasta – inclusiv afirmaţia că Rusia a folosit arme interzise în vid în război.

- Peste 600.000 de oameni au fugit din Ucraina până acum, spune ONU

- Boeing şi ExxonMobil au devenit ultimele companii occidentale care au tăiat legăturile cu Rusia

Între timp, Belarus, un aliat al Rusiei, şi-a dublat trupele la graniţa de nord a Ucrainei. Forţele ruse din nord au fost dedicate campaniei de la Kiev.

UPDATE 7:33 Două persoane ucise şi trei rănite, în oraşul Jîtomîr, după ce o rachetă a lovit o clădire rezidenţială / Ar fi fost vizată o bază militară, informează News.ro.

atac racheta jitomir 2 martie 2022

Două persoane au fost ucise într-un atac aerian asupra oraşului Jîtomîr, la vest de Kiev, potrivit Serviciului de Stat de Urgenţă al Ucrainei, citat de BBC.

Alţi trei au fost răniţi şi mai multe persoane ar putea fi prinse sub moloz, a mai transmis serviciul guvernamental. 

Instituţia a anunţat că cel puţin 10 case şi un spital local au fost avariate în urma atacului. 

atac racheta jitomir 2 martie 2022

Potrivit The Kiev Independent, a fost vorba despre o rachetă de croazieră care a lovit o clădire rezidenţială din apropierea unui spital.  

Consilierul ministrului de interne Anton Heraşcenko afirmă că racheta era îndreptată către Baza Brigăzii 95 din Jîtomîr.

UPDATE 7:20 Armata rusă pare să fi cucerit centrul oraşului Herson, din sudul Ucrainei, relatează CNN, potrivit News.ro Primarul oraşului a atras atenţia că sunt atacate clădiri rezidenţiale.

La rândul său, BBC citează oficiali locali ucraineni care afirmă că oraşul Herson a căzut în mâinile forţelor ruse.

CNN face referire la imagini de pe un webcam postate pe reţelele sociale şi la un videoclip pe care l-a obţinut, precizând că autenticitatea acestora a fost verificată.

În imaginile video apar vehicule militare ruseşti la un sens giratoriu din nordul Hersonului, marţi, iar în cele provenite de la webcam se văd vehicule militare ruseşti parcate în Piaţa Libertăţii din centrul oraşului Herson.

În aceeaşi piaţă se află şi clădurea administraţiei regionale din Herson.

Harta: unde se află oraşul Herson

UPDATE 7:00 În discursul susţinut marţi despre starea naţiunii, preşedintele american Joe Iden a reiterat că Vladimir Putin „este acum izolat de lume mai mult decât a fost vreodată“

„Am rămas uniţi”, a spus preşedintele.

„Am contracarat minciunile Rusiei cu adevărul, iar acum, când a acţionat, lumea liberă îl trage la răspundere”, a spus Biden.

„Putin este acum izolat de lume mai mult decât a fost vreodată”, a spus preşedintele, o remarcă care a fost primită cu aplauze în camera Camerei.

Biden a  spus că SUA intenţionează să meargă după oligarhii ruşi care îl susţin pe Vladimir Putin.

joe biden starea natiunii 2 martie 2022 foto epa efe

Foto EPA EFE

„În această seară, le spun oligarhilor ruşi şi liderilor corupţi care au construit imperii de miliarde de dolari în acest regim violent, că nu o vor mai putea face şi de acum încolo. Statele Unite. Departamentul de Justiţie al Statelor Unite formează un grup de lucru dedicat pentru a investiga după infracţiunile oligarhilor ruşi”, a spus Biden.

Biden a continuat: „Ne alăturăm aliaţilor europeni pentru a le găsi şi confisca iahturile, apartamentele lor de lux, avioanele lor private. Venim pentru câştigurile voastre nenăscute”.

În altă ordine de idei, SUA a au anunţat că îşi închid spaţiul aerian pentru aeronavele din Rusia, o măsură luată deja la nivel european de toate ţările Uniunii Europene.

UPDATE 03.37 O grupare de desant rusă a aterizat la Harkov, iar soldaţii ucraineni au luptat cu ea, a raportat  Serviciul de Securitate al Ucrainei, pe canalul Telegram al Radei Supreme a Ucrainei .

"Un grup rusesc de desant a aterizat la Harkov. Forţele de ocupaţie au atacat un spital - Centrul Clinic Medical Militar al Regiunii de Nord. O bătălie a izbucnit între invadatori şi apărătorii ucraineni", se arată în comunicat.

