NATO îşi aduce militarii de elită în România. Ce aeronave sunt gata să decoleze în caz de urgenţă
0Pe fondul unei Rusii tot mai agresive în Ucraina, responsabilii aliaţi cresc ritmul de desfăşurare în România a Forţei de Răspuns NATO. Şi este vorba numai de militari de elită.
Concret, în prima fază, Franţa a trimis un detaşament de 250 de militari din al 27-lea Batalion de Vânători de Munte (BCA) din Annecy. Această misiune vizează „să asigure o solidaritate strategică ţărilor Alianţei Nord-Atlantice”, a declarat şeful corpului acestei unităţi de infanterie de munte, colonelul Vincent Minguet. Acestor militari din cadrul BCA urmează să li se alăture un escadron de cavalerie din al IV-lea Regiment de Vânători (RCH) de la Gap, o companie din cel de-al 125-lea Regiment de Infanterie de la Brive şi o companie de lăncieri belgieni – în total 550 de militari, anunţă colonelul Vincent Minguet. Toţi aceşti militari vor ajunge la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
„Beretele roşii” olandeze merg la Kogălniceanu
Tot la baza din judeţul Constanţa vor ajunge şi aproximativ 150 de militari din forţele pentru operaţii speciale (FOS) din Olanda. Iniţial, militarii olandezi ar fi trebuit să se antreneze în Germania, în operaţii aeropurtate, dar activitatea a fost mutată în România, tocmai din cauza crizei din Ucraina.
În prezent, NATO mai este prezentă în România cu Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova (HQ MN BDE-SE) în componenţa căreia avem aproximativ 1.000 de militari români şi polonezi dotaţi cu blindate Piranha III şi Piranha V, respectiv, Rosomak. Apoi, ca structuri NATO mai există un comandament de corp la Sibiu, unul de divizie la Bucureşti, unde se află şi Unitatea de Integrare a Forţelor Aliate.
Totodată, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu au ajuns recent, cu tot cu blindatele lor Stryker, şi 1.000 de militari americani care fac parte din Regimentul 2 de Cavalerie Stryker (2nd Cavalry Regiment). Ei s-au adăugat altor în jur de 700 de soldaţi americani, organizaţi într-un grup de luptă, cu transportoare Stryker, maşini de luptă Bradley, tancuri Abrams şi elicoptere Black Hawk şi Apache, care se află deja de mai multă vreme în baza militară din judeţul Constanţa. Militarii americani mai sunt prezenţi în România la Scutul de la Deveselu şi la Câmpia Turzii, de unde operează temutele drone de atac MQ-9A Reaper.
Arsenalul aerian
În prezent, misiunile de poliţie aeriană întărită la graniţele României şi NATO sunt realizate de 17 avioane F-16 A/B Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române, 8 aeronave F-16 Fighting Falcon ale US Air Forces şi 4 aeronave F/A-18 Super Hornet, din cadrul Forţelor Navale ale Statelor Unite ale Americii în Europa şi de F-35 de generaţia a V-a ale US Air Force. Toate aceste aeronave vor decola în caz de urgenţă de pe Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea. Lor li se alătură şi 4 aeronave Eurofighter Typhoon din cadrul Forţelor Aeriene Italiene, care constituie Detaşamentul Black Storm, 6 aeronave Eurofighter Typhoon al Forţelor Aeriene Germane, ce execută misiuni de poliţie aeriană de la Mihail Kogălniceanu şi un număr neprecizat de aeronave de generaţia a V-a F-35A, care în caz de nevoie decolează de la Baza Aeriană Amendola.