Potrivit canalului Telegram „Forţele Armate Operaţionale”  atacul a avut loc într-un moment în care oraşul şi regiunea au anunţat o alertă aeriană. 

UPDATE 02.15 În regiunea Sumy, Bayraktar a distrus două coloane inamice. Numărul invadatorilor distruşi nu este specificat.


În seara zilei de 1 martie, Bayraktar a început să lucreze împotriva ocupanţilor din regiunea Sumy, distrugând multe echipamente ruseşti. Acest lucru a fost anunţat de şeful Administraţiei Regionale de Stat Sumy Dmytro Zhyvytskyi pe  Facebook. Astfel, armata ucraineană a neutralizat aproximativ 80 de vehicule şi echipamente militare, jumătate dintre ele fiind lansatoare de rachete „Grad MLRS”. Acest lucru s-a întâmplat lângă satul Pustoviitivka din districtul Romensky.

De asemenea, aproximativ 100 de vehicule militare ruseşti, majoritatea tancuri şi transportoare blindate de trupe, au fost distruse în apropierea satului Bishkin. Anterior, lângă Harkov, armata ucraineană a bombardat Brigada 200 de puşcaşi motorizată a Forţelor Armate Ruse. 

UPDATE 00.55 Inamicul a pierdut iniţiativa tactică şi şi-a încetinit progresul

Forţele armate ale Ucrainei au respins atacul Rusiei atât de hotărât încât statul agresor trebuie să efectueze mobilizări pentru a crea rezerve. Declaraţia relevantă a fost făcută de comandantul şef al Forţelor Armate ucrainene Valery Zaluzhnyi pe pagina sa de Facebook , relatează un corespondent Ukrinform.


„Întreaga lume poate vedea cum statul agresor, Federaţia Rusă, duce un război sângeros împotriva Ucrainei, folosind aviaţie cu rază lungă, operaţională şi tactică cu implicarea muniţiei ghidate de precizie. Ocupanţii ruşi vizează civilii urbani, dar aceştia apasă fără inimă pe trăgaci, făcându-i criminali de război. Forţele armate ale Ucrainei au respins atacul Rusiei atât de hotărât încât statul agresor trebuie să efectueze mobilizări pentru a crea rezerve. Inamicul a pierdut iniţiativa tactică şi a încetinit progresul”, a scris Zaluzhnyi.

Într-o luptă aprigă în direcţia Chornobîl, şeful de Stat Major al Armatei 36 (Ulan-Ude) din Districtul Militar de Est a fost rănit. În districtul operaţional Siverskyi, comandantul Brigăzii a 11-a separată de asalt aerian (Ulan-Ude) a Forţelor Aeropurtate ale Federaţiei Ruse a fost ucis (conform diferitelor date, rănit).

„Ocupanţii ruşi au două opţiuni: să fie distruşi sau să se predea. Suntem pe pământul nostru şi îl vom apăra până la ultima picătură de sânge. Fie al nostru, fie al invadatorului”, a subliniat Zaluzhnyi.

UPDATE 00.27 Coloana vehiculelor lui Kadyrov a fost distrusă lângă Borodianka.
O coloană de vehicule inamice a fost distrusă în apropierea satului de tip urban Borodianka, regiunea Kiev. 

Declaraţia relevantă a fost făcută de Poliţia Regiunii Kiev pe pagina sa de Facebook, relatează un corespondent Ukrinform. „La 1 martie 2022, în vestul Regiunii Kiev, unde luptele au loc, lângă satul Borodianka, apărătorii ucraineni au distrus o coloană inamică de vehicule militare marcate cu V. În special, au fost folosite pentru a transporta muniţie de calibru mare şi produse alimentare din magazinele ucrainene. Poliţia raionului Bucha a confiscat muniţia”, se arată în raport.

Se ştie că vehiculele marcate cu V sunt folosite de aşa-numiţii oameni ai lui Kadyrov. 

UPDATE 23.35 Ruşii bombardează Rusanivka, Vyshneve, Kurenivka, Boyarka şi suburbiile Kievului

Trupele ruse bombardează Rusanivka şi Kurenivka lângă Kiev, precum şi suburbiile capitalei - Boyarka, Vyshneve şi Zhulyany, transmite biroul de presă al Serviciului de Comunicaţii Speciale de Stat pe Telegram .


 

UPDATE 22.30 Forţele armate ucrainene şi apărarea teritorială au distrus o coloană rusă în regiunea Mykolaiv. Luptătorii ucraineni din aviaţia, armata şi apărarea teritorială au distrus o coloană de echipamente militare a invadatorilor ruşi în apropierea oraşului Bashtanka din regiunea Mykolaiv, postat pe Telegram Şefa Administraţiei Militare Regionale Kirovohrad, Maria Chorna.

"Am petrecut toată ziua urmărind mişcarea ocupanţilor din Mykolaiv. Acum pot să vă împărtăşesc vestea bună. O coloană de soldaţi ruşi a ajuns la Bashtanka, unde au întâmpinat o rezistenţă acerbă. Aici a fost bombardată de aeronava noastră, iar apărarea locală i-a urmărit pe câmp”, a spus Chorna. Potrivit acesteia, invadatorii au fugit spre Novyi Buh, dar nu i-a ajutat. Forţele armate ucrainene au distrus restul coloanei - câteva zeci de vehicule blindate. "De acum, ofensiva a fost oprită. Dar nu ne pierdem vigilenţa. Inamicul este foarte insidios", a subliniat ea. 

Declaraţia relevantă a fost făcută de şeful Consiliului Regional Dnipropetrovsk, Mykola Lukashuk, pe pagina sa de Facebook , relatează un corespondent Ukrinform. „După-amiază, am primit informaţii despre coloana militară rusă, care se deplasează spre Krivoi Rog din Bashtanka şi era formată din aproximativ 800 de vehicule cu roţi. Apărătorii noştri au reacţionat imediat, împiedicând inamicul să intre în regiunea Dnipropetrovsk. Coloana a fost atacată din aer; ocupanţii au fost loviţi puternic”, se arată în raport.

UPDATE 22.00 Ce mai recent bilanţ al războiului, conform autorităţilor ucrainene:

Trupele ruse suferă pierderi grele. În dimineaţa zilei de 1 martie, au fost raportaţi 5700 de militari ucişi şi răniţi, 200 de prizonieri. Alte pagube înregistrate: 29 de avioane şi 29 de elicoptere distruse, 198 de tancuri, 846 de vehicule blindate de diferite tipuri, 77 de sisteme de artilerie, 24 de MLRS, 305 camioane, 60 de cisterne de combustibil, 7 sisteme antiaeriene, 3 drone, 2 nave.

Rachetele şi loviturile aeriene au lovit mai multe oraşe ucrainene. Până la 28 februarie, 352 de persoane, inclusiv 16 copii, au fost ucise şi 1684 de persoane (116 copii) au fost rănite în Ucraina în timpul celor cinci zile de la invazia rusă. Numărul civililor răniţi continuă să crească, mulţi oameni şi-au pierdut casele.

Oraşe precum Schastya şi Stanytsia Luhanska de lângă Luhansk sau Volnovakha din regiunea Doneţk sunt acum aproape distruse.

Niciunul dintre obiectivele cheie nu a fost atins de Rusia. Trupele ruse nu au reuşit, de exemplu, să atingă graniţele administrative ale regiunilor Doneţk şi Lugansk din Ucraina, pe care încearcă să le captureze pentru autoproclamatele republici populare ocupate din Donbas.

Cu toate acestea, Rusia a preluat controlul asupra aeroportului din Berdiansk, oraşelor Berdiansk, Henichesk şi Nova Kakhovka, precum şi asupra insulei Şerpilor (Zmiinyi) din Marea Neagră. O serie de oraşe, inclusiv oraşul Herson, sunt în prezent atacate.

UPDATE 21.43 Uniunea Europeană a fost de acord să deconecteze de la sistemul de plăţi internaţionale SWIFT următoarele bănci ruseşti: VTB, Rossiya, Otkritie, precum şi Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank şi VEB RF.

UPDATE 21.40 Rusia interzice de miercuri exporturile de valută mai mari de 10.000 de dolari

UPDATE 21.20 Rusia desfăşoară exerciţii militare cu submarine nucleare în Marea Barents, dar şi cu lansatoare mobile de rachete în pădurile din Siberia. Activitatea armatei ruse a fost înregistrată după ce Vladimir Putin a avansat perspectiva unei escaladări nucleare cu Occidentul în privinţa Ucrainei, dând ordin ca „armele de descurajare” ale Rusiei să fie puse în alertă.

UPDATE 20.45 Valery Solovey (61 de ani), politolog şi fost profesor la Moscova, care a fost interogat recent pentru afirmaţiile conform cărora Putin ar suferi de boli fizice şi psihice, susţine că liderul de la Kremlin şi-a trimis familia într-un buncăr nuclear din Munţii Altai, Siberia, relatează Dailymail.

UPDATE 20.43 Analiştii spun că au observat foarte puţine progrese ruseşti în ultimele 24 de ore şi nu este exclus ca soldaţii ruşi să-şi fi provocat singuri defecţiuni la vehicule pentru a sabota operaţiunea de asalt asupra capitalei Ucrainei, Kiev. Imagine din satelit cu convoiul

UPDATE 20.37 Ministrul Culturii şi Politicii Informaţionale, Oleksandr Tkachenko, a anunţat că Ucraina a trimis o scrisoare la UNESCO pentru a salva Catedrala Sf. Sofia din Kiev de ameninţarea cu distrugerea. "Ruşii vor distruge Sf. Sofia din Kiev. Încearcă să distrugă întreaga istorie a Ucrainei, încercând să şi-o însuşească pentru ei înşişi", a scris Tkacenko pe contul său de Telegram. 

Ministrul a subliniat: „ Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse şi-a anunţat intenţia de a bombarda „clădirea Serviciului de Securitate al Ucrainei” din centrul capitalei ucrainene – oraşul Kiev”. La câteva zeci de metri de ţinta declarată a bombardamentului se află Catedrala SF. Sofia cu mozaicuri şi fresce din secolul al XI-lea. Monumentul arhitectural unic este inclus pe Lista Siturilor Patrimoniului Mondial. "Am trimis deja o scrisoare către UNESCO. Facem apel la comunitatea mondială să intervină.

UPDATE 20.34 Viceprim-ministrul ucrainean şi ministrul transformării digitale Mihail Fedorov a declarat că Ucraina a intrat în ofensivă în războiul cibernetic cu Rusia . „ Primul război cibernetic din istoria mondială se desfăşoară în faţa ochilor noştri.  Războiul cibernetic este deschis şi pe scară largă, cu participarea agenţiilor guvernamentale, agenţiilor de informaţii, hackerilor şi a întregii comunităţi IT patriotice  a scris Fedorov pe contul său de Telegram. 

UPDATE 20.30 Parlamentul European a votat în favoarea rezoluţiei „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, în care a cerut instituţiilor Uniunii Europene să lucreze pentru acordarea Ucrainei a statutului de candidat la UE, recunoscând astfel perspectiva europeană a Ucrainei. 637 de deputaţi au votat pentru documentul la o şedinţă extraordinară a Parlamentului European (convocată din cauza agresiunii ruse împotriva Ucrainei), 13 împotrivă, 26 s-au abţinut. 

UPDATE 20.07 Volodimir Zelenski a vorbit marţi la telefon cu Joe Biden. „Trebuie să oprim agresorul”, a scris şeful statului ucrainean după discuţia avută cu omologul său american.

UPDATE 19.55 Liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat marţi că i-a cerut lui Vladimir Putin să desfăşoare un complex de rachete S-400 la vest de Minsk.

UPDATE 19.53 Presa internaţională elogiază atitudinea românilor faţă de refugiaţii ucraineni: „O revărsare de compasiune extraordinară“.

UPDATE 19.43 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis, marţi seară, un mesaj „pentru lume”, după ce zona în care a avut loc masacrul de la Babi Yar a fost bombardată. „Ce rost are să spui «niciodată din nou» timp de 80 de ani, dacă lumea tace când cade o bombă pe acelaşi loc al Babi Yar”. „Cel puţin 5 ucişi. Istoria se repetă”.

„În perioada 29-30 septembrie 1941, naziştii au ucis aici peste 33 de mii de evrei. 80 de ani mai târziu, naziştii ruşi lovesc acelaşi pământ pentru a-i extermina pe ucraineni. Rău şi barbar”, a scris ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, pe Twitter.

UPDATE 19.30 Şeful Consiliului pentru Securitatea şi Apărarea Ucrainei, Oleksii Danilov, a anunţat lichidarea unui grup de militari ceceni de elită din aşa-numitele trupe „kadîrovţi”, care plănuiau asasinarea preşedintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, informează agenţia ucraineană de presă Unian.

Potrivit lui Danilov, grupul de militari de elită a fost împărtiţ în două. „I-am monitorizat. Un grup a fost acoperit în Hostomel, un alt grup este acum, ca să spunem aşa, sub foc”, a precizat oficialul ucrainean.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite